Regija
NESTAŠICA DRVA ZA OGRJEV U ŽUPANJSKOJ POSAVINI ZABRINULA MNOGE

U redu za izvlačenje drva iz
šume čekaju i stare bake!
Objavljeno 30. kolovoza, 2012.
(Pre)prodavači tvrde da ih, unatoč nalozima, šumari i revirnici ne puštaju u šumu

ŽUPANJA - Županjci koji su ostali vjerni starom i najsigurnijem načinu grijanja loženjem drva ovih su dana na mukama. Još se nikada nije dogodilo, kao sada, da ogrjevna drva nemaju gdje kupiti. "Već više od mjesec dana pokušavam kupiti 15-ak prostornih metara drva, ali nemam gdje. Prodavači od kojih sam godinama kupovao kažu mi da drva nema i da ne znaju hoće li ih biti, jer imaju problema sa šumarijama", požalio nam se Ilija B. iz Županje. (Pre)prodavači tvrde da ih, unatoč nalozima, šumari i revirnici ne puštaju u šumu. I sami smo nazvali prodavača u Bošnjacima, predstavljajući se kao kupci. "Drva nema, jer nam ne daju u šumu. Dobijemo naloge, ali ništa. Kao zapeta puška čekam da mi šumar večeras javi hoće li biti nešto, pa me najbolje nazovite za koji dan", pojasnio nam je prodavač, dodavši da u cijelom selu nema ogrjeva za prodaju, dok su dosadašnjih godina uz cestu stajale prikolice s drvima koja su ponuđena kupcima. A zbog nestašice su, kaže, i drva poskupjela i najjeftinija su 200 kuna za prostorni metar, dok su se početkom ljeta mogla kupiti za 160. Iako se nalozi za sječu i izvlačenje drva daju samo za osobne potrebe i količina po kućanstvu je ograničena, šverceri već godinama love u mutnom i dobro zarađuju na preprodaji drva. Pojedini gazde već su na kraju sezone grijanja "ugovarali" stotine metara drva za sljedeću godinu. Ponedjeljkom se, doznajemo, u šumarijama skupi po stotinu ljudi, ali ni obavezni OIB nije uspio spriječiti manipulacije - dovode se čak i stare bake koje čekaju u redu nalog za izvlačenje drva iz šume. Građani su revoltirani i pitaju se zbog čega izrađena ogrjevna drva ne mogu kupiti u Šumariji, jednostavno, kao što se kupuje i sva druga roba, dođeš, platiš i problem riješen.

"U Šumariji se može kupiti samo neizrađeni ogrjev, što znači da morate sami pronaći i platiti čovjeka koji će ga motornom pilom izrezati i izraditi te traktor koji će ogrjev dovesti kući. Prodavači su toga i te kako svjesni pa nas mogu i ucjenjivati i nuditi nam drva po principu uzmi ili ostavi", žale se građani. Od izrade ogrjeva u vlastitoj režiji Hrvatske šume odustale su još prije 20-ak godina, no od upravitelja vinkovačke podružnice Zlatka Cegledija doznajemo da će se u sklopu restrukturiranja HŠ-a ponovno ići u tom smjeru. Uprave šuma, kao profitni centri, zainteresirane su za izradu ogrjeva, jer će na tim poslovima moći zaposliti određen broj ljudi, koji će ipak imati HTZ opremu, testirane pile, a građani će moći doći na blagajnu i kupiti ogrjev. Nudit će im se i usluge rezanja i cijepanja drva. Drugim riječima, uvest će se reda na tržištu - HŠ bi trebao biti nositelj izrade i distribucije ogrjeva, čime će se napokon stati na kraj ilegalnim prodavačima ogrjeva.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NE OMETATI RIKU JELENA

Cegledi tvrdi da nije točno da šumarije građane ne puštaju u šumu i da brane izvlačenje drva. Trenutačno nema sječe, osim sušaca, a nastupilo je i razdoblje rike jelena i privatni lovozakupci od Hrvatskih šuma tražili su da se u vremenu od 7 do 15 sati traktorima zabrani ulazak u šumu.

200

kuna je najniža cijena metra drva

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike