Regija
BRUTALNO MUČENJE PSA U BILJU

Izmučenog psa spasili volonteri!
Objavljeno 31. srpnja, 2012.
Policija bez sudskog naloga nije smjela ući u dvorište.

BILJE - Brutalan primjer mučenja životinja stanovnici Bilja prijavili su policiji i veterinarskoj inspekciji, ali to nije bilo dovoljno da se brzom reakcijom pomogne psu koji je u malenom kavezu zavezan lancem, na suncu i kiši, bez hrane i vode proveo deset dana. Kako kažu susjedi, o psu se nitko ne brine, a vlasnica nije reagirala na jauke i cviljenje psa, koji je jučer potpuno iznemogao promatrao okupljanje policijskih službenika, novinara, veterinarske inspektorice i susjeda. No, bez sudskog naloga u dvorište se ne smije, pa su tako i policajci i veterinarska inspektorica mogli tek utvrditi da bi psa trebalo što prije pustiti van, ali i da to nitko ne smije učiniti.

- Pas u ovoj kućici, iznad zemlje, na suncu, kiši i vjetru, bez hrane i vode stoji deset dana, a policija je već jednom bila, ali, koliko mi je poznato, ništa nije poduzeto. Strašno je da netko ovako muči životinju, kojoj je hitno potrebna infuzija i pregled veterinara, a da se ništa ne poduzima. Pa ovo nije ni kućica jer nema nikakva vrata. Pas je unutra doslovce zakucan čavlima, a iako se ne može ni okrenuti, još je i zavezan lancem - rekla nam je Renata Žilić iz Bilja, dodavši da se mora zaustaviti ljude koji su spremni ovo činiti životinjama. Kako kažu susjedi, vlasnicu kuće u čijem je dvorištu smješten kavez sa psom više su puta pitali zašto tako drži psa, a ona je odgovorila da joj se baš sviđa psa tako držati. Susjedi, koji su htjeli ostati anonimni, kažu da je u podrumu kuće još jedan, veliki pas, kojeg se nikada ne pušta van, a sa stražnje strane kuće još je jedan pas zavezan lancem. Taj pas bar ima dovoljno prostora da se sakrije u hladovinu.

- Bili su policajci i u petak, kada je bio onaj najveći prolom oblaka i nešto su zapisali, ali nisu ništa poduzeli jer je kujica i dalje ostala u kavezu. Ne muči ona samo životinje, nje se i djeca boje, trči za njima kada prolaze pokraj njezine kuće, ne dopušta im da se igraju u blizini i terorizira cijelo susjedstvo - rekla je Zlata Majdandžić, prva susjeda. Veterinarska inspektorica Dorotea Astaloš okupljenima je rekla da, na žalost, ne smije reagirati onako kako bi htjela. Dakle, ulazak u nečiji posjed i puštanje psa nije u njezinim ovlastima te jedino može podnijeti prijavu sudu i tražiti oduzimanje psa.

- Ako sud izda nalog, u pratnji policije može se ući u dvorište i psa se oduzeti vlasnici - objasnila je veterinarska inspektorica.

Ivan SEKOL
VOLONTERKA OSLOBODILA PSA

Do kuće u Bilju stigli su i volonteri Udruge Pobjede, a predsjednica udruge Ivana Crnoja na kraju je i preskočila ogradu i oslobodila crnu kujicu, koja je odmah prebačena u veterinarsku ambulantu, gdje je pregledana. Kako nam je rekla Crnoja, zbog dehidriranosti je primila infuziju, a kao i ostali psi koji na ovaj ili onaj način završe u Azilu, za malenu kujicu tražit će se udomitelji. “Veterinar je odmah utvrdio da je kujica bila u vrlo lošem stanju i da čekanje od još nekoliko sati vjerojatno ne bi preživjela”, rekla je Crnoja.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike