Novosti
TRAGIČNE ŽIVOTNE PRIČE LJUDI BEZ KROVA NAD GLAVOM

Beskućnik na plus 37
Objavljeno 24. kolovoza, 2012.
U osječkom Domu sv. Vinka trenutačno je 14 beskućnika, a dio ih je našao i sezonski posao u građevini

Vezani članci

SUROVA EUROPA

Beskućnici: Život bez doma i novca!

Ignjac Pešuld cijelo je ljeto prespavao pod otvorenim nebom na središnjoj gradskoj tržnici, gdje tijekom dana pokušava nešto utržiti prodajom stare odjeće.

Sudbinu ovog 56-godišnjeg umirovljenog stožernog narednika povjerio nam je na klupi u parku na Gajevom trgu njegov prijatelj Stjepan, dok je Ignjac samo šutio i slušao svoju tragičnu životnu priču. Da nam potvrdi kako je sve istina, očima punih suza pruža nam svoju osobnu i vojnu iskaznicu. Na svaki naš upit sliježe ramenima, priznaje tek kako, osim sina, ima već i unuka, a uskoro bi trebao dobiti još jedno unuče, no ne zna kojeg spola jer se sa sinom ne viđa. Ne zna nam objasniti kako je ostao bez krova nad glavom i zašto noći umjesto u udobnom krevetu provodi na travnjaku pokraj parkirališta glavne tržnice. No Stjepan koji također radi kao prodavač polovnih stvari na divljem štandu uz Ignjaca kaže kako poznaje sve osječke beskućnike i zna njihove priče, jer stanuje nekoliko kuća dalje od Doma sv. Vinka, a uz Ignjaca ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

- On navodno ima veliku vojnu mirovinu, čuo sam i do 6.000 kuna, ali je ostao bez ičega jer je bio jamac mnogima za kredite. Sada mu svaki mjesec preostaje 400 kuna. Ima i podrumski stan na Vijencu Ivana Meštrovića bez struje, vode i plina, pa radije spava pod vedrim nebom nego u tom ćumezu. Sjedi tu po cijele dane i zaradi možda 10 kuna dnevno, koje potroši na pivo. Gotovo ništa ne jede i već danima u kolicima koja stalno gura uz sebe ima jednu kobasicu. Možete misliti kako to izgleda kada stoji na suncu danima. Želite da vam pokažem što jede? Bolje da to ne vidite. Mislim da mu je sada ljeti posebno teško zbog umjetnog kuka, koji se po ovim vrućinama dodatno zagrije - priča Stjepan, dok ga Ignjac razoćarano gleda u daljinu, no već sljedećeg trena spremno pozira našem fotografu.

Broj osječkih beskućnika koji trenutačno koriste prenoćište u Caritasovu Domu sv. Vinka je 14, od kojih su tri žene. Dodatni problem im je i činjenica što se u ljetnim mjesecima Dom otvara tek u 20 sati, pa su tijekom dana osuđeni na skitnju gradskim ulicama.

- O njima se, osim nas, skrbi i Centar za socijalni rad. No morate znati da se ljeti mnogi od njih i snađu i nađu si sezonske poslove, a mnogi odu i na more. Tako ih zimi u Domu noći i do 27, a svima se nudi i besplatan obrok u Pučkoj kuhinji u Donjem gradu - napominje vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačke i srijemske biskupije.

No Stjepan nam priča kako većina njih zapravo dan provodi ispred kioska koji se nalazi nekoliko metara od samog Doma sv. Vinka i gdje ljetnu vrućinu “ubijaju” hladeći se pivom. “No ne smiju navečer doći pijani u Dom, pa se od 18 sati trijezne u parku u naselju iza Doma, gdje čekaju da se vrata sv. Vinka otvore u 20 sati. Neki do njih se i trude promijeniti život nabolje pa rade i to na poslovima poput skupljanja cigli, rušenja kuća i raščišćavanja gradilišta, a dio njih znam da peca u zimskoj luci, kako bi nešto ulovili i skratili si dan”, kaže dobro upućeni Stjepan.

Nefreteta Z. EBERHARD
U VINKOVCIMA I VUKOVARU NEMA BESKUĆNIKA?

U vrijeme toplinskog vala građani se trebaju pridržavati uputa svojih liječnika kako bi spriječili neželjene posljedice. Prema riječima voditelja Hitne medicinske pomoći Vukovar, dr. Radomira Dejanovića, pozivi njihovoj zdravstvenoj ustanovi u vrijeme visokih temperatura povećani su za 5 do 10 posto. Kronični bolesnici su se uglavnom pridržavali uputa, a javljale su se osobe mlađe dobi s temperaturom i do 40 stupnjeva. Kada su pak u pitanju beskućnici, nadležni tvrde da ih u Vinkovcima i Vukovaru, u klasičnom smislu, nema. Brojni su pak oni koji žive od socijalne pomoći i hrane se te opskrbljuju u Caritasu.(R.M.)

Nemoćne i stare u Brodu obilaze geronto domaćice

Uključivanjem u javne radove ili smještajem u obitelji, od 14 slavonskobrodskih beskućnika koji su takav status imali zimus, danas nema ni jednoga. No pune ruke posla imaju geronto domaćice koje preko brodskog društva Crvenog križa, u suradnji s Gradom i Ministarstvom zdravlja, pružaju pomoć starim i nemoćnim osobama koje žive same, saznajemo od Pere Grgića, voditelja tih poslova u Crvenom križu. "Ukupno 66 osoba je zaposleno. Od toga 14 geronto domaćica obilazi stare i pomaže im u svim oblicima pomoći, posebice oko opskrbe vodom, namirnicama, lijekovima... A preko javnih radova zaposlene su 52 geronto domaćice koje rade u devet okolnih općina na istim poslovima. Obilazimo oko 1.050 starih i nemoćnih", pojašnjava Grgić. Naglašava kako su po selima najveći problem bunari koji ostaju bez vode pa domaćice obilaze nemoćne više puta dnevno, donoseći im vodu i s više stotina metara udaljenih bunara.(M.R.)

OD NEDJELJE ZAHLADNJENJE

U nedjelju se, prema prognozama, očekuje kiša i zahladnjenje, a u ponedjeljak bi temperature mogle biti i desetak stupnjeva niže od današnjih. Tako je za Zagreb i Osijek prognozirana temperatura od 24 stupnja. Jučer je u Zagrebu i Osijeku izmjereno 36 stupnjeva, u Splitu 34, a u Rijeci 30 stupnjeva Celzijevih.

Ivica Rebić

ravnatelj Caritasa Đakovačke i srijemske biskupije

Ljeti si mnogi beskućnici nađu sezonske poslove

24

stupnja je temperatura prognozirana za Osijek za ponedjeljak

Najčitanije iz rubrike