Osijek
OSIJEK KAO POKRETAČ AMBULANTE ZA PALIJATIVU NIJE UŠAO U PILOT-PROJEKT

HZZO nema novca za prvu ambulantu za teške bolesnike u Hrvatskoj?!
Objavljeno 3. kolovoza, 2012.
Dom zdravlja je zatražio da i osječka ambulanta uđe u projekt, ali je odbijen

Vezani članci

BRIGA ZA TEŠKO BOLESNE I UMIRUĆE BOLESNIKE U DOMU ZDRAVLJA OSIJEK

Nakon ambulante i hospicij za palijativnu skrb

STANOVNICI SJENJAKA, NA KOJEMU ŽIVI DESETAK TISUĆA GRAĐANA, ŽELE OBITELJSKOG LIJEČNIKA U NASELJU

Gmajnić: Za ambulantu na Sjenjaku nedostaje prostor

Iako je osječki Dom zdravlja prva ustanova u Hrvatskoj koja je osnovala ambulantu za palijativnu skrb i to pod vodstvom najeduciranije liječnice po pitanju palijativne skrbi dr. Branke Kandić Splavski, HZZO u svoj pilot-projekt osječku ambulantu nije uvrstio Osijek.

- Prvo želim naglasiti kako smo za ovaj pilot-projekt doznali sasvim slučajno, jer nikakvog natječaja za kandidiranje nije bilo, a kada smo doznali da mi nismo dio njega, ostali smo šokirani. Naša ambulanta osnovana je u travnju prošle godine, a inicijalna sredstva za rad osnovala je Županija. Surađujemo s Centrom za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine u Zagrebu i već smo se uhodali, te čekali da se osnuju timovi za palijativnu skrb, te da se zna koliko svaki takav tim ima članova i koliko košta rad takvog tima. No, onda smo doznali da je pokrenut pilot-projekt koji finacira HZZO u koji su ušli samo Zagreb, Istra i mislim Varaždin, a mi koji smo to pokrenuli - nismo, ogorčeno priča dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja.

Osječki Dom zdravlja promptno je zatražio od HZZO-a da i osječka ambulanta uđe u ovaj pilot-projekt, no 24. srpnja dobili su odgovor kako su finacijska sredstva odobrena samo za tri župnije koje su podnijele ponudu.

- Odgovorno tvrdim da nikakav natječaj na koji se mogla podnijeti ponuda nije raspisan, niti znamo kako je sadržaj takve ponude trebao izgledati, a posve je nelogično da je u taj projekt ušao netko tko nema iskustva. Mi ćemo ponovno aplicirati, ali teško je tražiti nešto za što nema modela u sustavu, kaže dr. Gmajnić. Voditeljica osječkog Palia centra dr. Kandić Splavski bila je nešto blaža u ocjeni cijele situacije i nije željela oštro napasti HZZO, no najavila je borbu za financiranje svoje ambulante. Riječ je o ambulanti koja pruža konzulatacije liječnicima, pacijentima i članovima obitelji teških bolesnika, zatim pruža konzulatacije o liječenju boli, prehrani teških bolesnika, organizira rad volontera, te obavlja stalnu komunikaciju s patronažnim sestrama.

Nefreteta Z.EBERHARD

Rudika Gmajnić

ravnatelj Doma zdravlja

Doznali smo da je pokrenut projekt koji finacira HZZO u koji su ušli samo Zagreb, Istra i Varaždin

Najčitanije iz rubrike