Sport
VESLAČKO SP ZA JUNIORE

Hrvatski predstavnici ostavili solidan dojam
Objavljeno 20. kolovoza, 2012.

Poslije petodnevnih zanimljivih veslačkih natjecanja, u Bugarskoj je završeno Svjetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji i seniorskim neolimpijskim disciplinama. Sudjelovalo je oko 750 mladića i djevojaka raspoređenih u tristotinjak posada, kojima su ponuđeni nastupi u 13 juniorskih disciplina, dok se oko dvije stotine veslači(ca) u 110 neolimpijskih posada natjecalo u sedam disciplina.

Hrvatska je, ovaj put, bila zastupljena samo u juniorskom uzrastu i, unatoč činjenici da se nitko nije plasirao u “A“ finale, ostavila solidan dojam. Naime, u “B“ finalima, za poredak od 7. do 12. mjesta, u planetarno najjačoj konkurenciji u dobi do 18 godina, veslala su četiri naša čamca, dok je samo dvojac na pariće (Tin Trucek/Matej Herega, prvo Herega s Karlom Sambolecom) ostao ispod te razine i, u konačnici, zauzeo 14. mjesto od 33 čamca. Na kraju je sveukupno najbolji poredak, na sedmo mjesto, pripao dvojcu na pariće Vukovarke Ivane Krkljuš i Žane Krakić iz zagrebačke Trešnjevke. Naše darovite djevojke pobijedile su u repesažu, u polufinalu bile četvrte (7:25,27), da bi u nedjeljnom “B“ finalu nadmašile pet “dublova“ (Poljska, Velika Britanija, Švicarska, Danska i Švedska) s rezultatom 7:21,62. Za bitan iskorak, poslije lipanjskog blijedog izdanja na EP-u u Bledu, pobrinuo se slavonski četverac s kormilarom koji se vraća u domovinu osvojivši osmo mjesto, od 11 sudjelujućih čamaca. Iktusovci Oliver Kandrać, Kristijan Landeka, kormilar Ivor Krištof, te Vukovarci Mato Brandt i Luka Kolar u “B“ finalu su postigli rezultat 6:31,59 i stigli u ciljnu ravninu odmah iza Bjelorusije (6:22,56). Razvidno, uporan rad, u vremenu od bledskog do plovdivskog ispita, pod nadzorom trenera imenjaka Damira Markovića (Iktus) i Barišića-Baruta (HVK Vukovar), donio je značajan napredak tih mladića.

Zauzimanjem drugog mjesta u “B“ finalu, na konačno osmo mjesto plasirao se i hrvatski dvojac bez kormilara (Gabriel Tomić, Lovro Anzulović), s rezultatom u toj utrci 6:49,81, treći (dakle deveti) je naš četverac na pariće (Roko Šitum, Ante Ančić, Luka Baričević i Tomislav Šain) s 5:59,50, a sveukupno deseto mjesto osvojili su hrvatski juniori u četvercu bez kormilara, Antonio Coga, Josip Laca, Ivo Krakić i Matija Vukovski. D. Kerže