Regija
PROJEKT ZA BARANJU VRIJEDAN DEVET MILIJUNA EURA

Beli Manastir i Batinu spojit će
Turski put preko Banske kose
Objavljeno 7. srpnja, 2012.

BELI MANASTIR - Dožupan Željko Kraljičak i županijski projektni tim prezentirali su jučer u zgradi belomanastirske gradske uprave aktivnosti vezane uz provedbu projekta Wine tour, za koji je Županija dobila 1,3 milijuna eura. Znatan dio novca, u sklopu projekta, bit će uložen u Baranju, točnije baranjske vinske ceste.

- Cijeli projekt sastoji se od rekonstrukcije 18 kilometara vinskih cesta, izgradnju četiri mini vinska muzeja te jednog regionalnog, ali i od osposobljavanja pružatelja turističkih usluga - ističe Kraljičak, naglašavajući da će od ukupne “kilometraže” vinskih cesta na području Baranje biti obnovljeno 10-ak kilometara. Osim toga u zmajevačkoj staroj školi bit će otvoren mini vinski muzej površine 300-tinjak četvornih metara.

- Natječaj za izvoditelje radova raspisan je 29. lipnja, a rok za prijave je dva mjeseca - kaže, naglašavajući da bi prvi radovi na desetak lokacija trebali početi u rujnu. Belomanastirske vinske ceste, dužine približno dva kilomera, na red će doći tijekom proljeća iduće godine, a u njihovu rekonstrukciju bit će utrošeno 800.000 kuna.

Upoznao je Kraljičak belomanastirske gradske oce i s najnovijim županijskim nominiranim projektom koji je već dobio zeleno svjetlo Europske komisije.

- Nominirali smo izgradnju 22 kilometra dugog Turskog puta koji će preko Banske kose spojiti Beli Manastir i Batinu - tvrdi, napominjući da je riječ o projektu teškom devet milijuna eura. Osiguran je i novac za izradu projektne dokumentacije. Provedbom tih projekata, podvukao je Kraljičak, Baranja će zasigurno postati najljepša i najuređenija kontinentalna turistička destinacija. Dakako da će tada biti znatno veće mogućnosti za daljnji razvoj svih oblika kontinentalnog turizma, ali i za novo zapošljavanje. Uostalom, Baranja je već nadaleko poznata po gostoljubivosti, gastroponudi, vrhunskim vinima...

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš cijelu je priču nazvao izuzetnom tvrdeći da će jedini baranjski grad mnogo profitirati budući da će imati priliku ugostiti turiste koji do Batine dođu kruzerima, ali i sve ostale.

- Svi oni koji budu dolazili u Baranju i Beli Manastir zasigurno će imati želju vratiti se, a vjerujem da će o Baranji pozitivno pričati i u svojim sredinama - istaknuo je.

Ivica GETTO
Vinske ceste i muzeji vina

Projekt Wine tour obuhvaća sljedeće vinske ceste: Grad Beli Manastir (tri ulice) - dužina 1,9 km, Općina Draž (pet putova) - dužina 2,7 km, Općina Drenje (šest ulica) - dužina 3,1 km, Općina Erdut (tri puta) - dužina 3,4 km, Općina Feričanci (tri puta) - dužina 2,6 km, Općina Kneževi Vinogradi (tri puta) - dužina 1,9 km i Općina Popovac (tri puta) - dužine 2,9 km. Pet je lokacija budućih muzeja: regionalni muzej vina u Osijeku - 124,74 m2, mini muzej vina u Dalju - 162,76 m2, mini muzej vina u Zmajevcu - 310 m2, mini muzej vina u Drenju - 65 m2, te mini muzej vina u Feričancima - 87,3 m2.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: STOP ORUŽJU

Đakovo: Centar za socijalnu
skrb dobit će detektor metala

2

DANAS MEĐUNARODNI DAN BIJELE RODE

U Noskovcima je jedino Oporavilište za ozlijeđene rode

3

PRVI NAŠIČANIN NA NAJVIŠI VRH EUROPE PENJAO SE 10 SATI

Hrvoje Tržić je nakon
svog povijesnog uspjeha
poručio: “Ne odustajte”