Osijek
OSIJEK KAO POKRETAČ AMBULANTE ZA PALIJATIVU NIJE UŠAO U PILOT-PROJEKT

HZZO nema novca za prvu ambulantu za teške bolesnike u Hrvatskoj?!
Objavljeno 3. kolovoza, 2012.
Dom zdravlja je zatražio da i osječka ambulanta uđe u projekt, ali je odbijen

Vezani članci

BRIGA ZA TEŠKO BOLESNE I UMIRUĆE BOLESNIKE U DOMU ZDRAVLJA OSIJEK

Nakon ambulante i hospicij za palijativnu skrb

STANOVNICI SJENJAKA, NA KOJEMU ŽIVI DESETAK TISUĆA GRAĐANA, ŽELE OBITELJSKOG LIJEČNIKA U NASELJU

Gmajnić: Za ambulantu na Sjenjaku nedostaje prostor

Iako je osječki Dom zdravlja prva ustanova u Hrvatskoj koja je osnovala ambulantu za palijativnu skrb i to pod vodstvom najeduciranije liječnice po pitanju palijativne skrbi dr. Branke Kandić Splavski, HZZO u svoj pilot-projekt osječku ambulantu nije uvrstio Osijek.

- Prvo želim naglasiti kako smo za ovaj pilot-projekt doznali sasvim slučajno, jer nikakvog natječaja za kandidiranje nije bilo, a kada smo doznali da mi nismo dio njega, ostali smo šokirani. Naša ambulanta osnovana je u travnju prošle godine, a inicijalna sredstva za rad osnovala je Županija. Surađujemo s Centrom za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine u Zagrebu i već smo se uhodali, te čekali da se osnuju timovi za palijativnu skrb, te da se zna koliko svaki takav tim ima članova i koliko košta rad takvog tima. No, onda smo doznali da je pokrenut pilot-projekt koji finacira HZZO u koji su ušli samo Zagreb, Istra i mislim Varaždin, a mi koji smo to pokrenuli - nismo, ogorčeno priča dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja.

Osječki Dom zdravlja promptno je zatražio od HZZO-a da i osječka ambulanta uđe u ovaj pilot-projekt, no 24. srpnja dobili su odgovor kako su finacijska sredstva odobrena samo za tri župnije koje su podnijele ponudu.

- Odgovorno tvrdim da nikakav natječaj na koji se mogla podnijeti ponuda nije raspisan, niti znamo kako je sadržaj takve ponude trebao izgledati, a posve je nelogično da je u taj projekt ušao netko tko nema iskustva. Mi ćemo ponovno aplicirati, ali teško je tražiti nešto za što nema modela u sustavu, kaže dr. Gmajnić. Voditeljica osječkog Palia centra dr. Kandić Splavski bila je nešto blaža u ocjeni cijele situacije i nije željela oštro napasti HZZO, no najavila je borbu za financiranje svoje ambulante. Riječ je o ambulanti koja pruža konzulatacije liječnicima, pacijentima i članovima obitelji teških bolesnika, zatim pruža konzulatacije o liječenju boli, prehrani teških bolesnika, organizira rad volontera, te obavlja stalnu komunikaciju s patronažnim sestrama.

Nefreteta Z.EBERHARD

Rudika Gmajnić

ravnatelj Doma zdravlja

Doznali smo da je pokrenut projekt koji finacira HZZO u koji su ušli samo Zagreb, Istra i Varaždin

Možda ste propustili...

PROMENADNO GLAZBENO PRIJEPODNE DVD GORNJI GRAD NA TRGU SLOBODE

Umjesto 150 svijeća koncert puhačke vatrogasne glazbe

DAN OTVORENIH VRATA STROJARSKE TEHNIČKE ŠKOLE

Škola koja nudi ispunjenje snova budućim majstorima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana