Novosti
ZASTOJ U OSIJEKU

Na čekanju Projekt vrijedan 72 milijuna eura
Objavljeno 6. rujna, 2012.
Projekt je prošao predstavljanje u Bruxellesu, no ne može dalje bez Vladine odluke

Vezani članci

MINISTAR BRANKO GRČIĆ:

Spašavali smo sjeverozapadnu Hrvatsku

NOVA PODJELA HRVATSKE

A što je sa Slavonijom?

DR. ŽELJKO LOVRINČEVIĆ, ANALITIČAR S EKONOMSKOG INSTITUTA:

Slavonija će za Zagreb postati porezni štit

OSIJEK - Od ukupno 72 milijuna eura vrijednog Projekta Osijek, koji je osječki Vodovod aplicirao prema fondovima EU-a, 52 milijuna ili 72 posto će biti nepovratno, a 28 posto bi trebalo biti pokriveno sredstvima nacionale komponente. No koliko će od toga iznosa biti obveza lokalne zajednice, dakle Osječko-baranjske županije ili Grada Osijeka i dalje je nepoznanica. Zbog toga ovaj projekt, koji je prošao predstavljanje u tijelima Europske unije u Bruxellesu i za koji su riješeni svi tehnički dijelovi, ne može naprijed. Ne može pred Gradsko vijeće koje donosi odluku o odobravanju ovakvog i sličnih infrastrukturnih projekta. A u Vodovodu, još više Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, voljeli bi kada bi se “prve lopate” mogle zakopati što prije.

Stoga Projekt Osijek, predstavljen jučer novinarima uz nazočnost Uprave Vodovoda - Ljubomira Novoselića i Željka Mandića, te Vladimira Šišljagića, osječko-baranjskog župana i Krešimira Bubala, gradonačelnika Osijeka, nije mogao proći bez konstatacije kako državna administracija još uvijek nije odredila udjele participiranja lokalnih zajednica, dakle pri tome nije zakočen samo ovaj projekt nego i svi slični u državi.

- Mi imamo samo naznaku da bi to moglo biti osam posto, ali ništa nemamo na papiru. A u međuvremenu je došlo do nove regionalizacije, pa sada Slavonija više nije na onom stupnju nerazvijenosti na kojem je bila u dosadašnjoj podjeli na tri regije - upozorio je Bubalo. On ne skriva kako je namjera Osijeka svoju obvezu odraditi bez kreditnog zaduženja. Župan Šišljagić pita se zašto Slavonija koja je, još jučer, bila na razini 34 posto prosjeka BDP-a Europske unije, ne bi bila mogla očekivati obvezu participiranja od samo četiri posto.

- No, kada konačno budu poznati svi financijski detalji, projekt u konačnici odlazi na evaulaciju u Europsku uniju koji traje tri do pet mjeseci. U svakom slučaju, Projekt Osijek planiramo završiti u roku od tri godine od trenutka potpisivanja ugovora s izvođačima radova - zaključio je Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda.

Projekt Osijek čini cijeli niz raznih cjelina u poslovima vodoopskrbe i odvodnje, od kojih su najzahtjevnije gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Osijek (25 milijuna eura), gradnja sjevernog gradskog kolektora (10 milijuna eura) i gradnja objekta dvostupanjske filtracije s ciljem redukcije sadržaja arsena u pitkoj vodi.

Dario KUŠTRO
VRDOLJAK: A KOJI JE TO PROJEKT U SLAVONIJI UGROŽEN?

U raspravu je li Slavonija oštećena novom podjelom Hrvatske na dvije statističke regije, uključili su se jučer u ime HNS-a članovi Vlade Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak. Ministrica vanjskih poslova objasnila je da je isključivi razlog promjene bila želja da se svim dijelovima Hrvatske omogući da od prvog dana stupanja u EU imaju pravo, po najpovoljnijim uvjetima, povlačiti novac iz europskih strukturnih fondova. To ne bi bio slučaj da je Hrvatska ostala podijeljena na tri statističke regije. Ministar graditeljstva, Slavonac, bio je mnogo eksplicitniji u polemici s HDZ-om i HDSSB-om koji posljednjih dana bučno protestiraju zbog "zakidanja Slavonije". “Podjelom na dvije regije nitko ne gubi, a dobiva cijela Hrvatska i to šansu da maksimalno iskoristi sredstva iz fondova Europske unije. Slavonija nije u ratu s Hrvatskom niti sa Zagrebom”, ustvrdio je Vrdoljak i pozvao političke protivnike da kažu koji je to projekt u Slavoniji ugrožen podjelom na dvije regije i odmah je dodao da takvog nema.(D.Cig.)

Najčitanije iz rubrike