Ekonomija
SREDSTVA IZ FONDOVA EU

U osječkom BIOS-u još 24 nova poslovna prostora
Objavljeno 14. kolovoza, 2012.

Vezani članci

EU, GRAD OSIJEK I ŽUPANIJA

Temeljni kamen za halu BIOS-a vrijednu 1,4 milijuna eura

U osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS d.o.o. u tijeku je provedba projekta gradnje modularne hale, početog 1. siječnja ove godine, ukupne vrijednosti 1.391.050,62 eura. Odobrena nepovratna financijska sredstva Europske unije, dobivena u sklopu programa IPA, komponenta IIIC, za poslovnu infrastrukturu - operativni program regionalne konkurentnosti iznose 999.997,19 eura, a ostatak iznosa financirat će Grad Osijek, koji sufinancira 25,07% ukupne vrijednosti projekta, odnosno 348.736,39 eura.

Valja istaknuti da će se tim projektom, čiji je završetak predviđen za svibanj 2013. godine, kapacitet BIOS-a povećati za još 24 poslovna prostora, što će pridonijeti otvaranju 228 novih radnih mjesta u sljedećih 10 godina. Nova će zgrada imati i dizalo, čime će biti omogućen pristup osobama s invaliditetom, a aktivno će koristiti i Sunčevu energiju za proizvodnju struje i grijanje vode) tako da će svi zainteresirani u budućnosti moći posjetiti BIOS i vidjeti kako nove tehnologije za energetsku učinkovitost funkcioniraju na licu mjesta.

Trenutno se u BIOS-u nalazi 26 tvrtki, s više od 150 zaposlenih osoba. Osim gradnje i povećanja prostornih kapaciteta, projektom će se dodatno osposobiti management i osoblje za pružanje usluga zaštite intelektualnog vlasništva, te će biti razvijen i virtualni inkubator kojim će se usluge BIOS-a moći lakše ponuditi i onim poduzetnicima koji nisu fizički smješteni u inkubatoru.

Inače valja naglasiti da je Poduzetnički inkubator BIOS osnovan radi podupiranja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i u 100% vlasništvu je Grada Osijeka. Program inkubatora je namijenjen poduzetnicima početnicima koji obavljaju proizvodnju i razvojno-proizvodnu djelatnost, te svim poduzetnicima koji obavljaju djelatnost ili razvijaju projekt iz područja ICT-a, multimedije, digitalne grafike, bioinformatike, biotehnologije, elektrotehnike, elektroničkog poslovanja, odnosno koriste inovativan koncept poslovanja. Pružanjem poslovnih, tehničkih i obrazovnih usluga uz povoljan zakup poslovnog prostora, stvoreno je poslovno okruženje u kojemu poduzetnici početnici imaju adekvatne uvjete za rast i razvoj.

Tako je i svim stanarima Poduzetničkog inkubatora BIOS, kao i onima koji će to tek postati na raspolaganju organizacijska i savjetodavna pomoć, pružanje administrativnih usluga, pomoć pri sastavljanju prijavne dokumentacije za određene programe i poticaje, promocija poduzetništva i umrežavanje poduzetnika, pružanje dodatnih usluga klijentima (web design, grafičke usluge i sl.), besplatan Internet, prijevodi tekstova te drugo.

BIOS nudi i kvalitetnu poduzetničku edukaciju, čime povećava konkurentnu sposobnost svojih stanara, a u suradnji sa svojim partnerima organizira seminare i radionice prilagođene fazi razvoja poduzetnika te na taj način stanari bolje organiziraju svoje poslovanje i postaju konkurentniji.

Stanarima BIOS-a te svim zainteresiranim poduzetnicima na raspolaganju je i konferencijska dvorana u kojoj se svakodnevno održavaju radionice, seminari i edukacije, čime se pridonosi napretku tvrtki te kvaliteti poslovanja.

Kako je već istaknuto, dovršenje zgrade i ulazak novih stanara u Poduzetnički inkubator BIOS planirano je za svibanj 2013. godine, a pisma namjere za ulazak zaprimaju se već sada. Sve dodatne informacije moguće je pronaći na web stranici Inkubatora: www.inkubator.hr, ili osobno u BIOS-u, J. J. Strossmayera 341, 31.000 Osijek ili na telefon: 031/209- 955.

BIOS potiče inovativnost i razvoj novih tehnologija te sudjeluje i u ekonomskom razvoju regije

RAD NA PROJEKTIMA

Vrlo bitan dio poslovanja BIOS-a odnosi se i na rad na projektima. Poduzetnički inkubator BIOS je 2009. dovršio gradnju A objekta, tehnološkog odjela kojim je dobio dodatna 2.152 četvorna metra bruto prostora, a koji je dobio preko EU fonda za izgradnju poslovne infrastrukture, Phare 2005. Ukupna vrijednost projekta je 1.434.774,42 eura, od čega je 925.286,02 eura ostvareno subvencijom EU, dok su ostatak uložili Grad Osijek i Poduzetnički inkubator BIOS.

Najčitanije iz rubrike