Osijek
KRITIKE ZBOG OZNAČAVANJA GRADSKIH NASELJA:

Ploče s nazivima četvrti izgledaju neoprostivo loše!
Objavljeno 12. srpnja, 2012.

Nedavno postavljene ploče s imenima gradskih četvrti i mjesnih odbora privukle su i pozornost dizajnera. Marin Balaić, magistar dizajna, oštro kritizira njihov izgled. Njegov osvrt na tu temu, na blogu blog.lega-lega.com, digao je dosta prašine, a zapažanja nagrađivanog dizajnera naišla su mahom na odobravanje sugrađana.

- Moj osobni stav, premda irelevantan, jest da su ploče suvišne. No, bitnije pitanje jest čiji je “ukus” odgovoran za njihov neoprostivo loš izgled. Odgovor je vjerojatno prekompleksan za analizu jer je riječ o sprezi vijeća četvrti i čovjeka koji je morao njihove želje provesti u djelo. Ako ćemo raspravljati o ukusima, onda ljudi s istančanijim “ukusom” – koristim se tim pojmom sarkastično jer su gotovo svi pojmovi na polju profesionalnog dizajna bitniji od “ukusa” – trebaju imati prednost nad ljudima koji se bave vizualnim elementima, o kojima ne znaju apsolutno ništa. Tipografija, kompozicija, fotografija, i tako dalje. Tko ima dovoljno drskosti i potpuni manjak samokritike ili samokontrole da donosi odluke bez imalo znanja i razumijevanja materije, pita se Balaić.

. Secirajući dizajn ističe se cijeli niz nedostataka koji su doveli do pretrpavanja ploča nepotrebnim elementima čime se promatrača zbunjuje, umjesto da mu bude jasnije u kojem se djelu grada nalazi, zaključuje Balaić. I.Sekol

PO ŽELJAMA VIJEĆNIKA

Siniša Gregoran, pročelnik za mjesnu samoupravu, ističe da je izgled ploča prilagođen željama vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora. “Vijećnici su birali motive, a dizajn, izradu ploča, stupove i postavljanje odradio je Čarobni tim za 48.000 kuna”, kaže Gregoran.

Najčitanije iz rubrike