Crna kronika
ORUŽJE I DALJE PRIJETI

Ručna bomba kod cestovnog mosta u Osijeku
Objavljeno 9. srpnja, 2012.
Uz mjesto gdje je bomba pronađena svaki dan prođu tisuće Osječana

OSIJEK - Dok je šetao uz obalu Drave, kod cestovnog mosta Dr. Franje Tuđmana u Osijeku, 33-godišnji Osječanin pronašao je ručnu bombu! Bombu je pronašao u petak oko 17,50 sati, te odmah pozvao policiju. Ručnu bombu M-75 policijski je pirotehničar odnio na sigurno do uništenja. Tko je bombu bacio na ovo mjesto gdje dnevno prođe tisuće građana i djece u šetnji ili na putu za obližnje kupalište Copacabanu, nije poznato. Srećom, moguća tragedija izbjegnuta.

Neodgovorni pojedinci već su bezbroj puta doveli u opasnost živote građana ostavljajući bombe i mine posvuda, pa i po samom gradu i dječjim igralištima.

U listopadu 2007. godine, u osječkom naselju Sjenjak, gdje žive tisuće građana, netko je ostavio nagazne mine pokraj kontejnera tik do dječjeg igrališta!? Tada je pronađena ručna bomba, 100 grama TNT-a, dvije nagazne mine (tzv. paštete) i dva upaljača!? Srećom, eksploziv pokraj kontejnera nisu primijetila djeca, kojih je tijekom vikenda mnogo na obližnjem igralištu, jer tko zna kako bi mališani reagirali da su vidjeli odbačeni arsenal. Nevjerojatno je kolika je količina gluposti u tog pojedinca koji opasno oružje ostavlja na vidljivom mjestu do kojega svatko može doći, pogotovo djeca!

Ovo neugodno otkriće dogodilo se samo nekoliko dana nakon što su pronađene tri ručne bombe pokraj dječjeg igrališta u Tenji.

Iz policije apeliraju na građane da bombe, mine, streljivo, oružje koje se ne može registrirati i sva ostala opasna sredstva mogu i dalje predati policiji bez ikakvih sankcija.

- Pozivom na besplatan broj telefona 192 građani mogu dogovoriti dragovoljnu predaju minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva. Nakon poziva na njihovu adresu doći će policijski službenici i opasna sredstva preuzeti. Napominjemo da protiv osoba koje se odluče na dragovoljnu predaju oružja neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak, pozvala je Ivana Delaš iz PU osječko-baranjske.

Sandra LACIĆ
EKSPLOZIV OSTAVLJEN STOTINJAK METARA OD ZGRADE POLICIJE

U rujnu 2005. godine, na parkiralištu u Ulici Bartola Kašića ispred studentskog restorana Index, samo stotinjak metara od zgrade Policijske uprave osječko-baranjske, u plastičnoj bačvi i dvjema kartonskim kutijama pronađena je veća količina eksploziva. Ondje je pronađeno pet kilograma čistog eksploziva, 15 ručnih bombi, više od 2,2 tisuće metaka različitog kalibra, 14 upaljača, 62 detonatora, 30 metara sporogorućeg štapina, kilogramu baruta i pet projektila za protuzrakoplovni top kalibra 20 milimetara.

OZLIJEĐEN SARVAŠANIN

Eksplozija tromblona lakše je ozlijedila 39-godišnjaka iz Sarvaša kada je u ožujku palio odrezane grane voćaka između Sarvaša i Bijelog Brda. Tko je tromblon ondje bacio nije utvđeno. Istoga dana na polju u blizini Čepina pronađene su dvije odbačene ručne bombe M-75 i više komada streljiva, a kod Tenje je pronađen odbačeni tromblon na njivi. Kod Tenje u kanalu pronađena su i četiri odbačena raketna bacača, tzv. zolje, dok je u Kneževim Vinogradima pronađena bomba.

Najčitanije iz rubrike