Regija
NEOČEKIVANI ULOV JOSIPA JOŽEFA IZ DARDE

Upecao soma dvometraša
teškog čak 60,5 kilograma
Objavljeno 20. kolovoza, 2012.

TOPOLJSKI DUNAVAC - Još jedan dokaz da u vodama Topoljskog dunavca, popularnog Puškaša, plivaju divovski somovski primjerci, ulov je 60-godišnjeg Josipa Jožefa iz Darde. Na suho je, tvrdi, izvukao 60,5 kilograma teškog i 210 centimetara dugog soma. Zagrizao je babušku koja mu je poslužila kao mamac. Borba čovjeka i ribe trajala je nešto manje od sat vremena. Preznojio se, kaže, ali je riba završila u čamcu.

- Kada sam krenuo na pecanje, imao sam predosjećaj da će na udici nešto završiti, no ni sanjao nisam da će to biti divovski som - priča Josip, naglašavajući da mu je to do sada najveći riblji primjerak.

Doduše ni s ostalima se ne može postidjeti. Završili su na njegovim udicama somovi između 20 i 40 kilograma, ali tako veliki - nikada. Zanimljivo je kako je som mamac zagrizao točno u šest sati.

- Čuo sam zvona s crkve i istovremeno vidio da se štap savio skoro do vode. Međusobno smo se umarali i na kraju sam pobijedio - zadovoljno kaže Josip.

Budući da je nezaposlen, većinu vremena provodi na vodi. Vikendicu na Puškašu kupio je 1998. godine i od tada gotovo da nema dana kada nije u ribolovu. U ribolov, doduše, ide od malih nogu, ali nikada tako intenzivno kao u posljednjih nešto više od deset godina. Premda se na udici nađe i pokoji šaran, najčešće zabacuje na grabljivice. Svojevremeno je, podsjeća, bio pobjednik i puškaške Somijade, ali som nije bio ni blizu kilaži njegovog najsvježijeg ulova.I.Getto

Gostili se danima

Gostili su se Josipovim somom nekoliko dana njegovi gosti i susjedi. Osobno ga je, kaže, pripremio pečenog na tanjurači.

- “Potkove” sam uvaljao u brašno i stavio na vrelu mast. Za prilog sam napravio krumpir-salatu. Nema boljeg jela od toga, iako se som može pripremiti na mali milijun načina - naglašava, uz obećanje da ćemo na objed biti pozvani nakon prvog sljedećeg ulova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike