Regija
BABINA GREDA PRAVA SEOSKA KULTURNA METROPOLA

Sa stanova se nekada ženilo i
udavalo, kupovali dukati i svila
Objavljeno 28. kolovoza, 2012.
Ovogodišnji Susreti su jubilarni - 10. po redu

BABINA GREDA - “Babina Greda je sigurno u Hrvatskoj prava seoska kulturna metropola”, ustvrdio je babogredski načelnik Josip Krnić na otvorenju 10. stanarskih susreta u organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija", i tvrdnju potkrijepio podacima: "Svaki mjesec u Babinoj Gredi imamo jednu manifestaciju. I na ovim, 10. stanarskim susretima cilj nam je pokazati narodno ruho, tradiciju i običaje", poručio je Krnić. Njemu je, u znak zahvale, idejni začetnik manifestacije i predsjednik Udruge "Šokadija" Ilija Babić darovao plišanu kapu. Bez darova nije ostala ni potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, kojoj je Babić darovao žensku torbicu ukrašenu zlatovezom.

Uzvraćajući na toploj dobrodošlici, potpredsjednica Milanka Opačić istaknula je kako nije mjesto velikih govora, no u Babinoj Gredi se uvijek lijepo osjeća. "I lijepo je što se brinete za očuvanje tradicije. Nastavite samo tako!" dodala je Opačić.

Oduševili su i organizacijom i brojem sudionika iz Udruge "Šokadija" i tijekom ovih jubilarnih Stanarskih susreta. Zapjevalo se uz gostovanje nekoliko muških i ženskih pjevačkih skupina (među kojima je Babić posebno zahvalio "Šokačkoj grani" iz Osijeka i gospođi Veri Erl), uživalo se u neobičnoj vještini kandžijanja mladih i nešto starijih momaka iz Kruševice, ali i u brojnim slavonskim jelima stanara i stanarica.

"I naša jela koja se ovdje mogu kušati trebala bi se naći u kuharicama i na jelovnicima restorana", naglasio je načelnik Josip Krnić, dok je Ilija Babić sa sjetom podsjetio kako je nekada u Babinoj Gredi bilo više od 350 stanova. "Sada ih je dvadesetak. I sam Kozarac je opisao što su stanovi značili Šokcima: sa stanova su se pravile zgrade, sa stanova su se udavale kćeri, ženili sinovi, sa stanova su se pravili štagljevi i kupovali dukati i svila. I danas stanovi koji postoje pomažu svojim stanarima, no mladi ne vole živjeti na stanu, ali vole sudjelovati u Stanarskim susretima", rekao Babić.

Zdenka KNEŽEVIĆ
Bećarac Milanke Opačić

Milanku Opačić su mještani Babine Grede zavoljeli i zbog stihova iz bećarca koji je sama osmislila i na lipanjskome Bećarfestu ih upravo njime pozdravila: “U Babinoj Gredi danas pola Vlade, al' je teško, jedu, piju i niš' ne rade...”

Najčitanije iz rubrike