Sport
MATIJA TUTNJEVIĆ MLADI OSJEČKI KUGLAČ ISKAZAO SE NA MEĐUNARODNOJ SCENI

Kadet koji već dominira i među juniorima
Objavljeno 2. kolovoza, 2012.

Odavno je grad na Dravi hrvatski kuglački (epi)centar. To se potvrdilo i prethodne sezone, u kojoj je Konikom Osijek poharao prvoligašku scenu Lijepe Naše.

No, nisu na visini zadatka bili samo seniori, kadeti su također potvrdili primat na uvjerljiv način, osvojivši ekipni, parovni i pojedinačni naslov prvaka države.

Dominacija i eurodebi

Svoje prste u svemu tome imao je Matija Tutnjević, koji posljednjih godina dominira u mlađim uzrastima. Identičan rezultat Matija i mladi “konikomovci” ostvarili su i prošle godine, a prije dvije godine Matija je bio pojedinačni prvak u konkurenciji mlađih kadeta.

- Prvi državni naslov osvojio sam još 2007. godine, i to za pomladak do devet godina. Dvije godine prije počeo sam kuglati, i to sasvim slučajno. Stanujem u Retfali, blizu Pampasa, s ocem sam došao na kuglanu, svidjelo mi se i tako je počelo. Zajedno sa mnom bila je i godinu dana mlađa sestra Katarina, koja je iskazala još veći talent, ali nije imala društvo pa je odustala - s malim žaljenjem će osječka i hrvatska kuglačka perspektiva, koja se ovog kasnog proljeća iskazala i na međunarodnoj sceni. Debi je imao u Bautzenu, koji je bio domaćin pojedinačnog Svjetskog U-14 kupa, a iz Njemačke se vratio s dvije medalje. Pojedinačnom srebru dodao je i parovnu broncu s Katjom Oplanić. Prije puta njegov trener Zdenko Sušac (prvi klupski mu je bio Branislav Bogdanović, potom Mario Mušanić) prognozirao mu je zlato, koje mu je na kraju ipak izmaknulo za 11 čunjeva.

- Ma, trener je uvijek optimističan, a ja nisam znao što očekivati, jer ovo mi je bio prvi izlazak na međunarodnu scenu. Nisam dobro počeo, u kvalifikacijama sam bio slab, srušio sam 492 čunja, ali, srećom, to me nije obeshrabrilo. Stvar sam popravio u paru s 557 čunjeva, a četiri manje srušio sam u pojedinačnom finalu. Na kraju sam osvojio dvije medalje, naravno da sam super zadovoljan - kaže Tutnjević, kojeg sada čeka i selidba u stariju dobnu kategoriju.

Bratić spriječio hat-trick

Nema sumnje da će svoj napredak potvrditi i među mlađim juniorima. Naime, iako kadet, nedavno je na prvenstvu Osječko-baranjske županije za mlađe juniore i juniore (U-23) osvojio prvo mjesto, a županijsko zlato u njegovoj kategoriji do 14 godina uzeo mu je - bratić.

- Najvažnije je da sve ostaje u obitelji - sa smiješkom će Matija te nastavlja:

- Hrvoje (Harkanovac, nap.a.) svoj je naslov zaslužio, iako meni u prilog nije išlo to što sam bacao s manjim kuglama, od kojih sam se već gotovo odvikao. No, pošteno je pobijedio. Što se tiče igranja sa starijima, to je uvijek izazov. Normalno da se želiš što ravnopravnije nositi sa starijim suigračima - skromno priznaje Matija Tutnjević, koji će od ove sezone biti uključen i u kadar seniorske momčadi. Veliki poticaj za mladića koji će 7. kolovoza proslaviti svoj 15. rođendan.

Nino Benčina

611

čunjeva pojedinačni je trenutni rekord Matije Tutnjevića. Ostvario ga je u Novskoj, na parovnom U-18 prvenstvu države, kada je s Mateom Bakšom osvojio i naslov

kompjuteri i folklor

Matija je završio OŠ Retfala, a od sljedeće je školske godine srednjoškolac. Upisao je Elektrotehničku i prometnu školu. Razumljivo, s obzirom na to da ga zanimaju tehnika i kompjuteri. Prije nego što se posvetio kugljanju, plesao je folklor u Biserima Slavonije

Najčitanije iz rubrike