Crna kronika
ČETIRI MUŠKARCA ODUZELA SI ŽIVOT, SAMO JEDAN OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO

Četiri samoubojstva u samo dva dana šokirala Zagrepčane
Objavljeno 4. kolovoza, 2012.
Ni jedna zemlja nije pošteđena samoubojstava, tek neke nacije imaju nešto nižu stopu

ZAGREB - Djelatnik hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), 42-godišnji J.F. pronađen je jučer mrtav na zagrebačkom jezeru Jarun. U grmlju u Vukovarskoj ulici nedaleko od sjedišta MUP-a pištoljem što ga je ilegalno posjedovao ustrijelio se 62-godišnji I.Č. U podrumskom stanu na Pantovčaku pronađeno je beživotno tijelo 45-godišnjaka. Sumnja se da je počinio samoubojstvo, a ostavio je i oproštajno pismo. Muškarac, 35-godišnjak, koji je mrtav pronađen u četvrtak ujutro na klupici u parku Ribnjak otrovao se tabletama.

U samo dva dana četiri samoubojstva u Zagrebu. Što se događa?

- U Hrvatskoj se dnevno dogode dva-tri samoubojstva, pa ti posljednji događaji u Zagrebu ne odudaraju od te statistike - rekao nam je psihijatar Vlado Jukić, dodavši da Hrvatska ionako ima relativno visoku stopu samoubojstava. Prema službenim statistikama Ministarstva unutarnjih poslova RH, u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je samoubojstvo počinilo 360 osoba, a još njih 276 pokušalo si je oduzeti život.

Prošle se godine ubilo 656 Hrvata, a njih 653 nije uspjelo u svojoj samoubilačkoj namjeri ili je od nje u posljednji čas odustalo.

I dok se 2011. godine u statistici uočava strašan porast broja samoubojstava djece, odnosno osoba mlađih od 14 godina, za čak 144 posto u odnosu prema godini dana prije, ovogodišnja statistika pak daje tragičnu sliku krize, koja je očito najjače zahvatila Dalmaciju. Naime, u Zadarskoj županiji zabilježen je porast samoubojstava za 84,6 posto, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 70 posto. Porastao je i broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava u Istri - za 30,8 posto, a u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno ih je 2,1 posto više.

Hrvati su ruku na sebe dizali više i u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

- Mnoge je kriza uhvatila nespremne, ne znamo kako ju prebroditi. Ni jedna zemlja nije pošteđena samoubojstava, tek neke nacije imaju nešto nižu stopu - objašnjava dr. Jukić.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ
Motivi suicidalnog čina

Motivi suicidalnog čina mogu biti: traženje pomoći, bijeg iz nepodnošljive situacije, olakšanje zbog teških psihičkih boli, pokušaj utjecanja na neku značajnu, drugu osobu, kako bi se pokazalo koliko se nekoga voljelo. Suicidalni motivi su i olakšavanje teškoća drugima, kako bi se druge ražalostilo, kako bi se druge uvjerilo koliko je očajno bilo živjeti, otkrivanje jesu li zaista voljeni, učiniti nešto u nepodnošljivoj situaciji, gubitak kontrole, želja za smrću.

UBILI SE NA JAVNOM MJESTU...

Što je na oduzimanje života natjeralo četiri muškarca u posljednja dva dana, nije još sasvim rasvijetljeno. Tek bi oproštajno pismo 45-godišnjaka koji se ubio na Pantovčaku moglo dati neke odgovore istražiteljima.

U svakom slučaju, ostala trojica očito su svojim činom željela prenijeti snažnu poruku, jer su život odlučili skončati na javnom mjestu - u parku, na ulici, kraj jezera.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike