Regija
PETODNEVNI PROJEKT FOTO-KINO KLUBA BARANJA FILM

Kino ispod šatora
Objavljeno 22. kolovoza, 2012.
U bliskoj budućnosti vjerojatno neće biti kinopredstava u gradskoj kinodvorani

BELI MANASTIR - Nakon niza godina, u Belom Manastiru je rad počelo ljetno kino ispod vedrog neba. Doduše, riječ je o petodnevnom projektu Foto-kino kluba Baranja film, u suorganizaciji s Centrom za kulturu, nazvanim Kino ispod šatora - u susret Vukovar film festivalu. Stoga su na repertoaru filmovi s prošlogodišnjeg vukovarskog festivala, a uoči svake projekcije posjetitelji mogu pogledati dokumentarce nastale u izvedbi ''domaćeg'' Dežea Kučere iz FKK Baranja filma, te Zorana Tadića i Damira Čučića. U šatoru postavljenom u gradskom središtu okupilo se preksinoć pedesetak zainteresiranih Belomanastiraca, željnih bilo kakvih ljetnih događanja, a pogledali su Kučerin uradak “Csirke bal (Pileći bal)” i brazilski film “Elitne postrojbe 2”.

- Konačno da se nešto počelo događati u Belom Manastiru. Nakon dnevnih tropskih temperatura, ugodno je večer provesti vani, uz film, kokice i piće - komentar je jednog od posjetitelja, koji je, kao i većina Belomanastiraca, zaboravio kada je posljednji put film gledao u kinu.

Projekt FKK-ovaca sjajnim je nazvao ravnatelj belomanastirskog Centra za kulturu Edo Jurić, naglasivši kako je ovo samo plus u kulturnoj ponudi jedinog baranjskog grada.

- Vjerujem da će Kino ispod šatora prijeći u tradiciju - istaknuo je, napomenuvši da u bliskoj budućnosti vjerojatno neće biti kinopredstava u ''pravom'' kinu, u gradskoj kinodvorani. Za jednu projekciju, tvrdi, posebice zimi, potroši se i do 1.000 kuna, što se za nekoliko kinoljubaca ne isplati. Stoga razmišljaju o projekcijama u holu kinodvorane i, u suradnji s FKK-om, u njihovom mikrokinu.

- Radi se plan za iduću godinu. Najvjerojatnije ćemo pristupiti tematskim projekcijama pa će iduća godina, primjerice, biti godina redatelja (svakog mjeseca filmovi jednog redatelja), 2014. godina žanra i slično.

Ivica GETTO
Do petka još šest filmova

Projekcije u Kinu ispod šatora počinju u 21 sat, a posljednja će biti u petak. Za danas (srijeda) najavljeni filmovi su “Čvarak party” (dokumentarni, redatelj Deže Kučera) te “Jane Eyre” (cjelovečernji, Cary Fukunaga/SAD). Sutra su na repertoaru “Fraktali” (dokumentarni, redatelj Damir Čučić) i “Hej, kako si!?” (cjelovečernji, Alexandru Maftei/Rumunjska, Italija, Španjolska), a u petak “Užitak iz kotlića” (dokumentarni, redatelj Deže Kučera) i “Jedan dan” (cjelovečernji, lone Scherfig/SAD).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike