Regija
ŽUPANJCE ZAGRIJALA PONUDA O SOLARNIM ELEKTRANAMA

Iznajmljivanjem krova na 14
godina zarada 11 tisuća eura
Objavljeno 5. rujna, 2012.
O.P.M. Koncept nudi i instalaciju solara za toplu vodu

ŽUPANJA - Investicija u solarne panele, o kojima se u posljednje vrijeme sve više priča, sigurna je zarada brojnim obiteljima koje su se uvjerile u to da je novac na kući, samo ga treba znati uzeti. Iako se građani mogu upustiti u veliki biznis bez puno ulaganja, a i banke nude povoljne kreditne linije, većinu građana ipak je najviše zainteresirala mogućnost - iznajmljivanja krova.

Brojni stanovnici županjskog kraja najozbiljnije razmatraju ponudu zagrebačke tvrtke O.P.M. Koncept, specijalizirane za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a sve što trebaju imati dokaz je o vlasništvu nad krovom. Kako doznajemo od prodajnog zastupnika Krešimira Vučkovića, građani koji se odluče iznajmiti krov, površine 150-160 “kvadrata” istok-zapad ili 80 četvornih metara juga za montažu elektrane snage 10 kW zaradit će ukupno 11 tisuća eura.

- Mi radimo cjelokupnu investiciju, potpisujemo ugovor na 14 godina, a nakon isteka građani postaju vlasnici elektrane. Najamninu isplaćujemo nakon svake godine, a riječ je o 50 eura za svaki kW, odnosno 500 eura godišnje - objašnjava Vučković.

Građanima čiji su krovovi prekriveni azbestnim pločama ili starim i dotrajalim crijepom nudi se i mogućnost zamjene krova. Naime, u tu im se svrhu može unaprijed isplatiti 60 posto dobiti, što za elektranu snage 10 kW u pravilu iznosi 4.200 eura. Investitori nude i instalaciju solara za toplu vodu. Ugradnjom termike, odnosno bojlera od 300 litara koji građani odmah dobivaju za osobnu upotrebu, zarađuju dodatnih 4.000 eura.

Nakon 14 godina proizvedena električna energija prodaje se po nešto nižoj cijeni nego prije, ali kako solarni paneli imaju vijek trajanja od 25 do 30 godina, zarada vlasnika još se povećava.

Mnogi su građani ipak skeptični jer hrvatsko tržište električne energije, pogotovo ono iz obnovljivih izvora, još nije zaživjelo, no vjetar u leđa dala mu je Vladina odluka o subvencioniranju energije iz solarnih panela, a prednost je u tome što država daje četrnaestogodišnje jamstvo da će otkupljivati struju iz solarnih izvora po subvencioniranim cijenama.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Biznisom “zarazio” prijatelje

- Supruga i ja oduševljeni smo ponudom da iznajmimo krov O.P.M.-u, koji cijelu investiciju preuzima na sebe. Odlučili smo sklopiti ugovor na 14 godina jer se zbog nedostatka financijskih sredstava sigurno ne bismo sami odlučili investirati u elektranu. Ovakva prilika za sigurnu zaradu, bez rizika i kune uloženog kapitala, ne odbija se - otkrio nam je M.D. iz Županje, koji je, kaže, svojim budućim biznisom “zarazio” i susjede, rodbinu i prijatelje.

500

eura godišnja je najamnina

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike