Svijet
BORI SE PROTIV KRIZE

Francuska prebacila teret krize na bogate
Objavljeno 23. kolovoza, 2012.
Inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost je povećana

Predsjednik Francuske Francois Hollande uveo je mjere štednje koje imaju cilj povećanje produktivnosti i razvoj gospodarstva. Detaljnim planom Hollande želi potaknuti poduzetništvo, zaštititi ugrožene socijalne kategorije, a oporezovati one koji zarađuju na krizi.

Prvo je ukinuo sva protokolarna vozila i prodao ih na aukciji. Prihod je namijenjen za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.

Objavio je i dokument koji sadrži 12 točaka gdje svim državnim poduzećima ukida službena vozila. Hollande vjeruje da svaki gospodarstvenik koji zarađuje 600.000 eura godišnje, ili više, može kupiti automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a državnim poduzećima i ne trebaju takvi ljudi. Tako se dobiva 345,000.000 eura, koji će biti od 15. kolovoza ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija. Uz sve to zaposlio je 2.560 mladih znanstvenih istraživača.

Uzeo crkvi, dao obrazovanju

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u Ustav, jer smatra da je to glupo, ali je hitnim predsjedničkim dekretom za 75 posto povećao porez svim obiteljima, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje pet milijuna eura. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni proračun, ove godine će zaposliti 59.870 nezaposlenog obrazovanog kadra, a od 1. rujna 6.900 i od 1. listopada još 12.500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Zatim, crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde eura, kojima je Rimokatolička crkva financirala privatne gimnazije i škole. To je novac kojim će se graditi 4.500 državnih dječjih vrtića i 3.600 osnovnih škola.

Recept radi!

Snizio je plaće svim državnim službenicima za 25 posto, do 33 posto zastupnicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 eura godišnje - za 40 posto!

S četiri milijarde uštede, financirat će socijalne kategorije. Samohrane majke imat će olakšice u prvih pet godina nakon porođaja, a druge, s malo starijom djecom 0,3 godine. Sve navedene socijalne mjere neće koštati ni jedan euro iz državnog proračuna! Bankama koje investiraju u razvoj domaće privrede dat će porezne olakšice, a bankama koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati.

Cijela Europa se boji ovih šokantnih mjera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posljednje tri godine.(R.I.)

“BONUS KULTURE”

Hollande je uveo i porezne olakšice na "bonus kulture", na primjer, knjižnicama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka bit će sasvim oslobođeni poreza. Ukinuo je vladine i državne novine, revije, zaklade i izdavačke kuće i zamijenio ih klubovima ili zadrugama koje promiču razvoj poduzetništva s većom dodanom vrijednošću.

Možda ste propustili...

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

Najčitanije iz rubrike