Novosti
AFERA FIMI MEDIA - DIREKTORI "GREDELJA" I HRVATSKIH POŠTA O REKETARENJU:

“Sanader je iznuđivao novac
u društvu Kalmete i Polančeca”
Objavljeno 3. rujna, 2012.
O “posudbama” gotovine HDZ-u i pritiscima govorili su Anton Fabek i Robert Jukić

Vezani članci

PROTIV SANADERA I PETA OPTUŽNICA

Čobanković ostaje bez zastupničkog imuniteta

Bivši direktori Tvornice željezničkih vozila Gredelj te Hrvatskih pošta Anton Fabek i Robert Jukić posvjedočili su jučer, u nastavku suđenja HDZ-u, Ivi Sanaderu i ostalima za Fimi mediju, kako su ih Mladen Barišić, Ivo Sanader i Božidar Kalmeta prisilili da donesu gotovinu u HDZ te da posluju s Fimi medijom.

Fabek, nestranački direktor Gredelja, posvjedočio je kako je osobno posudio pola milijuna kuna te deset tisuća eura da zadovolji novčane zahtjeve Mladena Barišića. Učinio je to nakon što je duže odolijevao, kako je kazao, "ultimativnim" Barišićevim zahtjevima da Gredelj da milijun kuna HDZ-u za predizbornu kampanju. Kada je Barišić shvatio kako Fabek neće tek tako dati novac, rekao mu je da "ako neće slušati, to onda mora objasniti premijeru". Barišić je tada Fabeku organizirao sastanak kod Ive Sanadera u vladi, na kojemu je - kako se izrazila sutkinja Ivana Čalić - Fabek dobio "ribanciju". Na sastanku su, prema Fabekovoj tvrdnji, uz Sanadera, njega i Barišića, bili i Damir Polančec i Božidar Kalmeta. Sanader mu je navodno kazao da HDZ ima problema s financiranjem izbora, a da se državne tvrtke u kojima vlast postavlja direktore ponaša kao da u tome ne trebaju sudjelovati. "Kako ti to vodiš firmu, kao da ti ju je ćaća ostavio?!", obrecnuo se Sanader, prepričao je svjedok. "Što je loše u tome da firmu vodim kao da je moja?", uzvratio je Fabek. No Sanader nije bio zadovoljan, a Kalmeta je, prema Fabekovu svjedočenju, dometnuo kako mu je to "posljednji žuti karton", te da "otkaz nije dobio još danas samo zato što dobro vodi firmu". I tako je Fabek sutradan Barišiću donio pola milijuna kuna. No bila je to samo polovina svote koju je moćni rizničar tražio, pa je Fabek dan poslije u HDZ donio još deset tisuća eura. Tijekom svjedočenja na vidjelo je izašlo da nije bila riječ o novcu tvrtke Gredelj, nego je Fabek pola milijuna kuna osobno posudio od vlasnika dvije tvrtke, Gredeljevih podizvođača, Vlade Domenkuša, vlasnika "Elektrokema" i Željka Jurline, vlasnika tvrtke "Zlarin". Deset tisuća eura posudio je od Ivana Lasića, koji je s njim osobno otišao u HDZ te, sam predajući novac na stol, rekao: "Evo, ovo vam daje Fabek Antun". "I danas sam dužan taj novac. Sve sam to doživio kao ucjenu", odgovorio je Fabek na pitanje HDZ-ova branitelja Davorina Budina.

Na odvjetnikova dodatna pitanja, Fabek je otklonio sumnju u prirodu transakcije koju je sam provodio: ni jednog časa nije bilo govora o tome da bi Gredelj s računa uplatio donaciju na račun HDZ-a, nego je Barišić cijelo vrijeme inzistirao da Fabek donese gotovinu.

Bivši direktor Hrvatskih pošta Robert Jukić prepričao je o "pritisku" kojim je Barišić od njega zahtijevao da Hrvatske pošte potpišu ugovor s Fimi medijom. Pritisak se s vremenom pojačavao, da bi na kraju završio ucjenjivačkim prijetnjama: Barišić je Jukiću govorio da su članovi HDZ-a zaposleni u Hrvatskim poštama navodno stranci slali peticije, prijeteći kako na sljedećim izborima neće glasati za HDZ ostane li Jukić predsjednik uprave. Na kraju je Fimi medija ipak dobila posao od Hrvatskih pošta, ali Jukić je ustvrdio kako ga je dobila samo zato što je ponuda te agencije bila povoljnija od ostalih. No i Jukić, još jedan nestranački direktor, završio je prije toga "na ribanciji" kod Sanadera, jer Barišić nije bio zadovoljan njegovim manjkom kooperativnosti. Sanader je Jukića primio u vladi, na kratkome sastanku, na kojemu su bili Damir Polančec i Božidar Kalmeta.

Boris PAVELIĆ
Sanader: Fabeka sam zvao zbog stana

Fabekov je iskaz neistinit, ustvrdio je Ivo Sanader, koji tvrdi da Fabeka u vladu nije zvao novca, nego zato jer je čuo da Gredeljevim novcem kani kupiti stan prethodnome direktoru Ivanu Toliću. "Zato sam mu i prigovorio da firmu vodi kao da mu ju je ćaćina", objasnio je Sanader. Fabek je odbacio Sanaderovu tvrdnju o stanu, no njegov iskaz zbog najmanje tri razloga ostao je konfuzan. Ustvrdio je, naime, da je sastanak bio 2007., no iz ostalih iskaza čini se da je bio 2009.; rekao je da je na sastanku bio i Ratko Maček, što je opovrgnuo i prozvani, i Sanader, ali i Robert Jukić. Fabek je ostavio i dvojbu u to je li novac Barišiću odnio prije ili poslije sastanka sa Sanaderom u vladi, što ne mora biti važno za utvrđivanje odgovornosti HDZ-a, ali svakako može biti važno za to može li se Fabekovo "financiranje" HDZ-a pripisati izravno u odgovornost Sanaderu.

NAPAD NA MLADENA BAJIĆA

Bivši premijer je nakon ročišta u slučaju Fimi Media napao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. "Što se tiče optužnice u slučaju 'Planinska' ostajem pri onome što sam rekao u Uskoku. Riječ je o još jednoj montiranoj optužnici. Putem odvjetnika ili nekih drugih se vrši pritisak na svjedoke koji su u prvom iskazu rekli da je nemam ništa s tim", rekao je Sanader i dodao da se tu radi o Stjepanu Fioliću. "Nakon pritisaka i ucjena, na moju štetu mijenjaju iskaz i terete me", rekao je Sanader. "Mislim kako je riječ o tome da Mladen Bajić vodi križarski rat protiv mene i da u tom ratu neće pobijediti", zaključio je Sanader.

Ivo Sanader

bivši premijer

Mladen Bajić vodi križarski rat protiv mene i u tom ratu neće pobijediti