Novosti
MINISTARSTVO PRAVOSUĐA:

Trećina građana ne bi prijavila korupciju
Objavljeno 31. srpnja, 2012.

ZAGREB - Korupcija je drugi najveći problem u društvu, malo iza nezaposlenosti, a ispred lošeg gospodarstva. Pokazuju to rezultati on-line istraživanja koje je provelo Ministarstvo pravosuđa, a na koje se u razdoblju od 24. do 30 srpnja javilo više od 4.000 ljudi, pri čemu je njih 2.469 potpuno ispunilo upitnik. Nezaposlenost je najveći problem za 19,9% ispitanika, korupcija za 19,2%, a loše gospodarstvo za 15% onih koji su ispunili istraživački upitnik.

Političari su očekivano loše prošli u istraživanju. Naime, najveću korist od korupcije imaju političari, smatra 29,1% ispitanika, za njima slijede službenici i dužnosnici s 28,6%, a političari imaju, takva je percepcija, veću korist od korupcije i od organiziranog kriminala (26,9%). Korumpirani političari najveća su prijetnja društvu (43,7%), s velikim postotkom, a daleko iza političara slijede korumpirani suci (26,7%) i korumpirani službenici i dužnosnici (17,25%). Najmanja prijetnja društvu su provalnici i kradljivci automobila. Za njih kao najveću prijetnju društvu nije se izjasnio nitko tko je ispunjavao upitnik. Građani velikom prijetnjom društvu ne doživljavaju ni ucjenjivače (0,72%), korumpirane biznismene (0,8%), a velika prijetnja društvu nije ni korumpirani policajac (1,08%).

Nedostatak građanske svijesti i odgovornosti potvrdili su sami ispitanici. Njih više od trećine navelo je da ne bi prijavilo korupciju da za nju sazna. Odgovor na pitanje zašto to ne bi učinili otkrio je i neka proturječja u samom istraživanju. Naime, njih 36,6 posto to ne bi učinilo zbog staha od osvete, a čak 51 posto korupciju ne bi prijavilo jer smatra da od toga nema nikakve koristi. T. Ponoš

Gotovo polovina isptanika smatra da je izostanak odgovarajuće kazne najčešći uzrok korupcije

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje