Osijek
SUMNJA U NEZAKONITO POSLOVANJE U OSJEČKIM ŠKOLAMA

Inspektori uskoro u akciji zbog ilegalne prodaje udžbenika i mapa u školama?
Objavljeno 31. kolovoza, 2012.
Kuduz tvrdi da se udžbenici prodaju za gotovinu, bez izdavanja računa i uz - proviziju

Grupacija knjižara Hrvatske Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori podnijela je prijavu protiv nezakonitih radnji, konkretno - prodaje školskih mapa i udžbenika koja se obavlja po osječkim školama.

- Izdavačke kuće, poput Profila, Školske knjige, ali i drugih, izravno, preko svojih predstavnika, ali i preko profesora, prodaju u školama knjige i mape, i to za gotovinu i bez izdavanja računa, što je zabranjeno, i naravno, uz proviziju. Takvo nezakonito poslovanje ide na štetu državnog proračuna, ali i nas ovlaštenih knjižara koji se tim poslom legalno bavimo i za koji smo registrirani prema Zakonu o trgovačkim društvima - kaže Marijan Kuduz, predsjednik Grupacije knjižara Hrvatske i član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kuduz dodaje da takvo ponašanje šteti njima, knjižarima, koji legalno rade i za svaki prodani udžbenik kupcu izdaju gotovinski račun te na temelju tako obavljene prodaje plaćaju sva propisana davanja državi.

- Osim toga, postavlja se pitanje kakav je moral profesora koji se pojavljuju u ulozi preprodavača a ne profesora i koji ucjenjuju učenike, zbog vlastite materijalne koristi. Dakle, od takvih prljavih radnji imamo štetu svi, i mi knjižari, i državni proračun, ali i učenici i njihovi roditelji, kojima se na takav način uskraćuje kreditna prodaja za koju knjižare pružaju mogućnost - ističe Kuduz.

Stoga su prijavu uputili na sve relevantne adrese: u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo financija, Prosvjetnu inspekciju, Državni inspektorat, kao i medijima. “Budući da duboko vjerujemo u pravni sustav naše države te efikasnost državnih tijela zaduženih za takve pojave, prije svega Državni inspektorat, Ministarstvo financija i Prosvjetnu inspekciju, uvjereni smo u njihovo brzo i efikasno djelovanje”, zaključuje Kuduz.

Vesna LATINOVIĆ
Grad poslao dopis školama

Prijavu su knjižari uputili i u Grad Osijek, a Grad je o tom problemu napisao dopis koji je poslan ravnateljima svih osječkih osnovnih škola. “Ovom prigodom želimo vam skrenuti pozornost na spomenutu prijavu i vrlo izglednu širu akciju Državnog inspektorata. Molimo vas da sukladno svojim ovlastima spriječite moguće pokušaje nezakonitog poslovanja u školi u kojoj ravnate”, stoji u dopisu koji potpisuju Dražen Alerić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, i Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež.

VULETIĆ: NE ŽELIMO RAT

Ivica Vuletić, vlasnik knjižare Nova, dodaje: “Ne želimo rat i nije nam želja prozivati izdavačke kuće ni škole, već upozoriti na ovu nezakonitu pojavu. Trgovini nije mjesto u školi i ne mogu se udžbenici, mape i kutije za tehničku kulturu prodavati u školi bez računa. Smatram da to nije posao profesora, jer oni nisu plaćeni da se bave trgovinom već da odgajaju djecu. Ako ja kao mali knjižar primjerice prodam kupcu gumicu, a ne izdam mu račun, ja kao trgovac, ali i kupac, koji je izišao iz knjižare bez računa, platit ćemo kaznu u iznosu od 200 do 2.000 kuna.”

NIJE IM JASNO ŠTO JE NEZAKONITO

U osječkim školama iznenađeni su ovakvim postupkom knjižara. Profesori Josip, Danijela i Karolina kažu da je takva praksa već godinama, i to bez provizije, i ne vide što je u tome nezakonito. “To je uobičajena pojava, a ni u jednom zakonu, podzakonskom aktu ili pravilniku koji regulira osnovno i srednje školstvo nigdje izrijekom ne piše da je to zabranjeno. Prema tome, nema zakonskog uporišta za takve akcije knjižara”, ističu naši sugovornici.

Marijan Kuduz

predsjednik Grupacijeknjižara Hrvatske

Kakav je moral profesora-preprodavača?Od takvih prljavih radnji ima štetu i državni proračun

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike