Regija
UMJESTO ODLASKA U KANADU, OBITELJ KRAJINA UZGAJA EGZOTIČNE BILJKE

Plantaža biljke goji s Himalaje raste odnedavno u Piškorevcima!
Objavljeno 26. srpnja, 2012.
Zarada na 100 hektara pšenice podjednaka je onoj na jednom hektaru gojija

PIŠKOREVCI - U Aziji ih nazivaju crvenim dijamantima, a u Slavoniju su došli s Himalaje i Tibeta. Neki ih nazivaju i sretnim bobicama, eliksirom mladosti, ljekovitim čudom, a pravo je čudo i što toj biljci odgovara naše podneblje pa se tako plantaža biljke goji našla i u srcu Slavonije, u đakovačkom prigradskom naselju Piškorevci. Mlada obitelj Krajina, Ivica i Ivona, podigli su plantažu s 2000 sadnica. Uvelike im je u tome pomogla đakovačka podružnica Zelene liste koja ih je 'dovela' do sadnica i ugovarača proizvodnje.

- S poslom smo krenuli u ožujku ove godine, uz puno ulaganja i rada. Plantaža zahtijeva svakodnevni boravak od po nekoliko sati, a subotom smo znali ostajati čitav dan. Prve plodove očekujemo već ove godine, no samo za probu i počastiti prijatelje i rodbinu. Iduće godine trebali bismo imati ozbiljniju berbu i očekivati prvu zaradu. Do 2014. godine očekujemo puni plod, prinos od pet kilograma po stablu. Otkupna je cijena 20 kuna po kilogramu, dok u maloprodaji sušene bobice koštaju i 300 kuna po kilogramu - kaže Krajina te daje zanimljivu usporedbu: "Zarada na 100 hektara pšenice podjednaka je onoj na jednom hektaru gojija, samo je i posla na uzgoju gojija znatno više", kaže Krajina. Taj 32-godišnjak pojašnjava razloge zbog kojih su on i supruga odlučili krenuti u sadnju plantaže tibetanske biljke. "Supruga Ivona diplomirana je pravnica, kako nema posla, razmišljali smo o odlasku u Kanadu, no igrom slučaja Goran Augustinović iz Zelene liste potaknuo me na ovo, išao sam se uvjeriti kako to izgleda u Varaždinu, dogovorio sam kooperaciju, otkup i tu smo gdje smo. Tržište nam je osigurano u Nizozemskoj i Belgiji. Naše je samo da radimo, a ugovarač proizvodnje iz Varaždina rješava ostala pitanja", kaže Krajina. "Za sada imamo zasađenih 2.000 komada, planiramo se iz godine u godinu širiti do 7.000 komada. Uložili smo i u sustav navodnjavanja jer je goji biljka koja treba puno vlage i sunca", dodaje Krajina.

Goran Augustinović, predsjednik đakovačke podružnice Zelene liste, kaže da je njihov cilj na ovakav način uputiti mlade ljude na samozapošljavanje i osiguravanje egzistencije. Pojašnjava i o kakvoj se biljci radi. "Riječ je o biljci koja se u svijetu smatra jednim od najjačih antioksidansa. Za primjer, naša domaća šljiva ima oko 5.000 čestica za antioksidanse, a sam goji na 100 grama ima 25.000. U Americi je to biljka broj jedan, a tražena je i u EU. Biljku goji i njezine prednosti, pa i dobru zaradu na njoj, prepoznali su u čakovečkom kraju gdje se mogu nabaviti sadnice i ugovoriti proizvodnja. Uz goji, atraktivna je i sibirska borovnica, kaže Augustinović. "Cilj nam je osnivanje zadruga gdje će se ljudi, po nekoliko gospodarstava udružiti i biti konkurentniji na tržištu", ističe Augustinović.

Maja MUŠKIĆ
Kinezi ih rabe 2000 godina

U tradicionalnoj kineskoj medicini goji bobice rabe se gotovo 2000 godina iako ih povijest povezuje s kineskim carem Shennongom, mitskim ocem poljoprivrede i travarom, koji je živio 2800 godina prije Krista.

Možda ste propustili...

PROJEKT LOKALNOG VOLONTERSKOG CENTRA

Potaći građane na volontiranje

GORICA VALPOVAČKA

Proslavljen kirvaj

POMOĆ SAMAČKIM KUĆANSTVIMA

60 žena želi posao gerontodomaćice!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana