Osijek
POLICIJSKA PRESRETANJA U BIH

Platite kaznu pa onda tražite pomoć veleposlanstava
Objavljeno 27. kolovoza, 2012.

Vezani članci

KRAĆI PUT PREKO BOSNE ZA OSJEČANE POSTAO NOĆNA MORA

Reketarenje na bosanski način: Policija ih kaznila zbog lanjskog prekršaja!?

Nisam znao kome da se obratim pa sam nazvao Ministarstvo prometa RH i to nakon što sam zaustavljen u blizini Modriče u Bosni i Hercegovini, jer sam navodno vozio 71 km/h, a zapravo sam vozio 55.

Nažalost, dokaza nemam jer nisam dobio nikakav papir, ali sam platio 50 eura - tvrdi ovo Osječanin D.Z. (podaci poznati redakciji), a primjera osim njegovoga ima podosta. Podsjetimo, u BiH kaznu je platila i Osječanka zbog navodnoga lanjskog prometnog prekršaja, a slično su prošli i brojni drugi turisti. Zanimljivo je da je Veleposlanstvo RH u Sarajevu i te kako upoznato s takvim i sličnim problemima, na koje nailaze ne samo hrvatski već i bilo koji strani državljani u BiH. “Obraćali su nam se hrvatski državljani u vezi s tim problemom, koji su zaustavljani u svim BiH kantonima. Njihove tarife nisu ujednačene pa se tako dogodi da jedni traže 15, a drugi 50 eura. Građanima RH savjetovano je da se obrate nama, no nažalost, postupanje da se dokažu navodni lanjski ili bilo koji drugi prekršaji snimljeni radarom traje od šest do osam mjeseci. Kako bi se izbjegla ta duga procedura, očito je lakše turiste obavijestiti ponovnim prelaskom granice”, pojašnjava Marijana Mikulić, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu RH u Sarajevu. Proces dug i do pola godine tamošnja policija izbjegava i stoga ne samo hrvatski nego i ostali strani turisti, kaže Mikulić, kazne plaćaju tek ponovnim ulaskom u BiH. Svima njima predstoji tražiti prijavu na zapisnik, odnosno obraćanje MVEP, koji će konkretne upite/pritužbe dostaviti Veleposlanstvu BiH u Zagrebu, odnosno Veleposlanstvu RH u Sarajevu na daljnje postupanje.

Marija MIHELIĆ
dopis putuje pola godine

Konkretno, da bi locirala adresu vozača kojem je zapisala prekršajnu prijavu, tamošnja policija taj dokument šalje u MUP Federacije BiH, a potom se dopis prosljeđuje Veleposlanstvu RH u Sarajevu, odakle dalje putuje u Veleposlanstvo BiH u Zagrebu te konačno u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Naposljetku, dopis stiže do MUP-a RH, odakle se ispisana prekršajna prijava uručuje primatelju.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike