Ekonomija
STIŽU FISKALNE BLAGAJNE OBRTNICI SE MORAJU PRILAGODITI DO 1. SRPNJA 2013.

Nema više izdavanja računa bez odobrenja Porezne uprave
Objavljeno 17. srpnja, 2012.
I građani će morati paziti jer se kazna za neposjedovanje računa povećava na 200 do 2.000 kuna

Vezani članci

OBRTNICI NEZADOVOLJNI ZBOG STAVA INSPEKCIJE PREMA RADOVIMA NA CRNO

Rad u fušu nekažnjen jer inspektori ne izlaze na teren vikendom i poslijepodne

ZAGREB/OSIJEK - Svaki račun u kafiću, restoranu, dućanu ili frizerskom salonu morat će prije izdavanja dobiti zeleno svjetlo Porezne uprave. Tako je Ministarstvo financija zamislilo poslovanje u Hrvatskoj od 1. srpnja 2013. kad bi u punoj primjeni bio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno kad bi svi oni koji posluju s gotovinom, čekovima, karticama trebali imati tzv. fiskalne blagajne.

Pojednostavljeno, svi obveznici fiskalizacije morat će nabaviti digitalni cerifikat i osigurati internetsku vezu s Poreznom upravom kako bi prije ispisa svakog računa dostavili Poreznoj upravi podatke o tome računu: iznos, vrijeme izdavanja, pripadajući porez, podatke o zaposleniku koji ga izdaje. Račun će morati biti potpisan digitalnim certifikatom, a sustav u Poreznoj upravi u nekoliko će sekundi provjeriti sve elemente računa, odrediti mu Jedinstveni identifikator računa (JIR) i dati zeleno svjetlo za njegov ispis. Konobar ili frizer tek će nakon toga moći ispisati račun i naplatiti uslugu. Na taj način svaki će ispisani račun biti u nekoliko sekundi provjeren i evidentiran u Poreznoj upravi, što će državi omogućiti da na tu transakciju naplati i pripadajuće poreze. U taj sustav obveznici bi ulazili u etapama od 1. siječnja 2013., a svi koji to moraju učiniti trebali bi imati fiskalne blagajne najkasnije do 1. srpnja.

Državu će uvođenje tog sustava koštati 43 milijuna kuna u tri godine, a procjenjuje se da će se na taj način zahvatiti najmanje 60 milijuna kuna poreznih prihoda svake godine koji su do sada završavali u sivoj ekonomiji.

Država propisuje i obvezu za kupce da račun sačuvaju i nakon izlaska iz objekta u kojem su pili kavu ili kupovali odjeću, hranu... Zakonski prijedlog propisuje i kaznu za kupca koji nije zadržao račun ili ga ne pokaže na zahtjev poreznog inspektora i to u iznosu od 200 do 2.000 kuna.

Obveznici koji ne budu izdavali račune sa svim propisanim elementima ili ne budu dostavljali dnevna izvješća mogli bi platiti kaznu od 10.000 do pola milijuna kuna. Odgovornim osobama u takvim tvrtkama prijeti kazna i do 50.000 kuna.

Osječki obrtnici i poduzetnici ne bježe od obveze i spremnosti prihvatiti novine koje se nalažu, ali nadaju se da baš neće sve ići na njihov teret.

- Ako sve opet ostane na nama, a bez spremnosti za sufinanciranjem od strane države, mislim da će biti problema. U mojih 20 poduzetničkih godina moram reći kako se nalazimo uslijed najveće krize i poslovanje nam je uslijed recesije znatno otežano - komentira Vladimir Krajnović, vlasnik osječkog restorana “Kod javora”. Ljiljana Hibik, suvlasnica frizerskog salona “Classic” u osječkom pothodniku, tek očekuje vidjeti što će fiskalna blagajna značiti za male poduzetnike. “Jasno je kako je državi cilj uvesti red, no kako da mi mali stanemo na noge kada se svako malo uvode novotarije koje i nama uvjetuju neplanske investicije”, pita se Hibik. Lidija Rosić, vlasnica uslužnog centra “Šapica”, također ne bježi od obveze preuzimanja blagajne, ali i traži odgovor na pitanje kako će se, primjerice, regulirati povrat robe od strane kupca, a za koju je ona putem fiskalne blagajne već terećena poreznom obvezom.

Jagoda MARIĆ/Dario KUŠTRO
Bez blagajni mali obveznici

Bez fiskalnih blagajni moći će dalje poslovati mali obveznici, odnosno oni koji plaćaju paušale na ime poreza. Oni bi pak trebali imati knjigu računa, odnosno određeni blok u kojem bi svaka stranica i račun imali jedinstveni broj potvrđen u Poreznoj upravi pa bi se moglo kontrolirati koliko je računa ispisano, odnosno koliko je stranica iz tog bloka iskinuto. Što se tiče fiskalnih blagajni, prvi bi s njima, već početkom sljedeće godine, krenuli veliki i srednji poduzetnici te poduzetnici kojima je jedna od djelatnosti pružanje smještaja i priprema i usluživanje hranom jer od sljedeće godine kreće i niži PDV za restorane. Od 1. travnja fiskalizacija slijedi i u djelatnosti trgovine na veliko i malo, a od 1. srpnja fiskalne blagajne trebali bi imati svi koji posluju s gotovinom, čekovima i karticama.

poštanske usluge Izuzete

S obzirom da se obavljanje pojedinih djelatnosti može pratiti putem mjerljivih veličina, fiskalne blagajne neće morati imati oni koji se bave prodajom karata i žetona u putničkom prijevozu, prodajom ulaznica, dnevnih novina, poštanskih usluga, vlastitih poljoprivrednih proizvoda, električne energije, plina, telekomunikacijskih usluga...

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike