Regija
SKUPA STOČNA HRANA PRIJETI UNIŠTAVANJEM STOČNOG FONDA

Golubović: Ne odustajem od
svinja, sam ću pržiti soju
Objavljeno 4. rujna, 2012.
Ako se sada povučem s tržišta i izgubim kupce, povratka više nema - kaže stočar iz Đurića

DRENOVCI - Nezapamćena suša i poskupljenje stočne hrane najozbiljnije su zaprijetili uništavanjem većine stočnog fonda. Stočari koji nisu uspjeli proizvesti dovoljno stočne hrane prisiljeni su rasprodavati stoku.

- Cijena kukuruza od 1,60, suncokreta 3,20, a soje 3,70, plus PDV, znači da će stočari moći polako zatvarati svoje objekte, a ne ići u njihovu legalizaciju. S ovim cijenama tovna svinja morala bi biti najmanje 15 kuna za kilogram žive vage da bismo bili na pozitivnoj nuli - upozoravaju svinjari.

Poznati uzgajivač Antun Golubović iz Đurića, koji ima 96 svinja, odlučio je uložiti maksimalne napore i zadržati proizvodnju. Predviđa da će broj svinja na tržištu drastično pasti i da će brojne krmače, umjesto u rasplodu, završiti na klanju.

- Ne znam jesam li lud ili hrabar, ali obrađujem 24 hektara i ne mogu dići ruke od svinjogojstva. Situacija nikada nije bila teža, ali ako se sada povučem s tržišta i izgubim kupce, povratka više nema. Ovo je situacija kada se ide na sve ili ništa i kada se mora riskirati - objašnjava Antun.

Kao najveći problem ističe drastično poskupljenje sojine sačme, koja je bitna za hranidbu svinja i proizvodnju kvalitetnog mesa, a koja je gotovo dvostruko skuplja nego lani. Sojina sačma čini 20 posto smjese, a za kilogram prirasta potrebna su tri i pol kilograma kvalitetne hrane. Lani je, prisjeća se Antun, cijena tovljenika bila 12 kuna za kilogram žive vage, ali je sojina sačma, umjesto današnjih šest, bila 3,60 kuna.

- Država je tu zakazala. Trebali su reagirati na vrijeme i prije poskupljenja uvesti dva broda sojine sačme, jer vrlo su dobro znali što se sprema. Sojina sačma danas je postala luksuz i više je neću kupovati. Sam ću pržiti soju za hranjenje svinja. Pronašao sam recept na internetu i valja se dobro potruditi, jer soju ne smiješ pržiti ni premalo ni previše, da se sačuvaju njezina svojstva. To mi je dodatni posao, ali isplatit će se - otkriva Golubović.

Među njegovim svinjama trećina ih je crne slavonske pasmine, koja se hrani čistim kukuruzom, i za kilogram prirasta potrebno im je pet kilograma kukuruza.

- Teško mi je kada od kupaca moram tražiti 14 kuna za bravca i 18 za prase jer svjestan sam da se novca nema i da je kupovna moć vrlo slaba. Ali ispod toga ne ide jer ne mogu sebe tjerati u propast. Godišnje su mi obveze samo za sustav PDV-a i režijske troškove 36 tisuća kuna a da ne jedem i ne pijem - ističe naš sugovornik.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Svinje na “rasprodaji”

Antun kaže da ih ovih dana obilaze šverceri nudeći 12 kuna za tovljenike, a svi oni kojima je prije mjesec dana olujno nevrijeme povaljalo kukuruz ili ga je suša potpuno spržila, rasprodaju ih jer ih nemaju čime hraniti. Golubović pak ima velika očekivanja od predstojećeg sajma u Gudovcu.

Tovna svinja morala bi biti najmanje

15

kuna za kilogram žive vage da bismo bili na pozitivnoj nuli - upozoravaju svinjari

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike