Regija
RAZGOVOR: DAVOR MILIČEVIĆ, GRADONAČELNIK ŽUPANJE:

Županja je gospodarski najjače središte na području županije
Objavljeno 29. kolovoza, 2012.

Vezani članci

SVI DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA ŽUPANJE

Županja se ponosi njima

458 GODINA BOGATE POVIJESTI I TRADICIJE ŽUPANJE

Mali grad velikih mogućnosti

Županja danas, 29. kolovoza, slavi dan grada i blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe. Gradonačelniku grada na Savi Davoru Miličeviću ovo je drugi mandat, a svaki razgovor o Županji ne može proći bez priča o kolijevci nogometa, tenisa, o savskoj šetnici… Ove je godine u okviru programa obilježavanja Dana grada otvoreno nekoliko likovnih izložbi, održano nekoliko tradicijskih priredbi, sportskih događanja, ali najveće je iznenađenje današnja humanitarno-sportska priredba na stadionu Prvog igranja nogometa u 17 sati, kada se igra humanitarna utakmica.

Spomenik nogometnoj lopti

Ponosni ste što se upravo na Dan grada održava ova humanitarno-sportska priredba, no ponosni ste bili i nedavno, kada je s Trga kralja Tomislava put Splita krenula prva nogometna lopta.

- U dvije godine ovo će biti treći posjet predsjednika RH Ive Josipovića našemu gradu. Pri posljednjem boravku pohvalno se izrazio o uređenosti središta grada, što nam je doista drago. Drago nam je i što se ovoga poslijepodneva u Županji namjeravaju okupiti Humane zvijezde Hrvatske, koje će zaigrati utakmicu protiv Županje i prijatelja. Predsjednik Josipović je pokrovitelj priredbe, i on će zaigrati nogomet na stadionu, kao i ja. Cilj nam je prikupiti što više novca za školovanje studenata slabijeg imovnog stanja. Uz 25 studenata iz Županje, potporu će dobiti i pet studenata iz BiH. Što se tiče prve nogometne lopte, Županja je kolijevka nogometa od 1880. godine. Kako ne bismo svi mi Županjci bili ponosni na svoju povijest? Drago nam je i što je HNS predvođen Davorom Šukerom upravo na taj način obilježio 100 godina HNS-a. Sada čekamo da se njegova obećanja ispune, da naš grad ponovno dobije spomenik prvoj nogometnoj lopti.Vjerujemo u obećanja koja je Šuker izrekao i da će doista već sljedeće godine Županju krasiti spomenik prvoj nogometnoj lopti.

Kada smo već ovaj razgovor započeli sportom, da i nastavimo u tome tonu. Jesu li građani Županje zadovoljni ponudom sportskih aktivnosti?

- Treba navečer prošetati savskom šetnicom i vidjeti kako je vanjski fitness uvijek pun građana. To je bio pun pogodak kada smo se odlučili za te sprave. U blizini su i teniski tereni, i ondje je stalno zaljubljenika u bijeli sport. O klubovima da ne govorimo, pravi su rasadnici dobrih igrača. Nama je cilj da se savska šetnica, koju su građani izvrsno prihvatili, nastavi graditi dalje, prema Polojima i prema naselju Šećerana.

Nastavak uređenja savske šetnice

Najavljivali ste da će novim kreditnim zaduženjem, osim rekonstrukcije dviju ulica, biti obuhvaćeni i radovi na nastavku savske šetnice?

- Da. No, moram pojasniti, novi kredit, koji planiramo uzeti, neće biti zaduženje od osam milijuna kuna. Mi ćemo vratiti dva milijuna pa je zaduženje šest milijuna, i to zato da bismo napravili dvije ulice. Dobili smo čvrsta obećanja, ušli smo u programe Hrvatskih voda, radi se o oko 11 milijuna kuna. Neki su natječaji završeni, dobili smo izvođače i uskoro očekujemo radove o pitanju vodnog gospodarstva. Mislim da će i u Svačićevoj doći do raskopavanja ceste radi mijenjanja vodovodnih instalacija. I ono što je Gradu bitno - izlaz na Savu. Dobili smo čvrsta obećanja, čekamo rebalans u Hrvatskim vodama, ako se ne bi nešto promijenilo, i šetnica bi išla velikim dijelom preko Hrvatskih voda. Ukoliko dobijemo kredit, novac bismo prenamijenili u nogostupe ili drugu ulicu, a išlo bi se u rješavanje, odnosno, rekonstrukciju Svačićeve i Preradovićeve. Natječaj je završen, izvođač bi trebala biti tvrtka Cestar, a vrijednost je oko 4,5 milijuna kuna.

Jeste li zadovoljni radom gradskih tvrtki, kao i ustanova koje su naslonjene izravno na gradski proračun?

- Financijski izvještaji tih tvrtki pokazuju da dobro rade. Bilo je trenutaka kada su sve tvrtke i institucije naslonjene na proračun bile u plusu, a grad u minusu. Bilo je i toga, no i tada je moja procjena bila da je bolje tako nego obrnuto, jer tko bi ih sanirao da su u minusu? Evo jednog podatka: od 2005. godine Komunalac je podigao prihode sa šest na 19 milijuna kuna. To su velike stvari. I u svim ustanovama i institucijama koje ovise o gradskome proračunu ponašaju se kao dobri domaćini, nemaju poteškoća. Lani smo smanjili dotacije za 10 posto, ne dirajući plaće.

Kako ocjenjujete uređenost grada?

Županjci to najbolje vide i znaju, ali vide i naši gosti, a pogotovo naši Županjci koji ne žive ovdje, koji kad dođu oduševljeno kažu kako je grad uređen. Uostalom, sve su to procesi. Nažalost, u ovim kriznim vremenima neke smo stvari morali zaustaviti. U ovoj teškoj situaciji koja je oko nas, sve poduzimamo da bude novih radnih mjesta. Moramo se i pohvaliti da, usprkos svim poteškoćama u okruženju, Grad Županja je gospodarski najjače središte u županiji. Naše sve tvrtke rade i ostvarili smo pozitivne pomake.

Udruge su bogatstvo grada

Kako ste kao gradonačelnik zadovoljni radom udruga građana?

- Udruge su bogatstvo grada i kroz njih se prikazuje jeste li grad ili niste. Sredstva za udruge su kroz nekoliko godina više od 100 posto uvećana. Neću dopustiti da naši sportaši ne odu na natjecanja zbog nedostatka novca. Nama, kao malome gradu, njihova sudjelovanja izvan Županje su prezentacija našeg grada. Zadovoljan sam njihovim rezultatima. Vjerojatno bi, s više sredstava, rezultati bili još bolji. U ovoj situaciji možemo biti zadovoljni. Usporedimo malo događanja, primjerice, u okviru Županjskog ljeta, s nekim drugim sredinama. Neki kažu da je moglo bolje i više, ali pogledajmo što se u drugim sredinama događa. U Županji ima manifestacija, koncerata, priredbi, različitih događanja tijekom cijele godine. Najviše smo ponosni na manifestaciju tradicijske kulture "Šokačko sijelo" i zbog tog razloga često znamo reći kako smo grad kulena i rakije, prvog igranja nogometa i tenisa, grad Save, grad Šokačkog sijela. Spomenuo sam Županjsko ljeto, u koje su bile uključene mnoge udruge. Tako je i u okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana grada Županja. Uključena su i naši KUD-ovi, a ponosimo se svojim KUU "Tomislav" i "Kristal-Sladorana", koji često gostuju i u drugim sredinama, čak i izvan Hrvatske. Tu su i konjogojci i mnogi drugi. Svima čestitam na uspješnom radu i zahvaljujem na suradnji.

Zdenka KNEŽEVIĆ
DOĐITE U GRAD NA SAVI

Sugrađanima upućujem čestitke u povodu Dana grada, a vjernicima župe Mučeništva sv.Ivana Krstitelja čestitam i blagdan zaštitnika župe. Svim ovogodišnjim dobitnicima gradskih nagrada i priznanja zahvaljujem na svemu što su učinili kako bi pridonijeli razvoju i promidžbi Županje, te im čestitam. Svim Slavoncima upućujem poziv da nam se pridruže ovoga poslijepodneva na stadionu Prve nogometne lopte, od 17 sati, kada će se odigrati utakmica između Humanih zvijezda Hrvatske i ekipe Županje i prijatelja. Dolazi nam predsjednik Josipović, a očekujemo i Zlatka Matešu, predsjednika HHO, te brojne druge poznate osobe. Drago nam je što će nastupiti i naša Županjka Indira iz Colonie. Stoga, dođite u grad na Savi, u kolijevku nogometa, dobre atmosfere i lijepih želja ove srijede. Očekujemo vas široke slavonske duše i topla srca.

100

posto su uvećana sredstva iz proračuna za udruge građana

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike