Novosti
AKADEMSKA SOLIDARNOST NEZADOVOLJNA ODLUKOM O BESPLATNOM STUDIRANJU

Profesori će rušiti studente kako bi fakultetima osigurali prihode?
Objavljeno 6. kolovoza, 2012.
Ako student padne samo jedan ispit, neće imati potrebnih 55 ECTS bodova i morat će sam plaćati studij

ZAGREB - Sindikat Akademska solidarnost nezadovoljna je Odlukom Vlade o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim visokim učilištima u akademskim godinama od 2012./13. do 2014./15. Maja Milković u ime Akademske solidarnosti kazala je da su slična rješenja bila predložena reformskim paketom zakona bivšeg ministra Radovana Fuchsa koji uslijed velikog otpora nisu ni usvojeni.

- Nismo zadovoljni jer 3.600 kuna glavarine koliko će fakulteti dobivati po studentu nije dovoljno da pokrije troškove studija pa će fakulteti i sveučilišta i dalje morati tražiti druge izvore kako bi pokrili troškove - kazala je Milković. U sindikatu smatraju i da su uvjeti prestrogi jer student koji padne jedan ispit neće imati potrebnih 55 ECTS bodova i morat će sam plaćati studij. U tome vide i dodatni problem - budući da fakulteti neće dobivati dovoljno novca, a da jedan ispitni pad praktično znači plaćanje studija, u sindikatu strahuju da će pojedini profesori namjerno rušiti studente kako bi fakultetima osigurali potreban prihod.

Odlukom Vlade od četvrtka osigurava se 668,6 milijuna kuna zaključno s 2015. godinom. Odluka se odnosi na one koji će u akademskim godinama 2013./14. i 2014./15. prvi put upisati prvu godinu studija na javnom visokom učilištu, na one koji su u trenutku upisivanja godine 2012./13. do 2014./15. u prethodnoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova (iznimka su studenti koji imaju invaliditet od 60 posto i koji moraju imati 30 ECTS bodova). Odluka se odnosi i na one koji u godini 2012./13. prvi put upisuju drugu godinu diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija, odnosno četvrtu, petu ili šestu godinu integriranih i diplomskih sveučilišnih studijskih programa.

Sredstva u iznosu od 11 milijuna kuna, koliko je potrebno za ovu godinu, osigurana su proračunom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Novac potreban za sljedeće dvije godine, 118,6 milijuna za 2013. godinu i 263 milijuna za 2014. godinu, predviđena su u projekcijama državnog proračuna, dok će sredstva za 2015. godinu u cijelom iznosu biti osigurana u proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za tu godinu.

Tihomir PONOŠ
Studenti Filozofskog zaslužni za besplatno studiranje

Studenti godinama traže besplatno studiranje, odnosno studiranje bez plaćanja školarina iliti participacija, a vlade i resorno Ministarstvo u susret su im izlazili djelomično i dio participacija snosili su sami studenti, a propisivali fakulteti. Najveći izraz studentskoga nezadovoljstva zbio se u proljeće 2009. godine. Žarište bunta, odnosno kako su to studenti nazvali blokade, bio je zagrebački Filozofski fakultet. Očito ni ova odluka Vlade ne zadovoljava buntovni sindikat Akademsku solidarnost.

3.600

kuna dobit će fakulteti po studentu