TvObzor
BELMA I MIRZA DŽOMBA:

Nije dobro ako u braku nema bar malo ljubomore
Objavljeno 9. kolovoza, 2012.
Smatram da je rukomet muški sport. Ako se Una bude bavila sportom, to će biti odbojka ili ritmika ili umjetničko klizanje

O iskustvu prvih mjeseci roditeljstva, proširenju obitelji, kućanskim poslovima i planovima za budućnost poznati televizijsko-sportski bračni par Belma i Mirza Džomba progovorio je za naš list.

Za kćer Unu, rođenu krajem travnja ove godine, kažu da je beba kakva se samo poželjeti može. “Spava cijelu noć i jako nam je dobra. Čini mi se da je već sad razmažena”, kaže raznježenim glasom Belma na spomen svoje prvorođenice.

Nedavno je par proslavio drugu godišnjicu braka, prisjećajući se sudbonosnog “da”, koje su izrekli na Belmin rođendan 2010. godine pred brojnim prijateljima i rodbinom na Trsatskoj gradini. Belma je nedugo zatim napustila posao televizijske voditeljice iz ljubavi prema suprugu rukometašu, koji je potpisao jednogodišnji ugovor s poljskim “Kielcem”. Bila je to Mirzi posljednja aktivna sezona, jer se krajem prošle godine oprostio od uspješne 17-godišnje karijere. Kaže da nema namjeru potpuno reći zbogom sportu i rukometu. Ipak, rođenje kćerkice promijenilo je neke njegove navike.

Koliko vas je roditeljstvo promijenilo?

BELMA: Jedina drastična promjena u vrijeme trudnoće bila je promjena boje kose, s plavog sam prešla na smeđe. Nisam imala prevelike želje pri izboru hrane i slično. No Mirza i moja mama kažu da sam prva tri mjeseca bila jako nervozna, a ja kažem da nisam.

MIRZA: Od trećeg do šestog mjeseca bila je na granici nepodnošljivog. Ja sam tada radio od 8 do 18 sati (smijeh).

BELMA: Imala sam sreću pa u trudnoći nisam dobila puno kila, samo pet, te sam odmah nakon porođaja bila na svojoj staroj kilaži.

Snašli se u svemu

Kakva je Una beba?

BELMA: Imamo sreću pa nam mala spava cijelu noć tako da nismo neispavani. Biti majka nešto je najljepše. Una se samo jednom tijekom noći probudi jesti. Savršena je.

MIRZA: Razmažena je, ako je uopće moguće bebu s nekoliko mjeseci razmaziti.

BELMA: Kako smo moderni roditelji, čitali smo na Internetu da se dijete ipak ne može razmaziti u prva tri mjeseca.

MIRZA: To nije točno. Internet nije svemoguć, i on nekad laže.

Kako ste odabrali ime?

BELMA: Dvoumili smo se i Mirza se odlučio za ime Una. Dva je dana bila bezimena i na kraju joj je dao ime koje prije uopće nije bilo u kombinaciji.

Tko vam najviše pomaže oko Une?

BELMA: Prilično smo se dobro snašli sami, nije nam bilo naporno, imamo mirnu bebu. Ipak, na raspolaganju su nam roditelji, a njihovim uslugama čuvanja Une koristit ćemo se sve više.

Una je već bila na svom prvom ljetovanju. Kako planirate provesti ostatak ljeta?

BELMA: Bit ćemo u Šilu, u apartmanu. Unu još nismo kupali u moru, ali vjerujem da hoćemo. Malo sam nesigurna je li joj more hladno ili nije.

Koji ste zlatni savjet dobili od iskusnih roditelja?

BELMA: Dok sam bila trudna, nisam razmišljala što će biti kad se beba rodi. Zato mi sada na pamet padaju mnoga pitanja. Sve rješavamo u hodu, nema prevelike filozofije. Ipak, najviše savjeta dijele roditelji.

Na prvu se “kliknuli”

Planirate li proširiti obitelj?

MIRZA: Prije sam htio troje djece, ali mislim da bi bilo dosta i dvoje.

Jeste li se smjestili u novoj kući?

BELMA: Neko smo vrijeme bili u Zagrebu, dok trenutno živimo u stanu u Kostreni, a kuća nam se još gradi, tako da nismo još ništa specijalno uređivali, ni dječju sobu.

Kako ste se upoznali?

MIRZA: Upoznao nas je zajednički prijatelj.

BELMA: To je bila slučajnost, ali smo se od prvog dana “kliknuli”. Od početka smo imali iste interese.

Malo se zna za Belminu rukometnu karijeru...

MIRZA: Zabila je jedan gol u Garešnici (smijeh.)

BELMA: Otkud vam to? Kratko sam trenirala rukomet u osnovnoj školi. Igrala sam na mjestu pivota, tad mi nije bilo jasno što to znači, ali sad znam.

Hoćete li “navijati” da se i Una jednog dana bavi rukometom?

MIRZA: Nikako! Smatram da je rukomet muški sport. Ako se Una bude bavila sportom, to će biti odbojka ili ritmika ili umjetničko klizanje... Tko zna, možda bude postavljala i keramiku (smijeh).

Belma, vraćate li se na male ekrane?

BELMA: Ne znam. Nemam planova, ali bih svakako voljela ostati u tom poslu. Taj mi je posao u krvi. Iako su ponekad odricanja velika, ni jednom mi nije došlo da zauvijek odustanem.

Nesuglasica mora biti

Tko kuha?

BELMA: Moj je muž izvrstan u isprobavanju jela.

MIRZA: Dopunjavamo se u tome, ona kuha, ja jedem.

BELMA: Mirza ne ulazi u kuhinju, ni blizu. Samo za stol.

Čega mora biti u vašem hladnjaku?

BELMA: Za mene uvijek jogurt, mlijeko, salsa od pomidora da možemo napraviti brzinsku paštu sa salsom. Moji imaju kokice i vrt pa nas opskrbljuju povrćem i jajima.

MIRZA: Piva, pogotovo ljeti, za goste. Za “prvu pomoć” uvijek treba biti nečeg za narezati uz puno sira, zrnatog, posnog, jogurta i mlijeka, maslina, dvije-tri paštete...

Kako provodite slobodno vrijeme?

BELMA: Otkad imamo dijete, imamo manje slobodnog vremena, ali zahvaljujući roditeljima, koji pričuvaju Unu, nekoliko slobodnih sati iskoristimo za odlazak na more ili za druženje s prijateljima.

MIRZA: Ljenčarenje nam je najljepši dio dana.

Ima li u braku nesuglasica?

BELMA: U svakom braku, zapravo u svakom odnosu, pa i prijateljskom, ima sitnih nesuglasica.

MIRZA: Samo kad je Belma nervozna.

Jeste li ljubomorni?

MIRZA: Ja jesam. Ako nema ljubomore, to nije dobro.

BELMA: Ljubomorna sam, ali to nikada ne pokazujem. Nije potrebno stvarati nikakve tenzije zbog ljubomore. Kad bi se bar ljubomora mogla izbjeći.

MIRZA: Baš mi je fora što si ljubomorna, to dosad nisam znao.

Razgovarala: Slađana VIGNJEVIĆ
TIRAMISU

Imate li specijalitet kuće? Što najradije pripremate gostima?

MIRZA: Sto specijaliteta. Od slatkog do slanog. Belma radi najbolji tiramisu.

BELMA: Nije do moje kuhinje, nego što Mirza ima odličan apetit i sve voli. Nedavno je otkrio bruskete, koje nudi gostima.

Belma završava fakultet, a Mirza se bavi građevinom

Kakvi su vam poslovni planovi?

BELMA: Trudnoću sam iskoristila, između ostalog, za učenje i polaganje ispita. Svi mi govore da iskoristim vrijeme dok je Una još malena pa da završim fakultet. Kad diplomiram, vidjet ću što ću, sad je beba, uz fakultet, u prvom planu.

MIRZA: Ja sam iskoristio trudnoću za debljanje (smijeh). Bavim se građevinom, ali ću se sigurno nakon ljeta uključiti na neki način u rukomet, pregovori su u tijeku. Ili ću se aktivirati u Zametu ili oko Rukometne akademije.

Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

Najčitanije iz rubrike