Svijet
POGORŠANJE KRIZE

Pet država odustalo od eura
Objavljeno 5. rujna, 2012.
Uvođenje eura Hrvatskoj bi nanijelo ekonomske štete, upozorava Jurčić

ZAGREB - Najmanje pet članica Europske unije prekinulo je pripreme za uvođenje eura, a njihovi dužnosnici objavili su kako će se radije oslanjati na svoju valutu. Od zagrijanosti za euro ohladile su se Poljska, Češka, Mađarska, Litva, a početkom tjedna i Bugarska, zbog pogoršanja ekonomskog stanja u EU i sve neizvjesnije budućnosti eurozone koja ima 17 članica.

- Trenutačno, ne vidim nikakve koristi od ulaska u eurozonu, osim troškova - kazao je bugarski ministar financija Simeon Djankov. Poljska će pričekati s ulaskom u eurozonu dok njezine članice ne riješe problem dugova, objasnio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Mađarski ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy, pak, tvrdi da će njegova zemlja u iduća dva desetljeća izbjegavati euro, zadržati forintu i "jačati vlastito gospodarstvo na svoj način".

Unatoč pogoršavanju krize u eurozoni, hrvatske vlasti nisu objavile odustajanje od eura. Štoviše, novi guverner HNB-a Boris Vujčić je prije dva mjeseca dao do znanja kako je uvođenje Hrvatske u eurozonu jedan od njegovih osnovnih ciljeva. S time se složio i premijer Zoran Milanović, ali je oprezno govorio da Hrvatska "ne treba žuriti" u eurozonu. Kao buduća članica EU, Hrvatska je dužna prihvatiti euro, poput Poljske, Mađarske, Češke, Bugarske ili Rumunjske. Sve one preuzele su takvu obvezu kad su pristupale Uniji. Istina, ne postoji rok u kojem nove članice EU trebaju prihvatiti euro. Zna se da moraju ispuniti uvjete za eurozonu, a među njima se ističe obveza da javni dug zemlje bude manji od 60 posto, a proračunski deficit manji od tri posto BDP-a. Otkako je počela kriza, Hrvatska te uvjete više ne zadovoljava, a krši ih i većina zemalja koje imaju euro.

Uvođenju eura protivi se Ljubo Jurčić, koji napominje da naše vlasti već godinama stvaraju euforičnu atmosferu prema kojoj će ulazak Hrvatske u EU i eurozonu riješiti sve naše probleme. Prema njegovu mišljenju, to nije točno, jer su kriteriji, potrebni za ulazak u eurozonu, prilagođeni interesima slobodnog kretanja međunarodnog kapitala. Nigdje nije dokazano da uvođenje eura potiče razvoj nacionalnih gospodarstava, kaže Jurčić. “Naprotiv, uvođenje eura Hrvatskoj bi nanijelo ekonomske štete. Izgubila bi jednu od najjačih poluga za razvoj gospodarstva. Nacionalna valuta je sastavni dio nacionalne ekonomije i jedan od instrumenata za gospodarski i socijalni razvoj Hrvatske”, upozorava Jurčić.

Branko PODGORNIK
LOŠA SLOVENSKA ISKUSTVA

Slovenija je euro prihvatila 2007., ali mnogi njezini ekonomisti misle da od toga nije imala puno koristi. Ekonomist Franjo Štiblar nedavno je na skupu u Zagrebu rekao da je Slovenija, dok je imala tolar, prilagodljivom tečajnom politikom jačala svoje proizvođače, konkurentnost njihovih proizvoda u svijetu te rast izvoznog sektora. Otkako Slovenija nema vlastitu valutu, konkurentnost proizvođača polako pada, a povećavaju se javni dug te proračunski i platni deficit zemlje, upozorio je Štiblar.

Simeon Djankov

bugarski ministar financija

Trenutačno, ne vidim nikakve koristi od ulaska u eurozonu, osim troškova

Možda ste propustili...

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike