Regija
OBRTNIK JOSIP LUKAČEVIĆ IZ TRNAVE PROZVAO OBRTNIČKU KOMORU:

Za plaćen doprinos dobijemo samo najskuplje novine u RH
Objavljeno 6. kolovoza, 2012.
U tim Obrtničkim novinama dosad nisam pročitao nešto o nekom obrtniku, neki koristan savjet, kaže Lukačević

TRNAVA - Obrtničke novine, publikacija Hrvatske obrtničke komore (HOK), koja izlazi šest puta godišnje kao dvomjesečnik, najskuplja je tiskovina u RH koju, kao obrtnik, hoćeš-nećeš, moraš uzimati! Naime, Obrtničke novine jedino je što mi obrtnici, obvezni članovi HOK-a, dobivamo od Komore kojoj plaćamo komorski doprinos od 1.200 kuna godišnje po obrtu!, ogorčeno ističe Josip Lukačević iz Trnave. U njegovoj su obitelji dva člana nositelji dva zasebna obrta vezanih uz vinarstvo, vinogradarstvo i usluge, tako da Lukačevići godišnje za dva obrta Komori, prema njenom automatizmu, plaćaju 2.400 kn komorskog doprinosa.

- Zapravo, s obzirom na to da to jedino imamo od članstva u Komori, tih 2.400 kn godišnja je cijena Obrtničkih novina koje moramo uzimati duplo, za oba obrta. Zašto automatizam za članstvo u HOK-u? Zašto automatizam za toliki komorski doprinos? Zašto automatizam za novine? Zašto cijela Komora počiva na načelu 'pod mus?!, nezadovoljan je Lukačević, skrećući kroz ovaj primjer svu složenost i počesto nerazumijevanje sustava prema obrtnicima i drugim branšama.

- U tim Obrtničkim novinama dosad nisam pročitao nešto o nekom obrtniku, neki koristan sadržaj, savjet, sugestiju, prijedlog za tu granu obrtništva. U toj publikaciji Komora reklamira samu sebe. Nikakva korist ni od tih novina, iako su najskuplje u Lijepoj Našoj, njima u našoj kući jedino ložimo vatru! Zašto te novine ne budu na slobodnom tržištu pa da ih kupac, čitatelj, kupi prema vlastitoj volji, kao i ostale tiskovine?, ne smanjuje se Lukačevićeva ogorčenost. O svom nezadovoljstvu pisao je Komori no, dodaje, bez odgovora.

- Stavio sam neke brojke na papir i došao do zanimljivih cifri, počevši od toga da je Komora proslavila 160. obljetnicu, te da se Obrtničke novine izdaju u 90.000 primjeraka. Ako je primjerak tog dvomjesečnika po broju 200 kn, odnosno 1.200 kn godišnje po obrtniku, a njih je 90.000, onda oni godišnje te novine plate čak 109 milijuna kuna! Taj je iznos za zadnjih 20 godina, koliko postoji samostalna RH, čak 2,18 milijardi kuna, a za svih 160 godina Komore 16,94 milijardi kn, ističe Trnavčanin. Dodaje da njegovo nezadovoljstvo automatizam-načelima HOK-a dijele i drugi obrtnici.

- Ako ne platiš komorski doprinos, blokirat će ti račun pa ćeš i s tim imati danima probleme. Istovremeno, tu je i niz drugih dadžbina koje obrtnik plaća, a da u mnogim stvarima nema financijsku potporu za otvaranje posla i novog radnog mjesta, žali se Lukačević, dodajući kako i ne treba čuditi što je među imenima na 'stupu srama' poreznih dužnika i velik broj obrtnika. - Državi su puna usta mjera novoga zapošljavanja, pokretanja gospodarstva, a obrtniku i drugim proizvođačima ne pomaže se da stanu na svoje noge, razvijaju svoj posao, u čemu ne nailaze ni na razumijevanje svojih cehovskih udruženja, kaže Lukačević.

Suzana ŽUPAN
HOK: Zastupamo interese obrtnika

Voditeljica Službe za odnose s javnošću HOK-a Snježana Tomić, kaže kada je o Obrtničkim novinama riječ, one daju obavijesti, upute i savjete o aktualnim temama važnim za obrtničke djelatnosti, od pregleda novih zakona i propisa, uputa... “Svrha novina je informiranje, promocija i edukacija obrtnika, no nije riječ o novinama na tržištu, nego glasilu institucije”, kaže Tomić, navodeći i druge oblike informiranja HOK-a. Gospodinu Lukačeviću predlažemo da se javi u Udruženje obrtnika Đakovo, kako bi dobio potrebne informacije i prema vlastitim mogućnostima angažirao se za unaprjeđenje svoje djelatnosti i obrtništva općenito”, navodi Tomić.

Možda ste propustili...

ŽUPAN BOŽO GALIĆ PODNIO IZVJEŠĆE NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Na EU fondovima 140 projekata, rade i na obnovi željeznica i navodnjavanju

GRAD-EXPORT ULAŽE MILIJUNE KUNA

Širenjem proizvodnje do novih radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTAO VLASNIK IZVORA KOJI JE KRIJEPIO BISKUPA

Kupio ‘Strossmayerovu šumu’

2

VSŽ: 2,5 MILIJUNA KUNA ZA KUĆE I STANOVE

Subvencije za 88 obitelji

3

GRAD-EXPORT ULAŽE MILIJUNE KUNA

Širenjem proizvodnje do novih radnih mjesta