Sport
BOKSAČKI KLUB OSIJEK - REZIME PRVOG DIJELA 2012.

Matković: Osječkom boksu možemo vratiti stari ugled
Objavljeno 21. srpnja, 2012.
Boksači Osijeka zauzimaju drugo mjesto u sjevernoj skupini Ekipnog prvenstva Hrvatske

OSIJEK – Na poticaj Mateja Matkovića, bivšeg prvaka i reprezentativca Hrvatske u srednjoj kategoriji, 2008. godine osnovan je Boksački klub Osijek, koji je, u međuvremenu, kako se to zna reći – prebolio dječje bolesti. Prekretnicu je, naime, donio general HV-a Mladen Mikolčević postavši klupski predsjednik (početkom 2010.), a samo nekoliko mjeseci poslije osječkim je boksačima Grad dodijelio na korištenje kutak u novoj dvorani Gradski vrt, u kojem od tada redovito osim natjecateljskog sastava rade i Škola boksa i skupina rekreativaca.

Viceprvaci

Tako su stvoreni preduvjeti za napredovanje pravih entuzijasta zaljubljenih u “plemenitu vještinu“, što je u prvom polugodištu 2012. donijelo i zamjetne uspjehe raznih dobnih skupina. Tako je nedavno okončan prvi dio Ekipnog prvenstva Hrvatske, skupina Sjever, u kojem su Osječani dokazali da se u njihovim redovima krije niz talenata.

- Iza nas je, u polusezoni zima-proljeće, prvih šest kola opet uvedenog, dakle novoustoličenog, momčadskog prvenstva, a nastupili smo i na pojedinačnim mečevima na državnoj razini za seniore, juniore i kadete - priča Matej Matković, nekad prvak i reprezentativac Hrvatske u srednjoj kategoriji, utemeljitelj, trener natjecateljskog kadra i sportski direktor tog kluba.

Rezultati u prvoj polusezoni EPH, gdje se BK Osijek natječe u društvu 18 klubova iz kontinentalnog dijela Hrvatske, Rijeke i Pule, djelovali su vrlo motivirajuće na cjelokupno klupsko članstvo.

- Završili smo prvu polusezonu na drugom mjestu s 44 boda, ispred nas su samo Sesvete sa 76, a u preostala četiri jesenska kola praktički smo nedostižni svim suparnicima, budući da najbliži pratitelji, Gladijator (Zagreb) i Rijeka, imaju po 14 bodova. Svakako nas posebice ohrabruje što smo u seniorskoj konkurenciji (sastavni dio natjecanja su i mečevi mlađih uzrasta, nap.a.) bili bolji od svih s 30 skupljenih bodova, dok drugoplasirana Velika Gorica ima 12…

“Neki novi klinci“

U BK-u Osijek ponosni su i na učinak svojih “nekih novih klinaca“. Jer, osim što je već dokazani as, bivši državni prvak i reprezentativac Ante Čepo ove godine na seniorskom prvenstvu u Puli osvojio brončanu medalju (-81), u grad na Dravi stiglo je još nekoliko medalja s državnih prvenstava za juniore i kadete.

- Golemo zadovoljstvo priuštile su nam, na kadetskom prvenstvu Hrvatske u Zadru, naše nade Zvonimir Rebolj, osvojivši srebro do 66, te Marijan Rajić, kojem je pripala bronca u kategoriji do 63 kg. Bio je to, međutim, tek uvod u događaj na koji smo s razlogom vrlo ponosni: na prvenstvu Hrvatske za juniore u Koprivnici naš Luka Mažar postao je državni prvak do 60 kg, što mu je osiguralo i dva nastupa u sastavu juniorske reprezentacije.

Tako BK Osijek već ima dva reprezentativca (Čepo i Mažar) što, svakako, uz spomenute momčadske uspjehe, dokazuje predan i stručan rad trenerskog terceta, koji čine Matković, Branko Klasić kao voditelj najmlađih i rekreativaca te kondicijski trener Petar Romstein, s tim što je nezaobilazna uloga predsjednika Mikolčevića.

- Naravno, svatko od nas odrađuje zadatke iz svog područja, što nam daje za pravo nadati se da ćemo i dalje, i to sve zapaženije, napredovati doslovce iz meča u meč! - kaže Matković i dodaje:

– Budući da naši boksači zaslužuju samo čestitke za redovito posjećivanje treninga, ne treba sumnjati da imaju svijetlu perspektivu. Bez obzira na to što se u drugim hrvatskim klubovima, na zapaženu pojavu naših boksača, nisu mogli načuditi kako sve uspijevamo unatoč neusporedivo skromnijim prihodima. I posljednjih šest mjeseci uvjerilo nas je da smo na najboljem putu vraćanja ugleda osječkom boksu na nekadašnju razinu.

Kolo i/ili turnir u Osijeku

Iza osječkih boksača već je i kraći ljetni predah, ovih dana počeli su lakše kondicijske treninge, uz trčanje i rad u teretani. Ipak, pripreme s punim intenzitetom počinju prvih dana rujna, kad će se već i boksači zaželjeti novih treninga i izazova. Nastavit će se tada okupljati i rekreativci, a startat će i treći naraštaj Škole boksa. Štoviše, budući da će natjecateljski sastav pojačati nekolicinom polaznika drugog naraštaja klupske škole, u BK-u Osijek planiraju se, u preostala četiri kola Ekipnog prvenstva Hrvatske do kraja 2012., posve približiti zasad neprijepornim Sesvećanima. I, na kraju, ono što će svakako razveseliti brojne Osječane:

- Uvjereni smo da će naši seniori i dalje napredovati, da će učvrstiti vodeću poziciju te da ćemo ih moći predstaviti na jednoj priredbi u našem gradu - rekao je Matej Matković.

– Planirali smo se, naime, kandidirati za organizaciju jednog od preostala četiri kola ili nastojati prirediti turnir na kojem bismo predstavili naš kadar. Grad Osijek ima bogatu boksačku povijest, koju treba osvježiti.

Dragutin KERŽE

40

puta su u prvih šest mjeseci ove kalendarske godine boksači Osijeka ulazili u ring, a magični su četverokut napuštali čak 24 puta kao pobjednici…

MAŽAR ČEPINIM STOPAMA

I prije Mažara jedan je osječki junior bio prvak Hrvatske, još prije 11 godina. Kuriozitet je da je to učinio sadašnji kapetan seniorske momčadi Ante Čepo, 2001.

Najčitanije iz rubrike