Regija
ROZMAJEROVČANI SVIH GENERACIJA PROTEKLOG VIKENDA POHODILI SELO IZ KOJEG POTJEČU

Neće dopustiti da im rodno selo Rozmajerovac prestane postojati
Objavljeno 6. kolovoza, 2012.
Stigli su iz Kopra, Mokrica, Zagreba, Požege, Čaglina, Našica, Podgorača, Ostrošinaca, Vukojevaca, Jelisavca...

ROZMAJEROVAC - U želji da ožive prekinute veze, stara prijateljstva, stvore i uspostave nova te da obnove društveni i duhovni život, u Rozmajerovcu je održan 1. Susret Rozmajerovčana. Riječ je o susretu Rozmajerovčana koji su nekada živjeli u tom našičkom selu, a iz raznih razloga, posebno ekonomskih, napustili su ga i sada žive diljem Hrvatske i onih koji i danas žive u Rozmajerovcu i imaju samo struju i prašnjavi makadam. Stigli su iz Kopra, Mokrica, Zagreba, Požege, Čaglina, Našica, Podgorača, Ostrošinaca, Vukojevaca, Jelisavca...

- Bez obzira na 350 kilometara sa srcem i dušom došao sam u Rozmajerovac. Više od 50 godina nisam bio u selu. Lijepo mi je na druženju i nadam se da ćemo se i dogodine okupiti. Sjetio sam se svog djetinjstva, bake i djeda - rekao je 66-godišnji Ivo Marko iz Mokrica koji nije mogao prikriti emocije. Iz Kopra je stigao Miroslav Branković koji je također izrazio nadu da će se Rozmajerovčani svih generacija redovno, jednom godišnje okupljati u selu. Susret je osmislio te uz pomoć sadašnjih stanovnika Rozmajerovca organizirao Marko Zubaj koji sada živi u Jelisavcu, nedaleko od Našica.

- Ovo je povijesni trenutak za selo jer smo se po prvi put okupili u ovako velikom broju. Zadnje veliko okupljanje bilo je prije 40 godina na Florijanovo kada je bila misa za kirvaj, a zadnja zabava u selu održana je prije 50 godina. Vjerujem da je ovo početak lijepe tradicije i vraćanja života u selo u kojem još živi samo devet obitelji. Mislim da smo na dobrom putu da selo kroz određene aktivnosti duhovno i materijalno obogatimo. Evo, lovci su počeli obnavljati stari društveni dom, a nas nekoliko entuzijasta, uz pomoć domaćih sponzora i donatora te bivših stanovnika iz Australije obnovit ćemo stari zvonik - rekao je Zubaj i dodao da će dogodine na Florijanovo i za kirvaj biti blagoslov obnovljenog zvonika.

Susret je održan na livadi pod improviziranom nadstrešnicom, a uz specijalitete i pjesmu Rozmajerovčani su oživjeli sjećanja na nekadašnji život u ovom selu i učvrstili želju za novim susretom u zajedništvu.

Snježana FRIDL

Zadnje veliko okupljanje bilo je prije 40 godina na Florijanovo za kirvaj, a zadnja zabava u selu održana je prije 50 godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike