Regija

ČEŠNJAK IZ SRCA SLAVONIJE - NA GOSPODARSTVU KURCINAKOVIH SADI SE VEĆ TRI GODINE
Proizveli 2,5 tona češnjaka
Miroslav Kurcinak: Suša je pogodovala jedino jesenskom češnjaku
Foto: M. MUŠKIĆ
Objavljeno 20. srpnja, 2012.
Nema ugovorene proizvodnje, ali ipak sve prodaju
JOŠ VIJESTI

GRADSKA UPRAVA LIPIK

Ukida regres, božićnice, uskrsnice...

ŽUPANJSKI AKORD USPJEŠAN U KORIŠTENJU EU FONDOVA

Dobili iz EU gotovo 200.000 eura za konkurentnost

SREDSTVA ZA UDRUGU OSOBA S INVALIDITETOM SLATINA

Za 17 škola odobreno 48 pomoćnika u nastavi

ĐAKOVO - Domaći bijeli luk, češnjak, sa svojim specifičnim mirisom i okusom, kakvog su u svojim 'bašćama' sadile naše bake i prabake, kojim su 'trljale' korice domaćeg kruha govoreći kako ćemo od njega biti zdraviji i živjeti dugo, unatoč velikom uvozu i 'najezdi' onoga iz Kine, u Slavoniji se još sadi i uzgaja, a njegovoj proizvodnji na veliko okreću se mlađe generacije. Svjedoči o tome primjer Miroslava Kurcinaka iz Kućanaca Đakovačkih, koji je ove godine s jutra zemlje skinuo čak 2,5 tona češnjaka. U posao je, kaže Miroslav, koji sa suprugom Kristinom vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, uloženo mnogo rada, no rezultati se vide.

- Ovo je treća godina kako se bavimo proizvodnjom češnjaka, uz to da smo prvu godinu eksperimentirali na manjim površinama. U Hrvatskoj nema ugovorene proizvodnje za plasman češnjaka, nema otkupa, pa se snalazimo na tržištu kako znamo. No, i prošle smo godine uspjeli prodati sav urod jer je riječ o domaćem proizvodu. Uglavnom smo češnjak prodavali preko oglasa i na tržnici, a dio smo ostavili i za sadnju - kaže Kurcinak.

Veliku pomutnju na tržištu, međutim, stvara kineski češnjak, koji izgleda savršeno, bijelo, i više je nego upola jeftiniji od onog uzgojenog u Hrvatskoj.

- Eksperimentalno sam pokušao zasaditi jedan red kineskog luka, no od njega nema ništa, smrznuo se ove zime - dodaje Kurcinak.

Kaže, sadi isključivo jesenski češnjak.

- Nakon što se zasadi, s njim nema mnogo obveza do proljeća. No onda slijedi pravi posao. Sate i sate smo provodili u polju čupajući korov i sl. Nismo upotrebljavali herbicide, ali zato motiku jesmo - kaže Kurcinak. Svoj češnjak, kaže, upravo zbog toga prodaje po cijeni od 40 kuna po kilogramu.

- Prošle je godine u sezoni kolinja češnjak dosezao cijenu i do 70 kuna. Na žalost, prema službenim podacima, u Hrvatsku se uvozi 90 posto češnjaka, oko 1.800 tona! Supruga i ja odlučili smo se na ovaj izazov jer sam ja nezaposlen, u proizvodnji češnjaka smo vidjeli izvor prihoda. Jako malo ljudi se bavi proizvodnjom češnjaka na veliko, osobito u Đakovštini. Prodaje se uglavnom češnjak iz uvoza - kaže Kurcinak.

Izvađeni češnjak sada je uskladišten u suhom i prozračnom skladištu. Za znatan urod ova mlada obitelj kaže kako može zahvaliti vremenskim prilikama.

- Češnjak je valjda jedina povrtna kultura kojoj ne smeta suša. On se sadio u jesen, dobio je preko zime potrebnu vlagu, u proljeće je bilo dosta kiše, što mu je godilo, a kad je trebao sazreti, došla je suša koja mu je pogodovala - naglašava Kurcinak.

Njegov OPG ima i moto, odnosno, kažu, plasiraju ga pod sloganom “Češnjak iz srca Slavonije”.

Maja MUŠKIĆ
Pitaju za savjete

- Mnogo je ljudi koji me zovu i pitaju za savjete jer bi se bavili proizvodnjom češnjaka. Moj savjet im je da krenu s manjim površinama, da se ne zalijeću. Zdrav, domaći urod uvijek će pronaći svog krajnjeg kupca - kaže Kurcinak.

40

kuna po kilogramu cijena je Kurcinakovog češnjaka

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
DanasTjedan danaMjesec dana

DOBRI LJUDI POMAŽU GLADNOJ DJECI

Osiguran topli obrok za 50
djece do kraja školske godine

NAJBOGATIJE NALAZIŠTE OKAMINA JEŽINACA

Pljuskara na Dilju -
svjedok Panonskog mora

GRADSKO VIJEĆE GRADA ĐAKOVA

12 ruku “za” odobrilo
reprogram kredita

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu