Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG ZAPOVJEDNIKA STANICE MILICIJE U ERDUTU 1991.

Mučio civile, a potom ih poslao na pogubljenje Arkanovim “tigrovima”
Objavljeno 31. srpnja, 2012.

OSIJEK - Protiv bivšeg zapovjednika Stanice milicije u Erdutu (63) podignuta je jučer optužnica zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Nakon istrage optužnicu protiv okrivljenika, koji ima i hrvatsko i srbijansko državljanstvo, podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Okrivljenika se tereti da je kao zapovjednik Stanice milicije u Erdutu od studenog 1991. do 22. rujna 1992. na području Erduta i Aljmaša, a radi ostvarivanja etnički čistog Erduta, nezakonito privodio, zatvarao i zlostavljao civilno stanovništvo. Osim toga, izravno je zapovijedao sebi podređenim pripadnicima milicije da nezakonito uhićuju, privode i fizički i psihički zlostavljaju civilno stanovništvo. Prema dogovoru sa Željkom Ražnjatovićem zvanim Arkan, civile je predavao pripadnicima tzv. Arkanovih postrojbi, smještenima u erdutskom dvorcu, koji su ih nakon toga ubijali te njihova tijela bacali u masovne grobnice.

U optužnici se navode inicijali osoba koje su nakon psihičkog i fizičkog zlostavljanja ubijene: F.P.(58), A.M. (55), S.T.(59), J.Z.(40), M.M.(58), N.M.(43), A.R.(77), A.Š.(60), M.B.(51), I.M.(51), I.G.(42) i A.P. (18). Tijela većine navedenih pronađena su u bunaru u Daljskom ataru.

S obzirom na to da okrivljenik nije dostupan nadležnim tijelima Republike Hrvatske, protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti u kojima su djela počinjena te je raspisana međunarodna tjeralica.M.Matasović

Tijela većine od dvanaestorice ubijenih pronađena su u bunaru u Daljskom ataru

Ratnog zarobljenika mučio i u Srbiji

Optužnica posebno navodi slučaj zlostavljanja M.H., pripadnika Hrvatske vojske, tada 57-godišnjaka, kojega je krajem siječnja 1992. godine u Stanici milicije u Somboru, u Republici Srbiji, suprotno Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, zajedno s ostalim pripadnicima milicije ispitivao i fizički zlostavljao udarajući ga rukama, nogama, kundacima i palicama po svim dijelovima tijela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike