Osijek
“SLUČAJ BIJELA LAĐA” ZAVRŠIO IZMJENOM GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA

Zbog Đapićeva ugovora Grad ipak morao dozvoliti gradnju na mjestu Bijele lađe
Objavljeno 21. srpnja, 2012.
Koliko nam je poznato Osijek-Koteks za sada nema nikakve planove za gradnju

Kako bi izbjegao penale od 14 milijuna kuna, Grad Osijek je ove godine ipak morao unijeti izmjene u postojeći Generalni urbanistički plan i dozvoliti gradnju na zemljištu nekadašnje Bijele lađe.

Epilog je to skandaloznog sporazuma koji je prije tri godine, a samo mjesec dana prije izbora, s tvrtkom Osijek-Koteks potpisao bivši gradonačelnik Osijeka Ante Đapić.

Naime, riječ je o sporazumu kojim 2009. godine Đapić u ime Grada obećava da će u roku od tri godine biti donesen GUP prema kojem će biti dozvoljena gradnja na zelenoj površini Bijele lađe, ili će u suprotnom Grad tvrtki Osijek-Koteks isplatiti 14 milijuna kuna za preuzimanje parcele na kojoj se nalazila Bijela lađa. Kako je rok od tri gdoine istjecao ove godine, a ugovor se nije mogao poništiti, Grad je u ožujku ipak promijenio namjenu prostora na kojem se nekada nalazio objekt Bijele lađe, te je utvrđena mješovita namjena - dakle, dozvoljena je gradnja. No okolno gradsko zemljište i dalje je zaštićeno, pa tako na prostoru livade i gradskog zelenila i dalje od gradnje nema ništa.

- Sredinom 90-ih godina rađen je jedan urbanistički natječaj i prema njemu je odlučeno da će od stare vodocrpne stanice do Zimske luke, a duž sadašnje zelene površine biti prokopan jedan kanal, koji bi osim funkcionalne imao i dodatnu estetsku vrijednost. Sve dok je ta odluka bila na snazi, onaj tko bi srušio Bijelu lađu ne bi imao pravo na toj parceli ništa ponovno graditi. Zbog toga je postojao problem i zbog toga je Osijek-Koteks dogovorio s Đapićem onaj nesretni ugovor. No mi smo sada gradnju dozvolili samo na parceli Osijek-Koteksa, koja je zapravo jedan otok u gradskom zemljištu. Koliko nam je poznato Osijek-Koteks za sada nema nikakve planove za gradnju na tom zemljištu, pa građani i dalje mogu uživati u zelenilu uz Dravu - poručila je dogradonačelnica Danijela Lovoković.

Nefreteta Z.EBERHARD
ODBAČENA PRIJAVA PROTIV ĐAPIĆA

Aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo prije tri je godine, zbog štetnog ugovora s Osijeko-Koteksom protiv bivšeg gradonačelnika podnio i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu. “To je jedina kaznena prijava koju smo mi podnijeli, a da ju je Državno odvještništvo odbacilo. Obrazloženje za odbacivanje navodna je činjenica da Đapić u to vrijeme nije imao ovlasti potpisivati ugovore, pa ne može niti biti kriv za štetu nanesenu Gradu”, kaže Bubalo.

14

milijuna kuna odšteta je koju bi Grad morao platiti da u postojeći GUP nisu unesene izmjene

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike