Novosti
HSS PRIKUPLJA POTPISE ZA PETICIJU

Niži PDV bi pojeftinio namirnice
Objavljeno 3. rujna, 2012.

ZAGREB/OSIJEK - HSS je prošle subote počeo prikupljati potpise za peticiju kojom se traži snižavanje stope PDV-a na hranu s 25 na 10 posto.

- Želimo ispitati javno mnijenje i upozoriti Vladu da se mora brinuti o građanima, a ne samo o punjenju državnog proračuna - izjavio je predsjednik stranke Branko Hrg nakon što se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i sam potpisao. U HSS-u su izračunali da bi s predloženim sniženjem PDV-a mjesečna košarica prehrambenih artikala za četveročlanu obitelj pojeftinila za 250 do 300 kuna. “Vlada bi morala osjetiti bilo naroda”, zaključio je Hrg.

Akciju je prokomentirao i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. “Svako prikupljanje potpisa da se snizi cijena bilo čega, a naročito hrane, dobit će i moj potpis. Stav je Vlade napraviti sve što može održati proračun i funkcioniranje ovog društva, isplatu plaća, socijalnih pomoći i mirovina, a PDV je i sada u nekim segmentima deset posto”, kazao je Čačić, prokomentiravši HSS-ovu akciju riječima: "Demagogija je dio politike".

Akciju "Smanjite PDV na hranu" u Osijeku su promovirali čelnici i članovi HSS-a Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a potpise su prikupljali na Trgu Sv. Trojstva. Akcija će se održavati u idućih tjedan dana, zaključno sa subotom, 8. rujna, a u Osijeku je u prvih sat vremena prikupljeno stotinjak potpisa građana.(D.Cig./T.L.)

Jakovina: snižavanje PDV-a moguće za neke proizvode

Zahtjev za snižavanje PDV-a na hranu jučer je u Gundincima prokomentirao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina: "Potrošnja je važan dio svakog kućanstva, ali je i nešto oko čega ne treba politizirati i čime ne treba licitirati". Dodao je i da snižavanje od deset posto traže oni (HSS) koji su dvanaest godina obnašali izvršnu vlast, vodili ministarstvo i imali potpredsjednika Vlade pa nijednom nisu izašli sa sličnom mjerom. "Vlada je već uvela niz mjera kada je riječ o snižavanju stope PDV-a, a s ulaskom u EU doći će do korekcija za mlijeko i mliječne proizvode, kruh i pekarske proizvode. Provodimo analize, a ako bude prostora, za određeni dio prehrambenih proizvoda PDV će se sniziti", kazao je ministar.(M.R.)

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza