Regija
JEDINSTVEN SUSTAV NAVODNJAVANJA U EUROPI

Spasili urod u voćnjaku
koji je poharao mraz
Objavljeno 23. kolovoza, 2012.
Unatoč klimatski lošoj godini, ulažu u održavanje voćnjaka kao da je urod najbolji

SLAVONSKI BROD - Impresivan nasad jabuka i krušaka tvrtke Impuls Commerc, projekt vrijedan 20 milijuna eura, prostire se na gotovo 200 hektara površine općine Garčin istočno od Slavonskog Broda. Jedinstven je ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, kako zbog svoje veličine "u komadu" tako i zbog sustava navodnjavanja - nemjerive vrijednosti u uvjetima sve izražajnijih suša. "Da nema projekta navodnjavanja nasad bi bio uništen. Prije četiri godine odlučili smo se za skupu investiciju, kopanje dvaju akumulacijskih jezera", kaže Ivica Blaškić, predsjednik Uprave Impuls Commerca, koji sustavom navodnjavanja "kap po kap" pokušava spasiti ono što se spasiti da na ovogodišnjim travanjskim mrazom uništenom voćnjaku. Istovremeno cijeli sustav namijenjen je i zaštiti od mraza, no ove godine mraz je bio prejak. "U jednom trenutku temperatura se spustila na 11,4 ispod ništice, što se nije dogodilo pola stoljeća a sustav funkcionira na temperaturama do -5" objašnjava Blaškić pokazujući ipak spašena stabla s oko petnaest posto uroda. “Da nije bilo šteta, ove bismo godine ubrali oko 7.000 tona jabuka, no ovako očekujemo oko tisuću i pol tona, a plasman nije upitan”, kaže predsjednik Uprave. Uz dosadašnja respektabilna ulaganja i podršku države, iz sredstava HABOR-a te SAPARD-a i IPARD-a, i dalje planiraju ulagati. “Dogodine sve planiramo prekriti mrežama, proširiti postojeći kapacitet hladnjače od 7.000 tona, proširiti distributivni centar i krenuti u preradu voća - od pekmeza do rakije i sokova”, najavljuje Blaškić, ističući posebnu rakiju od krušaka Xenia, za koju imaju klupsko zastupstvo i koja bi mogla postati brend. Unatoč klimatski lošoj godini, ulažu u održavanje voćnjaka kao da je urod najbolji, zbog čega sljedećih godina očekuju ubrati 10-12 tisuća tona konzumne jabuke i kruške.

Dva međusobno povezana akumulacijska jezera dubine oko deset metara, s oko 220.000 kubika vode, koju crpe iz bunara jedini su spas u ljetnim mjesecima, saznajemo od tehnologa Ive Grgića. “Ona se istovremeno koriste kao 'anti frost sustav' (obrana od mraza) te za navodnjavanje 'kap po kap' i automatsku gnojidbu. Zalihe su vode tolike da bi mogle izdržati cjelokupnu zaštitu voćnjaka tri dana i noći”, naglašava Grgić.

Marija RADOŠEVIĆ
NA REDU SU OSIGURAVAJUĆE KUĆE

Nemogućnost osiguranja usijeva nedostatak je poljoprivrede pod vedrim nebom. Osiguravajuće kuće ne žele osigurati voćnjake od mraza i suše. To bi se uskoro moglo promijeniti, vjeruju i u Impuls Commercu obećanjima ministra Tihomira Jakovine. On je nedavno posjetio voćnjak i najavio sastanak s osiguravateljima kako bi se ponudio model osiguranja koji će pokrivati sve elementarne nepogode i sve poljoprivrednike.

20

milijuna eura vrijedan je projekt

Najčitanije iz rubrike