Novosti
OSIJEK JE DOMAĆIN 3EP PROJEKTA KOJIM SE DIPLOMANTE ŽELI UČINITI PODUZETNIJIMA

Student koji danas diplomira promijenit će čak 19 poslova
Objavljeno 30. kolovoza, 2012.
Rizik od neuspjeha je individualan i to jest velika psihološka barijera, kaže Paul Hannon

Trogodišnji projekt 3EP (European Entrepreneurship Educations Programme) okupio je sveučilišne predavače kako bi se educirali za uključivanje poduzetničkih kompetencija kao bitnog ishoda učenja u njihovom radu sa studentima.

Cilj je, naime, što više diplomanata uvesti u svijet poduzetništva. Nakon Finske (2010.), Danske (2011.) i ranije ove godine Velike Britanije, projekt se upravo zaključuje Ljetnom akademijom na osječkom Ekonomskom fakultetu. Britanac Paul Hannon, uz dr. Slavicu Singer, koordinator je ovog projekta, s kojim smo razgovarali o poduzetništvu.

Svijet poduzetništva u zemljama zapadne Europe odavno jer prihvaćen model života. Ovdje okupljenih 50 sudionika dovoljno govori o zainteresiranosti i ovog dijela Europe za ovakvim projektom. Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom rada?

- Ovaj je projekt jedinstven, radimo s obrazovanim predavačima da bismo im dali alate kojima će učiti studente kako bi i oni sami postali poduzetnici. Mi želimo sve diplomante kada napuste studij podučiti kako biti poduzetnik i to na način kako razmišljati, komunicirati i prepoznati poslovnu priliku. Svijet se vrlo brzo mijenja, budućnost je sve neizvjesnija, kompleksnija i nepredvidljivija. Ako mladi ljudi žele imati uspješan život, moraju imati vještine i ponašanje koje će im pomoći kako bi uspjeli. Jer posao kojemu se sada nadaju da ih čeka - više neće biti ondje. Nedavna istraživanja pokazuju da će studenti koji danas diplomiraju u svojoj karijeri promijeniti 19 poslova!

Jedan od osnovnih problema, bar ovdje u Hravtskoj, je birokracija koja guši poduzetnike u njihovim začecima.

- Niste po tome jedinstveni. U Francuskoj, primjerice, potrebne su dvije godine da pokrenete posao, u drugim zemljama, poput UK-a, može biti drukčije. No upravo se i u EU administraciji radi na tome kako bi birokracija bila što jednostavnija. No ona se neće tako brzo promijeniti, pa i uz činjenicu da, primjerice Vlada u RH sigurno ne želi da joj mlada radna snaga odlazi u London i ondje počinje s poslom.

Drugi je problem našeg mantaliteta što se neuspjeh u vlastito pokrenutom poslu doživljava kao sramota, nakon koje se ne opravljaš.

- Rizik od neuspjeha je individulan i to jest velika psihološka barijera. No ako razgovarate s uspješnim poduzetnicima, većina će vam reći da ni oni nisu uspjeli “od prve”. Ono što, dakle, ovdje želimo je pomoći da shvate kako je i neuspjeh dio procesa učenja, ali i da izazove morate prihvatiti na način da znate upravljati i kalkulirati s rizikom. Ako i padnete, nećete izgubiti sve. Odnosno, uđite u biznis s onim što ste spremni i izgubiti!

Dario KUŠTRO
Hannon: Uživam u Osijeku

Rekli ste da ste prvi put u Osijeku i Hrvatskoj općenito. Vaši dojmovi, kakvim vam se dr. Singer i njezin tim čine kao domaćini?

- Bez kurtoazije, sjajni su. U Danskoj i Finskoj smo ih vidjeli kao sudionike i posjetitelje. Ovdje su u posve drugom svjetlu, kao odlični domaćini na raspolaganju su svim sudionicima. Prvi su ovdje ujutro, posljednji navečer odlaze. Vrlo mi je drago raditi s njima. I ako mogu dodati, jednako tako uživamo i u boravku u Osijeku, šteta što ste većini Europe manje poznati od vaših morskih destinacija.