Magazin
AMERIČKA PRAVDA

Retardiranog pogubili, pokajnika poštedjeli smrti
Objavljeno 25. kolovoza, 2012.

Mentalno zaostali Afroamerikanac Marvin Wilson (54), osuđen na smrtnu kaznu zbog ubojstva 21-godišnjeg policijskog doušnika Jerryja Williamsa još 1992. godine, pogubljen je nedavno u teksaškom zatvoru u Huntsvilleu.

Pogubljen je smrtonosnom injekcijom, a njegove posljednje riječi bile su upućene obitelji. "Zagrlite moju majku i recite joj da je volim. Povedi me kući, Isuse, povedi me kući, Bože!" izgovorio je trenutak prije nego što je izdahnuo.

Wilson je prije dvadeset godina osuđen zbog ubojstva Williamsa, koji ga je identificirao kao dilera. Njegov suučesnik Terry Lewis osuđen je na doživotni zatvor nakon što je njegova žena svjedočila protiv Wilsona. Izjavila je da je Wilson rekao da je on povukao okidač. S druge strane, Wilson se uvijek branio tvrdnjama da nije ubio doušnika. Teksaške vlasti ostale su neumoljive u svojoj odluci da ga pogube iako mu je dijagnosticirana mentalna retardacija, a samo dva sata prije i američki je Vrhovni sud odbio posljednji priziv njegovih branitelja.

ISPRAVNOST TESTA

Obrana je tražila da se kazna promijeni na temelju niskog kvocijenta inteligencije osuđenika, koji je iznosio 61, a kvocijent 70 smatra se pragom mentalne nesposobnosti. "Vrhovni sud treba zaustaviti ovo okrutno i neetično pogubljenje mentalno zaostalog čovjeka", pisalo je na Wilsonovu prizivu, kao i da Wilsonove jezične i matematičke vještine "nikada nisu napredovale od razine drugog razreda osnovne škole". Navodi se i da "nije sposoban voditi računa o financijama, plaćanju računa niti je sposoban zadržati posao". S druge strane, tužitelji su se žalili na ispravnost testa kojim je utvrđen Wilsonov kvocijent inteligencije, a sudeći prema ishodu, očigledno je da su taj stav prihvatili i članovi Vrhovnog suda.

Od početka godine Wilson je sedmi pogubljeni zatvorenik u Teksasu, američkoj državi koja prednjači po broju smrtnih kazni. I nije jedina mentalno zaostala pogubljena osoba, jer je prije nešto više od mjesec dana, također smrtonosnom injekcijom, pogubljen 34-godišnji Yokamon Hearn, koji je bolovao od sindroma fetalnog alkoholizma. Uzrok tome bila je prevelika količina alkohola što ju je majka konzumirala tijekom trudnoće.

NAGODBA S TUŽITELJIMA

Wilsonovo pogubljenje bila je 25. izvršena smrtna kazna u SAD-u od početka godine. Amnesty International priopćio je da je "posebno uznemirujuće" što je Vrhovni sud odbio zaustaviti pogubljenje, a nekoliko je organizacija za ljudska prava i prosvjedovalo protiv pogubljenja.

Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da je samo nekoliko sati prije nego što je Wilson lišen života, smrtne kazne pošteđen Jared Loughner (23) koji je na sudu u Tucsonu priznao krivnju za prošlogodišnje ubojstvo šest osoba i ranjavanje njih trinaest, među kojima i tadašnje kongresnice Gabrielle Giffords, na predizbornom skupu u tom gradu u Arizoni. Upravo ga je priznanje krivnje za čak devetnaest točaka optužnice, kojima ga se teretilo za ubojstva i pokušaje ubojstava, spasilo pogubljenja, a takvu "razmjenu" omogućila mu je nagodba s tužiteljima. Umjesto smrti Loughnera čeka doživotan zatvor, a izricanje presude očekuje se sredinom studenoga.

Loughner je na predizbornom skupu kongresnice Giffords 8. siječnja 2011. godine ubio šestero ljudi, među njima i devetogodišnju djevojčicu i saveznog suca. Kongresnica je zadobila teške ozljede glave, ali je preživjela. Njezin suprug, poznati astronaut Mark Kelly, izjavio je da su zadovoljni ovakvom nagodbom s tužiteljstvom i da ih je ono kontaktiralo u postupku. "Bol i gubici prouzročeni napadom 8. siječnja nepovratni su. Izbjegavanje suđenja omogućit će i nama i cijeloj zajednici južne Arizone da nastavimo s oporavkom i svojim životom", priopćio je Kelly u ime bračnog para.

NAJPRAVEDNIJE RJEŠENJE

Tužitelj John S. Leonardo izjavio je da je nagodba na temelju koje će Loughner do kraja života biti iza rešetaka, bez mogućnosti pomilovanja, "najpravednije i najbolje rješenje slučaja". Tužitelj je dodao da se nada "da će današnji dogovor pomoći žrtvama i njihovim obiteljima te cjelokupnoj zajednici Tucsona u procesu ozdravljenja i oporavka od ovog žalosnog i tragičnog događaja".

Ista zemlja, isti zakoni, no sudeći na osnovi ova dva slučaja, očigledno ne i s istim pravilima igre za sve.

Nakon svega valja iz zaborava izvući još jedan slučaj. Zanimljivo je, naime, da je 2002. godine američki Vrhovni sud zabranio pogubljenja mentalno zaostalih, ali u slučaju poznatom pod nazivom Atkins vs. Virginija nije dao preciznu definiciju mentalne retardacije, što je svakoj američkoj saveznoj državi ostavilo diskrecijsko pravo utvrđivanja mentalnog invaliditeta. Prema kriterijima u Teksasu, koji ne uključuju samo IQ nego i neke druge čimbenike, poput zatvorenikova ponašanja i prilagodbe, Wilson nije smatran mentalno zaostalim. Wilsonov branitelj Lee Kovarsky je nakon odbijanja priziva izrazio duboko razočaranje i tugu zbog odluke Vrhovnog suda, koji je time dopustio da Teksas i dalje primjenjuje neznanstvene kriterije za utvrđivanje mentalnih sposobnosti osuđenika na smrtnu kaznu.

Sve u svemu, ponovimo da se isti zakoni nekad tumače različitim kriterijima. Drugim riječima, pitanje života i smrti na američkim se sudovima ne rješava uvijek jednako.

Šarlota BRNČIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BELI MANASTIR: KULTURNA I INDUSTRIJSKA BAŠTINA

Slavna prošlost, sumorna sadašnjost

2

TEMA TJEDNA: ZAŠTITA PRIVATNOSTI ILI APSOLUTNA KONTROLA(II.)

Krešimir Krolo: Jedna malena grupa moćnika unutar sustava kontrolira par milijardi ljudi

3

TEMA TJEDNA: ZAŠTITA PRIVATNOSTI ILI APSOLUTNA KONTROLA(I.)

Sloboda je postala iluzija, zna se i kad idemo na spavanje