Ekonomija
NOVA PROIZVODNJA

Osječanin pokrenuo proizvodnju mikrobioloških podloga
Objavljeno 25. srpnja, 2012.

Proizvodnja mikrobioloških podloga za “in vitro” dijagnostiku, odnosno podloga na kojima se otkrivaju, primjerice, bakterije shigele, salmonele ili mnogo drugih mikroorganizama iz uzoraka koje nam uzimaju zdravstveni djelatnici, još jedan je primjer kako je u današnjem poslovnom svijetu važno znati pronaći dobar prolaz - usko specijalizirani sektor u kojemu ne vlada velika gužva.

A prema tom receptu uspjehu se nadaju u tvrtki Certifikat koja je prije pola godine pokrenula takvu proizvodnju. Prije toga je, istina, trebalo proći još pola godine za ishođenje svih potrebnih dokumenata i konačno dobivanje licence od Halmeda, nacionalne agencije za lijekove i medicinske proizvode.

- U visokotehnološki automatiziranu proizvodnju ovih podloga, kakvom se može pohvaliti malo tko na ovom našem području, uložili smo ukupno tri milijuna kuna. Licencirani smo za proizvodnju ukupno 243 podloge koje mogu biti u Petrijevim zdjelicama, epruvetama i bocama. Započeli smo suradnju sa zdravstvenim institucijama i prehrambenom industrijom - kaže Mario Bajto, predsjednik Uprave Certifikata. Petero je osoba ukupno zaposleno u ovoj mladoj tvrtki, koja tako otvara posve nove stranice u području mikrobiologije na ovim prostorima.

Sada ih, nakon početnog predstavljanja, očekuje ona mukotrpna i neizvjesna faza - osvajanje tržišta. Svojim kapacitetom u jednoj radnoj smjeni mogu proizvesti do 72 litre agara.

- Jasno je kako smo prvo pokucali na vrata osječkih institucija poput Zavoda za javno zdravstvo i KBC-a, ali i Karoline ili, pak, Belja, ali svjesni smo da je pred nama i veliko europsko tržište. Veseli nas ulazak u Europsku uniju, što nam otvara nove mogućnosti plasmana naših proizvoda na to novo, za nas jedinstveno tržište - ne skriva planove Bajto.

Osim nekoliko zemalja u okruženju u koje su već počeli izvoziti svoje podloge, moguća je i suradnja sa španjolskom tvrtkom koja u tom segmetu ima dobro raširene “pipke”, ali u Certifikatu ne žele trčati pred rudo.

No valja istaknuti kako se u ovim svojim počecima Certifikat koristi i blagodatima zajednice. Svoju su proizvodnju, naime, smjestili u BIOS, koji im kao tvrtki početnici pruža olakšice u iznajmljivanju prostora, a savjetodavna im pomoć dolazi i s Odjela za mikrobiologiju osječkog Zavoda za javno zdravstvo. Sve to, u konačnici, moglo bi doista rezultirati poslovnim uspjehom, proširenjem proizvodnje i, dakako, novim zapošljavanjem.

Dario KUŠTRO

243

podloge koje proizvodi Certifikat imaju licencu

3

milijuna kuna ukupna je vrijednost investicije

5

djelatnika je trenutačno zaposleno u toj novoj osječkoj tvrtki

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike