Regija

ČEŠNJAK IZ SRCA SLAVONIJE - NA GOSPODARSTVU KURCINAKOVIH SADI SE VEĆ TRI GODINE
Proizveli 2,5 tona češnjaka
Miroslav Kurcinak: Suša je pogodovala jedino jesenskom češnjaku
Foto: M. MUŠKIĆ
Objavljeno 20. srpnja, 2012.
Nema ugovorene proizvodnje, ali ipak sve prodaju

ĐAKOVO - Domaći bijeli luk, češnjak, sa svojim specifičnim mirisom i okusom, kakvog su u svojim 'bašćama' sadile naše bake i prabake, kojim su 'trljale' korice domaćeg kruha govoreći kako ćemo od njega biti zdraviji i živjeti dugo, unatoč velikom uvozu i 'najezdi' onoga iz Kine, u Slavoniji se još sadi i uzgaja, a njegovoj proizvodnji na veliko okreću se mlađe generacije. Svjedoči o tome primjer Miroslava Kurcinaka iz Kućanaca Đakovačkih, koji je ove godine s jutra zemlje skinuo čak 2,5 tona češnjaka. U posao je, kaže Miroslav, koji sa suprugom Kristinom vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, uloženo mnogo rada, no rezultati se vide.

- Ovo je treća godina kako se bavimo proizvodnjom češnjaka, uz to da smo prvu godinu eksperimentirali na manjim površinama. U Hrvatskoj nema ugovorene proizvodnje za plasman češnjaka, nema otkupa, pa se snalazimo na tržištu kako znamo. No, i prošle smo godine uspjeli prodati sav urod jer je riječ o domaćem proizvodu. Uglavnom smo češnjak prodavali preko oglasa i na tržnici, a dio smo ostavili i za sadnju - kaže Kurcinak.

Veliku pomutnju na tržištu, međutim, stvara kineski češnjak, koji izgleda savršeno, bijelo, i više je nego upola jeftiniji od onog uzgojenog u Hrvatskoj.

- Eksperimentalno sam pokušao zasaditi jedan red kineskog luka, no od njega nema ništa, smrznuo se ove zime - dodaje Kurcinak.

Kaže, sadi isključivo jesenski češnjak.

- Nakon što se zasadi, s njim nema mnogo obveza do proljeća. No onda slijedi pravi posao. Sate i sate smo provodili u polju čupajući korov i sl. Nismo upotrebljavali herbicide, ali zato motiku jesmo - kaže Kurcinak. Svoj češnjak, kaže, upravo zbog toga prodaje po cijeni od 40 kuna po kilogramu.

- Prošle je godine u sezoni kolinja češnjak dosezao cijenu i do 70 kuna. Na žalost, prema službenim podacima, u Hrvatsku se uvozi 90 posto češnjaka, oko 1.800 tona! Supruga i ja odlučili smo se na ovaj izazov jer sam ja nezaposlen, u proizvodnji češnjaka smo vidjeli izvor prihoda. Jako malo ljudi se bavi proizvodnjom češnjaka na veliko, osobito u Đakovštini. Prodaje se uglavnom češnjak iz uvoza - kaže Kurcinak.

Izvađeni češnjak sada je uskladišten u suhom i prozračnom skladištu. Za znatan urod ova mlada obitelj kaže kako može zahvaliti vremenskim prilikama.

- Češnjak je valjda jedina povrtna kultura kojoj ne smeta suša. On se sadio u jesen, dobio je preko zime potrebnu vlagu, u proljeće je bilo dosta kiše, što mu je godilo, a kad je trebao sazreti, došla je suša koja mu je pogodovala - naglašava Kurcinak.

Njegov OPG ima i moto, odnosno, kažu, plasiraju ga pod sloganom “Češnjak iz srca Slavonije”.

Maja MUŠKIĆ
Pitaju za savjete

- Mnogo je ljudi koji me zovu i pitaju za savjete jer bi se bavili proizvodnjom češnjaka. Moj savjet im je da krenu s manjim površinama, da se ne zalijeću. Zdrav, domaći urod uvijek će pronaći svog krajnjeg kupca - kaže Kurcinak.

40

kuna po kilogramu cijena je Kurcinakovog češnjaka

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu