Regija
NAJSIROMAŠNIJU OPĆINU U ĐAKOVŠTINI POGODILA I NESTAŠICA VODE

Presušuju bunari u Levanjskoj Varoši, žedna i stoka i divljač
Objavljeno 3. kolovoza, 2012.
Zadnja, ne baš obilna kiša, ovdje je pala još u lipnju

LEVANJSKA VAROŠ - Dugotrajna suša i velike vrućine učinile su svoje - većina od 11 naselja u najsiromašnijoj općini Đakovštine, Levanjskoj Varoši, trpi nestašicu vode zbog presahlih bunara! Da stvar bude bolja, općina je to bogata prirodnim izvorima vode koji su sada spasonosna rješenja pa se Općina sprema u njihovo iskorištavanje, a sve je više i mještana koji kreću u njihovo uređenje, jer su vremenom mnogi zapušteni. Zadnja kiša ovdje je pala još u lipnju, a ne ohrabruju ni prognoze prema kojima će opet pasti tek krajem kolovoza.

- Trebala bi padati do Božića da nadođu podzemne vode na 4 do 5 metara, te da bude dobra zima koja će izvore i bunare napuniti otopljenim snijegom s obronaka Dilja, procjenjuje načelnik Slavko Tidlačka. Vodovodnu mrežu imaju samo Varoš i Breznica Đakovačka, a za sada vode iz bunara ima i Ratkov Dol, dok je nestašica prisutna u naseljima bez javne mreže - u Majaru, Ovčari, Musiću, Slobodnoj Vlasti, Paučju, Čenkovu i Milincu. Najkritičnije stanje s vodom je u Paučju i Slobodnoj Vlasti. Stoga se presahli bunari ovih dana pune vodom iz cisterne varoškog DVD-a, zapremine 7.000 litara, a čija je cijena dopreme 200 kuna. No, sve manje pomaže i to pa punjenje bunara vodom iz cisterne zadnjih dana izgleda kao 'bacanje vode u bunar bez dna'.

- DVD svakodnevno u naselja bez vodovoda dostavlja vodu u domaćinstva i gospodarstva. DVD crpi vodu iz izvora Kapalica kod Musića, no i on već pomalo stagnira te ne može zadovoljiti sve veće potrebe, jer dio stanovništva sami odvoze vodu u bačvama za napajanje stoke koja se dosad dijelom napajala iz vodotoka. DVD vodu razvozi od lipnja, no to više nije rješenje, kaže Tidlačka. Općina je ocijenila da je najefikasnije iskopati manje akumulacije za vodu u blizini aktivnih izvora u prirodi čiji viškovi poniru nedaleko do izvora. Tako bismo riješili problem napajanja stoke i divljači, a isto tako osigurali akumulacije za punjenje vode u bačve i druge velike posude za stanovnike koji sami voze vodu za napajanje stoke i sanitarne potrebe, kaže Tidlačka.

Izvore koji bi mogli pomoći u ovom kriznom trenutku obišao je jučer načelnik Tidlačka. S jakim kapacitetima locirani su izvori Đuranovac u Ratkovom Dolu i Vračica u Slobodnoj Vlasti. Značajne akumulacije su i pokraj Majara te Ovčare. - Planiramo još nekoliko manjih akumulacija sada iskopati u blizini izvora, a za to će nam biti potrebno približno 20.000 kuna. U kontaktu smo s Hrvatskim vodama - Sliv Sava koje pokrivaju naše područje, da se uključe u rješavanje ovog problema, kaže načelnik. Općina planira nabavu posuda prikladnih za napajanje stoke koje bi se punile vodom iz aktivnih bunara koje je sanirala, kao i nabavu spremnika od 500 do 1.000 litara gospodarstvima koja imaju više stoke za napajanje i domaćinstvima koje imaju više od četiri člana obitelji, a da nemaju dovoljno vode za higijenske potrebe. Ohrabruje to što uskoro kreće probna bušotina za novo spasonosno crpilište Breznica Đakovačka.

Suzana ŽUPAN
Zatražili intervenciju Županije, Voda i DUZS-a

Općina Levanjska Varoš o sve većoj nestašici vode izvijestila je Osječko-baranjsku županiju, zatraživši od nje pomoć u sufinanciranju troškova premošćivanja problema. Dopis je upućen i Hrvatskim vodama, kao i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS). Od Županije se očekuje da sufinancira dostavu vode i uređenje akumulacija uz prirodne izvore, a od DUZS-a da nabavi spremnike za vodu.

Divljač ulazi u naselja

“Kanali su presušili tako da i divljač na obroncima Dilja nema dovoljno vode te se sve više približava naseljima i pravi štete na usjevima i vrtovima”, kaže o sve alarmantnijoj situaciji s vodoopskrbom u varoškom kraju načelnik Slavko Tidlačka.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ĐAKOVO TUGUJE ZA DVA PSA

Bjelka i Leon - bezdušno ubijeni ljubimci Borovika

2

VRIJEDNOST INVESTICIJE JE OKO MILIJUN EURA

U Bošnjacima nagodinu i Multifunkcionalni centar

3

TRGOVAČKA PONUDA U BELOM MANASTIRU

Nekima svega dovoljno, drugima izbor robe slab