Osijek
NEPLAĆENI PREKOVREMENI

50 tužbi protiv osječke bolnice
Objavljeno 10. srpnja, 2012.
Naknadu ne osporavamo, a danas počinju pregovori sa sindikatima oko isplate, napominje dr. Borzan

Vezani članci

UPRAVNO VIJEĆE KLINIČKE BOLNICE OSIJEK STAVILO MANDATE NA RASPOLAGANJE

Dr. Branko Radanović na čelu KBC-a?

BOLNICA DUŽNA GOTOVO TRISTO MILIJUNA KUNA!

Ministar Ostojić šokiran stanjem u KBC-u Osijek

Na stolu pravne službe Kliničkog bolničkog centra Osijek trenutačno se nalazi oko 50 privatnih tužbi djelatnika ove ustanove zbog neplaćenih prekovremenih sati.

Riječ je o medicinskim sestrama i tehničarima, koji su naknadu za svoj neplaćeni rad odlučili naplatiti na ovaj način, a ravnateljstvo KBC-a Osijek tvrdi kako je riječ isključivo o nagomilanoj i neplaćenoj satnici bivše uprave bolnice, te da je najveći problem u još uvijek nerevidiranoj evidenciji radnog vremena. “Bolnicu očekuju veliki sporovi radnika zbog neisplaćenih prekovremenih sati. Samo ja kao odvjetnik zastupam četvoricu, od kojih svaki treba dobiti više od 100.000 kuna bruto, a sada ukupno imaju bar pedeset tužbi jer je sindikat krenuo u masovne tužbe”, tvrdi jedan ugledni osječki odvjetnik (podaci poznati redakciji). U Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara napominju da ovog tjedna počinju pregovori. “Djelatnici su počeli tužiti još krajem prošle godine, a bivša uprava nije nudila rješenje, no nova uprava bolnice nam je spremna izaći u susret na način da dio duga isplate u gotovini, a dio riješe u slobodnim danima. Do kraja tjedna znat ćemo što smo i jesmo li se uspjeli dogovoriti. U suprotnom tužbi će biti i više”, kaže Marica Stanić, predsjednica HSSMS. Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek dr. Vladimir Borzan naglašava kako je riječ o nasljeđu nesavjesnog vođenja bolnice. “Postoje liste i pokazalo se kako su neki odjeli krivo obračunavali sate jer nije ista naknada plaćate li u novcu ili slobodnim danima, stoga se mora napraviti revizija satnice. No, mi naknadu ne osporavamo ni u jednom slučaju. Tužbe su nam poznate, no do danas još ni jedna nije dosuđena, a danas počinjemo pregovore sa sindikatima”, napominje dr. Borzan.

Nefreteta Z. EBERHARD
NATJEČAJ ZA RAVNATELJA

Natječaj za ravnatelja KBC-a Osijek raspisan je 4. srpnja, a rok za prijave je 15 dana. To znači kako će do kraja mjeseca biti poznato ime novog ravnatelja bolnice, koji će na ovu funkciju biti imenovan na mandat od četiri godine. No, zanimljivo je kako su kuloari već počeli špekulirati da će novi ravnatelj biti dr. Vladimir Borzan, zbog koga se navodno čak na natječaj neće niti prijaviti aktualni v.d. ravnatelja, doc. Branko Radanović. ”Ja se sigurno neću javiti na natječaj, jer ne ispunjavam uvjete za ravnatelja KBC-a, osim toga ja imam mandat zamjenika na četiri godine. Prema statusu KBC-a kandidat za ravnatelja mora imati znanstveno zvanje, znači u najmanju ruku biti docent”, kaže dr. Borzan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike