Novosti
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO PODIGLO 150 TUŽBI PROTIV SRPSKIH POVRATNIKA

Hrvatska im obnovila kuće, ali se većina ne želi vratiti
Objavljeno 13. srpnja, 2012.
Korisnici su se obvezali vratiti u stambeni objekt u roku od 30 dana od završetka obnove, kažu u Ministarstvu

ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU prošli je petak primilo dopis Veljka Džakule, predsjednika upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma, u kojem je zatražio hitan sastanak s čelnim ljudima Vlade kako bi se riješio problem tužbi protiv srpskih povratnika koji, prema njegovim tvrdnjama, iz egzistencijalnih razloga ne žive u obnovljenim kućama ili stanovima. Do sada je DORH podignuo oko 150 takvih tužbi, protiv srpskih povratnika iz zapadne Slavonije te Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Ministarstvu su nam potvrdili kako su u kontaktu s predstavnicima SDF-a, i ovoga će tjedna s njima sjesti za stol i pokušati naći neko rješenje za problem s kojim je već upoznat i Bruxelles. Naime, 15 nevladinih udruga je prije desetak dana poslalo kompletnu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj u sjedište Europske komisije i naša je diplomacija ekspresno dobila "packe" da se ovaj slučaj mora što prije riješiti u skladu s demokratskim standardima.

- Srbi povratnici diskriminirani su u odnosu na ostale bivše nositelje stanarskih prava - tvrdi Džakula - jer se njima ništa ne daruje, već se njihovo pravo na dom rješava na temelju vladine Odluke o otkupu stanova u državnom vlasništvu iz rujna 2010. kojom dobivaju tek mogućnost tržišnog otkupa stanova. Ovaj model stambenog zbrinjavanja Srba, bivših nositelja stanarskih prava, prije se može nazvati kupnjom a ne otkupom jer kvadrat stana košta od 400 do 800 eura - naglašava Džakula.

Dodatno opterećenje koje važi samo za Srbe povratnike je i obveza da u tom stanu ne smiju izbivati duže od šest mjeseci kako ne bi izgubili pravo na stambeno zbrinjavanje.

- Jedino se Srbima povratnicima strogo kontrolira da li kontinuirano borave u kući koju je obnovila država, pa tako DORH šalje vlasnicima obnovljenih kuća, za koje je prethodno utvrdio da ih ne koriste, prvo nagodbu za povrat sredstava od obnove, a onda i tužbu vlasniku ako sredstva ne vrati državi. A oni tamo ne žive isključivo jer nemaju uvjeta, prije svega posla - poručuje Džakula.

Međutim u Ministarstvu regionalnog razvoja ističu kako su oni prema zakonskim odredbama obvezni pokrenuti postupke protiv korisnika koji ne ispunjavaju svoje ugovorom preuzete obveze, najčešće protiv korisnika koji se nisu uselili u obnovljene objekte više godina nakon obnove.

- Sukladno Zakonu o obnovi prilikom podnošenja zahtjeva za obnovu i sklapanja Ugovora o obnovi korisnici su dali pisanu izjavu kojom se obvezuju vratiti na stambeni objekt u roku od 30 dana od završetka obnove. Također, obvezali su se u njemu prebivati najmanje 10 godina, a objekt se ne može otuđiti bez suglasnosti nadležnog Ministarstva.

Prema njihovoj evidenciji pokrenuto je 100 postupaka i to 41 protiv korisnika koji ne prebivaju u objektu te 59 postupaka protiv korisnika koji su otuđili objekt bez suglasnosti.

U Grčićevom ministarstvu ističu kako je u pripremi novi Zakon o potpomognutim područjima, koji će regulirati sva otvorena pitanja i dileme.

- Vlada će svakako razmotriti primjedbe i prijedloge svih relevantnih sudionika, pa tako i predstavnika SDF-a - poručuju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Dražen BOROŠ
Obnovljeno 148.000 kuća

Prema podacima UNHCR-a u Hrvatskoj je obnovljeno 148.000 kuća i stambenih objekata uništenih u ratu. Od ukupnog broja obnovljenih objekata 48.000 su kuće lokalnih Srba, a do sada je 37.000 Srba povratnika dobilo određeni stambeni prostor u RH.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana