Osijek
DRAMATIČNO NA COPACABANI

Spasio život mladiću koji je pokušao preroniti bazen
Objavljeno 23. kolovoza, 2012.
Mladić nije disao i nije imao puls, praktički je već bio klinički mrtav

Vezani članci

JESU LI SVE NADLEŽNE SLUŽBE POSTUPILE PRAVILNO U SLUČAJU TROVANJA DJECE NA OSJEČKOJ COPACABANI?

Jalžetić: Samo četiri spasioca za cijelu Copacabanu su premalo

DRAVSKI SPASIOCI KAŽU KAKO SU OVE SEZONE IMALI MNOGO POSLA

DPA Mursa: Jedan utopljenik i mnogo posla cijele sezone

Dramatičnu scenu, gotovo s tragičnim završetkom, protekle subote poslijepodne vidjeli su brojni kupači na olimpijskom bazenu na najvećem osječkom kupalištu, Rekreacijskom centru Copacabana.

Naime, jedan je mladić pokušao po širini preroniti bazen, ali je nekoliko metara prije cilja ostao bez zraka i završio na dnu. Drugi mladić, koji je stajao uz rub bazena, primijetio je da nešto nije u redu i da se on više ne kreće te je skočio u vodu, pokušavajući ga izvući. Kada nije uspio, izronio je i počeo dozivati članove Društva za podvodne aktivnosti "Mursa", koji na Kopiki i ovoga ljeta rade kao spasioci. U blizini se zatekao i Tihomir Jalžetić, predsjednik DPA "Mursa" i voditelj spasilačke službe. "Toga dana uopće nisam radio, ali došao sam obići cure i dečke koji rade. Sjedio sam u civilu, u majici i radnim hlačama, te jedno sat i pol razmišljao o tome da trebam otići. Odjednom smo vidjeli i čuli nekoga mladića kako nam maše i doziva nas iz bazena. Čim sam shvatio da je netko ostao ispod vode, zaletio sam se, usput odbacio torbicu, naočale i papuče te skočio u bazen. Uz pomoć tog mladića izvukao sam utopljenika iz vode", prepričava Jalžetić. Odmah uz rub bazena počeo ga je reanimirati masažom srca i upuhivanjem zraka "usta na usta". "Mladić nije disao i nije imao puls, praktički je već bio klinički mrtav. No, već nakon nekoliko poteza i upuhivanja počeo je kašljati i pljuvati vodu i krv. Očito je doživio traumu pluća i spasili smo ga u zadnji tren. Pozvali smo i Hitnu medicinsku pomoć, čija su ga kola odvezla na Jedinicu intenzivnog liječenja u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je zadržan.

Tomislav LEVAK
DVOSTRUKI ROĐENDAN

“Zanimljivo, 22. kolovoza bio mu je 19. rođendan, mislim da ga je dvostruko proslavio. Čuo sam se kasnije s mladićem i njegovim ocem, kažu da je sada dobro", ističe Jalžetić, koji je već imao niz sličnih spašavanja u životu. "Inače, ovo je prvi ovakav slučaj ove godine na Kopiki, a imali smo tek nekoliko manjih intervencija, uglavnom zbog skakanja u bazen. Nadam se da će tako i ostati", zaključuje.

“Čuo sam se kasnije s mladićem i njegovim ocem, kažu da je sada dobro”, ističe Jalžetić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike