Mozaik
NAJSKUPLJI PROJEKT TURSKE TV PRODUKCIJE

Stiže Sulejman Veličanstveni
Objavljeno 20. kolovoza, 2012.
Digla se prava pobuna jer je omiljeni vladar predstavljen kao alkoholičar, ženskar i nemoralna osoba. Pritisak građana bio je tolik da se čak i potpredsjednik vlade Bulent Arinc očitovao

U ponedjeljak, 27. kolovoza, ponovno počinje turski sapuničarski rat na hrvatskim malim ekranima, a vodit će se između Nove TV i RTL Televizije.

I dok Nova TV donosi nastavak "Izgubljene časti", serije nakon čijeg su završetka gnjevni gledatelji zvali i u našu redakciju pitajući kakva je sudbina omiljene im Fatmagul, RTL Televizija donosi seriju "Sulejman Veličanstveni", najskuplji projekt u povijesti turske televizijske produkcije, koja je prije i tijekom prikazivanja podigla prašinu u Turskoj, a potom i u Srbiji. Zbog tematike koja se bavi životom Turcima omiljenog vladara Sulejmana Veličanstvenog digla se prava pobuna jer im je bilo nepojmljivo da je u prvih nekoliko epizoda predstavljen kao alkoholičar, ženskar i nemoralna osoba, kao muškarac koji je imao čak tristo žena. Organizirani su prosvjedi ispred TV kuće Show TV, kidali promotivne plakate i tražili da se serija skine s programa.

I vlada protiv sapunice

Pritisak građana bio je tolik da se čak i potpredsjednik vlade Bulent Arinc očitovao, govoreći kako će se poduzeti određene mjere u vezi sa serijom. Protiv prikazivanja serije pokrenuta je i peticija, no sve je rezultiralo još većom popularnošću kako serije, tako i glavnog glumca Halita Ergenca kojeg građani na ulicama Turske pozdravljaju - "živio kralj!". Koliko je hajka na seriju odjeknula u svijetu, dokazuje podatak da su se njome bavili ugledni listovi poput britanskog Guardiana i agencije Reuters. Tako je britanski list objavio poduži tekst pod naslovom "Sulejman Veličanstveni podijelio turske TV gledatelje zbog prikaza Sulejmanova života". U tekstu stoji kako seriju u Turskoj emitira televizijska kuća Show TV koja je zbog negativnog predstavljanja povijesti i povijesnih ličnosti zaprimila preko 70 tisuća pritužbi protiv emitiranja, no gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde. Naime, seriju svakodnevno gleda preko 55 posto Turaka, a u Srbiji ju prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja.

No kada je krenulo prikazivanje serije u Srbiji, pobunila se desničarska stranka Naši koja je oblijepila Beograd plakatima protiv emitiranja Sulejmana govoreći kako se prikazuje serija o osobi koja je porobila Beograd, ubijala građane i vladala zemljom. Iako se seriju još ne prikazuje ni na jednoj televizijskoj postaji u BiH, i tamo su pratili reakcije na seriju u Srbiji pa tako bosanski portal azramag.ba navodi naslove koji su se paralelno s početkom prikazivanja serije pojavili u neki srpskim medijima. "Sultan jaše ka EU", "Šminkanje istorije", "Sulejman merak za žene", "Osvajač iz harema", "Veličanstveni obara rekorde" samo su neki od naslova koje navodi portal.

Serija se emitira i u Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Prava emitiranja otkupila je 61 zemlja, a serija se prikazuje u 44 zemlje. Toliko zanimanje uopće ne čudi ako se zna da je riječ o seriji u čiju je pretprodukciju utrošeno preko 3,5 milijuna dolara, od toga je čak 1,7 milijuna utrošeno za izgradnju filmskog seta i replike sultanske palače Topkapi te su se izradili uvjerljivi kostimi i nabavile specijalne digitalne filmske kamere. Pripreme su trajale pune tri godine, a godinu dana prije nego je pala prva klapa, glavnu ulogu dobio je Halit Ergenc, turski glumac kojeg je hrvatska publika zavoljela kao Onura u "1001 noći".

Najbolje od najboljeg

Osim što je u seriju utrošen velik novčani iznos i angažiran najpoznatiji turski glumac kojem je nakon uloge Sulejmana popularnost još više porasla, na seriji su radili najpoznatiji turski televizijski i filmski umjetnici. Scenaristica prve sezone serije Meral Okay, koja je preminula u travnju ove godine u 53. godini života, u vrijeme dok se serija snimala priznala je da nikada do tada nije radila toliko zahtjevan projekt. Prije nego je počela pisati scenarij, pročitala je preko desetak tisuća stranica materijala koje su se odnosile na to fascinantno vrijeme europske, ne samo turske povijesti, odnosno vrijeme vladavine dinastije Tudor u Engleskoj i Henrika VIII. Ideju za seriju dobila je čitajući Sulejmanova ljubavna pisma upućena voljenoj Aleksandri, poslije nazvanoj Hurem. Riječ je o pismima koja se i dandanas čuvaju u palači Topkapi.

Nakon što je scenaristica preminula, u svom službenom priopćenju za medije producentska kuća objavila je da će se snimanje serijala ipak morati nakratko prekinuti, što je izazvalo veliku neizvjesnost kod gledatelja. Ipak, poštujući posmrtnu želju preminule Meral, na mjesto novog scenarista postavljen je Yilmaz Sahin, njezina desna ruka na tom projektu, koji će se i te kako morati dokazati kao njezin dosljedan nasljednik. I dok na RTL Televiziji kreće prva sezona, u Turskoj teku pripreme za snimanje treće sezone.

Ana BRAŠKIĆ
ZA I PROTIV

Turska TV kuća Show koja emitira seriju zaprimila je preko 70 tisuća pritužbi, no gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde

Nagrade

Osim iznimno visoke gledanosti u svim zemljama u kojoj se emitira, seriju "Sulejman Veličanstveni" nagradila je i struka. Tako je u travnju ove godine serija osvojila četiri priznanja na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Antalya Television Awards (ekvivalent američkoj nagradi Emmy), od kojih je i ona najvrjednija - za najbolju dramsku seriju.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa