Regija
BROJNE NOVE INVESTICIJE PRETVARAJU BABINU GREDU U GRADILIŠTE I URBANIZIRAJU JE

Pitka voda napokon će stići i Babogređanima u Savskoj ulici
Objavljeno 18. kolovoza, 2012.
Gradit će se kružni tok, urediti Hrvatski dom, urediti muzej...

BABINA GREDA - Babina Greda postaje pravo gradilište. Načelnik Josip Krnić pun je planova i vizija razvoja sela koji kreću u realizaciju, a kao jedinom SDP-ovu općinskom čelniku u Vukovarsko-srijemskoj županiji vjetar u leđa svakako je dala pobjeda Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima. Na preksinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća izvijestio je o početku radova na izgradnji vodovodne mreže u Savskoj ulici.

Naime, autocesta A3, Zagreb - Lipovac, dijeli Babinu Greda na dva dijela, a Savska ulica ostala je odsječena od ostatka sela i 50-ak tamošnjih kućanstava već se godinama žali da su zapostavljeni, bez osnovnih uvjeta za život. Krnić i sam smatra da je nedostatak pitke vode u 21. stoljeću nedopustiv i učinio je sve kako bi se ljudima konačno dovela voda koju su njihovi sumještani dobili još 80-ih godina prošlog stoljeća.

- Konačno smo našli rješenje za te ljude kojima su, iako žive pod Savom, i bunari presušili. Zahvaljujući Hrvatskim vodama i Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji, sljedećeg će mjeseca krenuti radovi i vjerujem da će do kraja godine mještani Savske ulice u svojim kućanstvima napokon imati pitku vodu - pojašnjava Krnić, dodajući da je projekt vrijedan milijun kuna.

Jedna od također vrlo značajnih investicija za Babinu Gredu početak je izgradnje kružnog toka u središtu sela koje će poprimiti urbani izgled. Bit će uređena parkirališta, postavljena nova javna rasvjeta, uređena autobusna stajališta - a 4,6 milijuna kuna, kolika je vrijednost investicije, osigurat će se iz programa EIB 2 preko Ministarstva regionalnog razvoja, a dio će financirati i Općina.

Počinje i uređenje Hrvatskog doma koje će financirati Fond za energetsku učinkovitost. U planu je i preseljenje općinske uprave iz postojećeg, neuglednog i skučenog u primjereniji prostor. Obnovit će se i urediti stara zgrada bivše mljekare gdje će, uz načelnika, urede dobiti i predsjednik Vijeća, budući općinski pročelnik i zaposlenici Agencije za razvoj i korištenje europskih fondova. Ondje bi trebalo biti i sjedište budućeg komunalnog poduzeća. Na katu je predviđeno uređenje općinske vijećnice i čajne kuhinje. Krovište nove zgrade Općine činit će solarni paneli.

- Zgrada će biti energetski neovisna jer ćemo sami proizvoditi struju i ostvariti određene uštede. S HEP-om ćemo potpisati ugovor o prodaji viška električne energije i Općini osigurati dodatan izvor prihoda - pojašnjava načelnik.

Sadašnja općinska zgrada bit će preuređena u muzej, sa spomen-sobom zaslužnih Babogredaca i stalnim postavom lokalnih slikara naivaca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Trg kulena i graševine

S nestrpljenjem se očekuje i izgradnja trga u centru sela koji će svojim idejnim rješenjem povezati kulen i graševinu. Predstavnici prijateljskog grada Kutjeva na budućem trgu zasadit će nekoliko trsova vinove loze koji će se, smatra Krnić, odlično uklopiti s bogatom ponudom najkvalitetnijeg babogredskog kulena.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike