Regija
BABOGREDCI NE VJERUJU U PRIČE O NAVODNJAVANJU - IVO VUKOVIĆ:

Da imam ikakav izbor, sigurno se ne bih više bavio poljoprivredom
Objavljeno 31. kolovoza, 2012.
Čekali su poplave da čiste kanale, pa suše da navodnjavaju - kada ćemo naprijed?

BABINA GREDA - Nedavni posjet premijera Zorana Milanovića, koji je za obilazak sušom sprženih slavonskih polja odabrao upravo Babinu Gredu, nije utješio tamošnje poljoprivrednike. Babogredci, kao i ostali poljoprivrednici u okruženju, žale se da nikada nije bilo teže, i sa strepnjom i velikom neizvjesnošću čekaju jesen. Svjesni su da rade u tvornici pod vedrim nebom i da ovise o višoj sili, ali nije im bilo ugodno čuti da na pomoć države ne računuju jer novca za odštetu nema.

I Ivo Vuković uzalud se ponadao da će premijer i resorni ministri u Babinu Gredu donijeti dobre vijesti i bar djelomično im ublažiti velike štete. Komentirajući najavljena ulaganja države u navodnjavanje, ustvrdio je da nije siguran da će to dočekati.

- Problemi su veliki - tržište je potpuno neuređeno, plasman robe vrlo težak, a naplata još teža. Prije dvije godine kroz njive smo se mogli voziti čamcem, koliko su plivale. Tek su tada počeli čistiti kanale, a kada su napokon to riješili, poharale su nas suše. Nikako da se krene naprijed - zabrinut je Vuković.

Na upit razmišlja li dići ruke od bavljenja poljoprivredom i uzgoja stoke, razočarano odmahuje glavom.

- Pa ja ne mogu dići ruke zato što imam 50 godina i nitko me više ne treba kao radnika, to je danas tako. Sve što smo postigli, postigli smo od zemlje i stoke, tako da ja drugog izbora nemam, a, vjerujte mi, da imam bilo kakvu alternativu, ni trenutka se ne bih premišljao - ustvrdio je Vuković.

- Premijer mi je u razgovoru, kao i svima što obećava, najavio neka buduća navodnjavanja. Rekao sam mu da ja to sigurno neću dočekati, pogotovo jer se nema odakle navodnjavati. Ta priča me nije ni najmanje utješila - iskren je Vuković.

Inače, kod Babine Grede, na trasi budućeg kanala Dunav - Sava, privode se kraju radovi na pilot-projektu koji će omogućiti navodnjavanje 510 hektara. Do sada je uloženo 270 milijuna kuna, a za spajanje kanala sa Savom, doznajemo je načelnika Josipa Krnića, nedostaje još 170 milijuna kuna. Seljaci su skeptični i pitaju se kada će se i odakle namaknuti taj novac kada je država, primjerice, u ovoj godini za navodnjavanje osigurala samo 30 milijuna kuna. U Vukovarsko-srijemskoj županiji od 115 tisuća hektara poljoprivrednih površina navodnjava se tek 2.500 PIK-a Vinkovci i VUPIK-a, a 5.500 je u fazi projektiranja.

Na području Babine Gede, koje je poznati stočarski kraj, štete na usjevima procijenjene su na devet milijuna kuna. Prijavilo ju je 290 proizvođača, a štete su 90 posto.

- Otkupljivači ovih dana nazivaju ratare i nude 1,60 kuna plus PDV za kukuruz, što će za nas stočare, koji ga zbog suše nećemo imati dovoljno za osobne potrebe, značiti propast - ogorčeni su seljaci.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Otkupljivači nazivaju ratare i nude

1,60

kuna plus PDV za kukuruz

Najčitanije iz rubrike