Novosti
NA DALEKI ISTOK PO INVESTICIJE

Hrvatska će Kinezima ponuditi ulaganje u ZL Osijek
Objavljeno 20. kolovoza, 2012.
Plan je Kini ponuditi i korištenje gospodarskih zona u RH po povoljnijim uvjetima

Vezani članci

GRADONAČELNIK S PREDSTAVNICIMA TVRTKE BIOPLANET GROUP

Za spas Zračne luke potrebno 270 milijuna eura?

STRUČNJACI PREDVIĐAJU ULAZAK KINESKOG KAPITALA U REGIJU

Kinezi kupuju hrvatske autoceste

ZAGREB/OSIJEK - Hrvatska kreće u diplomatsku i gospodarsku ofenzivu prema Kini. U samo nekoliko tjedana čak četiri hrvatske političke i gospodarske delegacije imaju namjeru posjetiti jednu od vodećih svjetskih sila i prvi put ponuditi niz konkretnih projekata za kineske investicije u Hrvatskoj. Prvi će krajem kolovoza ili početkom rujna otputovati predstavnici hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), a slijedi izaslanstvo pod vodstvom ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, u kojem će biti i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore. Potom će jednu delegaciju voditi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji ujedno ima i funkciju predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom. Na kraju će i ministar obrane Ante Kontromanović sa suradnicima otići u Peking u posjet na poziv kineskog ministra obrane.

Kineske tvornice u gospodarskim zonama?

Uz ministra Hajdaš Dončića, u delegaciji će biti i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, zamjenik predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom. Oni će boraviti u Pekingu na Konferenciji kineskog tajništva za suradnju 16 zemalja jugoistočne Europe, gdje će predstaviti područja moguće gospodarske suradnje izmedu Kine i Hrvatske. Kao moguća kineska ulaganja iz područja infrastrukture razmatraju se modernizacija Zračne luke Rijeka, Zračne luke Osijek te Gradska i Teretna luka u Zadru. Neslužbeno se doznaje da će Hajdaš Dončić otvoreno ponuditi i korištenje gospodarskih zona u Hrvatskoj po povoljnijim uvjetima u odnosu na dosadašnje. Prvi put Hrvatska bi bila spremna dati besplatno zemljište s pratećom infrastrukturom i nizom olakšica za strane, pa tako i kineske investitore. Cilj je da se pokuša u relativno kratkom roku realizirati otvaranje novih radnih mjesta, a to može značiti i otvaranje kineskih tvornica u nekoj od tih zona. Neslužbeno će vjerojatno biti riječi i o mogućoj monetizaciji autocesta, odnosno propitkivanju mogućeg kineskog interesa za takvu investiciju u kojoj bi, prema željama i procjenama hrvatske Vlade, prihvatljiva bila ponuda na razini između dvije i pol i tri milijarde eura. Neslužbeno doznajemo i za zanimljivu ideju po kojoj bi se zgrada bivše političke škole u Kumrovcu mogla ponuditi za razvoj kineskog tehnološkog centra.

Poljoprivrednici zadovoljni

U HGK-u nam je potvrđeno da će domaće tvrtke sudjelovati na Euro China Business Meetingu koji se od 8. do 10. rujna održava u Changchunu, pokrajina Jilin. "U izaslanstvu će sudjelovati šest hrvatskih tvrtki iz farmaceutske, prehrambene, drvne i automobilske industrije", kažu u HGK-u. Cilj tog skupa - kojem će prisustvovati 200 najvećih tvrtki iz pokrajine Jilin iz područja proizvodnje željezničkih i cestovnih vozila, strojogradnje, farmaceutske i prehrambene industrije - poticanje je investicija i gospodarske suradnje između Europe i Kine.

U komori koja okuplja poljoprivrednike iznimno su zadovoljni što im se pružila prilika da otputuju u Kinu, u pokrajinu Anhui na istoku zemlje, gdje se već nekoliko godina održava sajam u Hefeiu. Ističu da su dobili "velikodušni poziv" s kineske strane da posjete sajam i ostvare poslovne kontakte s njihovim gospodarstvenicima. "Uz pokrivanje troškova nude nam priliku da pronađemo poslovne partnere i mi njima prodajemo robu. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore dio su šire delegacije predstavnika drugih ministarstava i gospodarstvenika", napomenuo je glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović. U ime HPK u Kinu putuju predsjednik Komore Mato Brlošić te član Upravnog odbora Darko Juzbašić. “U Kinu putujemo zahvaljujući pozivu Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva. Detalje ćemo saznati u utorak, a mogu reći da nam je iznimna čast što smo pozvani. Valja istaknuti kako ćemo mi u Kini predstavljati male i srednje poljoprivrednike, a veliki poljoprivredni sustavi će se predstaviti preko Hrvatske poljoprivredne komore. Kina je ogromno tržište u kojem vidimo veliku šansu. Samo grad koji ćemo posjetiti ima više stanovnika od cijele Hrvatske. Vjerujem da mi na tom tržištu, koje je i dalje u ekspanziji, s malo truda, možemo postići velike rezultate”, rekao je Juzbašić.

Darko PAJIĆ/Irena FRLAN/Zdenka RUPČIĆ
ZANIMA NAS KAKO SU BIJELIM LUKOM “OKUPIRALI” EUROPU

Mato Brlošić,   predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je da ih najviše zanima na licu mjesta uvjeriti se kako je Kinezima uspjelo da svojim bijelim lukom "okupiraju" cijelu Europu. “Čuli smo da bijeli luk poljoprivrednici u Kini ne proizvode na velikim površinama, već da se radi o proizvodnji na po samo nekoliko četvornih metara. Želimo vidjeti kako to rade, kako su organizirani, upoznati se s njihovom tehnologijom i načinom plasmana na tržišta te prenijeti iskustva našim malim obiteljskim gospodarstvima”, rekao je Brlošić.

Rast robne razmjene

Vrijednost hrvatskog uvoza iz Kine višestruko premašuje vrijednost raznih roba koje Hrvatska izvozi u tu veliku zemlju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je u Kinu izvezla proizvoda u vrijednosti od nešto više od 146 milijuna kuna. U istom razdoblju, uvezeno je roba u vrijednosti od čak 4,3 milijarde kuna. I uvoz i izvoz rasli su u odnosu na prošlu godinu.

146

milijuna kuna je vrijednost proizvoda koje je Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine izvezla u Kinu

4,3

milijarde kuna je vrijednost roba uvezenih iz Kine u Hrvatsku u prvih šest mjeseci ove godine

Darko Juzbašić

član Upravnog odbora HPK

Kina je ogromno tržište u kojem vidimo veliku šansu. Samo grad koji ćemo posjetiti ima više stanovnika od Hrvatske

Možda ste propustili...