Novosti
O IZBORU SREDNJE ŠKOLE I BUDUĆEG ZANIMANJA

Veliko zanimanje učenika
za vozače i automehaničare
Objavljeno 6. srpnja, 2012.
Matematika i fizika mi nisu najjače strane, ali ulje u motoru mogu zamijeniti žmirećki, priča mladi Baranjac

Vezani članci

DO ŽELJENE SREDNJE ŠKOLE

Alergiji isti broj bodova kao i sportskim uspjesima

Završio je prvi krug ljetnog upisnog roka u prvi razred srednje škole. To znači kraj izuzetno stresnog razdoblja za netom završene osmaše, ali i njihove roditelje.

Zbrajali su se bodovi prikupljeni u posljednje dvije godine osnovne škole i sa strepnjom čekali rezultati.

- Imam 57 bodova i deveti sam na rang-ljestvici - kaže Damjan Klešček, a zadovoljstvo upisom za zanimanje tehničar za računalstvo u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku ne kriju ni njegovi roditelji. “To je bio moj prvi izbor, volim raditi na kompjutorima, a osim toga u računalnoj tehnologiji je budućnost”, kaže Damjan. Isto zanimanje odabrao je Petar Vinković, on je drugi na rang-ljestvici i to mu je također bio prvi izbor. “Jako sam zadovoljan što sam se upisao u ovu školu, to zanimanje mi se sviđa,” ističe Petar. U Elektrotehničkoj i prometnoj školi kažu da će imati drugi krug, ali samo za zanimanje tehničar za elektroniku, slobodnih će biti nekoliko mjesta, a prag je 43 boda. “I to bismo popunili da su učenici znali da imamo to novo zanimanje, koje smo posljednji put imali 1998.” kaže ravnatelj Ladislav Lukavec.

Navala na Jezičnu gimnaziju

U Ekonomsku školu, za zanimanje ekonomist, upisao se Osječanin Marko Kuduz. “Deseti sam na rang-ljestvici, sviđa mi se škola i nadam se da će biti sve u redu”, kaže Marko. Njegova vršnjakinja Petra Raguž upisala se u Isusovačku klasičnu gimnaziju o kojoj je čula sve najbolje. Veliko zanimanje ove godine bilo je za osječku Jezičnu gimnaziju u koju se prijavilo gotovo 170 učenika. “Razmišljala sam o Medicinskoj, Jezičnoj i Općoj gimnaziji, na kraju sam se prijavila u Jezičnu i uspjela sam se upisati. Imala sam 56 bodova i to mi je bilo dovoljno za upis”, kaže Mateja.

- Sin je od malih nogu lud za automobilima. Ne zanima ga lopta, tu i tamo poigra se na računalu, a većinu vremena provodi u garaži - priča majka jednog od budućih učenika belomanastirske Prve srednje škole čiji je sin odlučio biti automehaničar. Jučer su došli pogledati liste i “zajedničkim snagama” se upisati u automehaničarski odjel. “Sretan sam. Uvijek sam htio biti automehaničar i nadam se da ću bez problema završiti školu,” priča Josip, priznajući da mu matematika i fizika nisu baš najjače strane, ali ulje u motoru može zamijeniti zatvorenih očiju, na brzinu 'poštelati' ventile i popraviti većinu manjih kvarova na vozilima. Kako ističe ravnatelj Prve srednje škole, Marko Ilijašev, iznenadilo ga je tako veliko zanimanje upravo za automehaničarski odjel. “Već godinama se nije dogodilo da nakon prvog upisnog kruga nema mjesta za automehaničare. No, zadovoljava me i činjenica da je povećan interes za sva deficitarna zanimanja”, tvrdi.

Želi biti kuharica i putovati svijetom

Više nego zadovoljan zanimanjem za njegovu školu je i Veljko Frank, ravnatelj slavonskobrodske Gimnazije. “Do podneva se u Gimnaziju upisalo 45 učenika, što je 25 posto više nego prošle godine,” tvrdi, izražavajući nadu da će se upisati i preostali učenici, njih osam, koji su stekli uvjete za upis. Marija Šimunek, pedagoginja Druge srednje škole, koju će polaziti budući ekonomisti, upravni referenti, hotelijersko-turistički tehničari, prodavači, pekari, konobari, mesari i kozmetičari, ističe da su prijave prošle sukladno očekivanjima. Nešto manji interes bio je za trogodišnja zanimanja, pa ni jedan učenik neće u mesare, a samo jedan u kozmetičare.

Brođanka Monika Aralić završila je osnovnu školu odličnim uspjehom i upisala je srednju medicinsku. Želi, kaže, nastaviti studij medicine i pomagati ljudima. U Obrtničkoj školi je interes za kuhare premašio sva očekivanja. Magdalena Galović želi biti kuharica i putovati svijetom, a početni tečaj svladala je, kaže, uz majku.

Vesna LATINOVIĆ/Ivica GETTO/Marija RADOŠEVIĆ
STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA IZNENAĐENA ODAZIVOM UČENIKA

Karlo Mandić prijavio se za zanimanje automehaničar u osječkoj Strojarskoj tehničkoj školi i unatoč velikoj konkurenciji uspio se upisati. “Sretan sam što sam se baš tu upisao, to mi je bio prvi izbor, volim automobile i nadam se da će mi biti zanimljivo u školi”, kaže Karlo. Ravnatelj Ivan Kuleš kaže da su iznenađeni odazivom učenika za zanimanja u njihovoj školi. “U 20 godina ne pamtim da se prijavilo toliko učenika. Gotovo sva zanimanja su popunjena, a drugi krug će biti za samo nekoliko zanimanja za koja ima slobodnih mjesta”, kaže Kuleš. Jedno od tih je zanimanje limar, za koje je učenicima osiguran posao, praksa i stipendija, ali interes je ipak slab.

Odlikaš Antonio želi na studij informatike

Nakon nekoliko godina znatno je manji pritisak učenika za upis u Gimnaziju Matija Mesić. Upisuju kao i prošle godine devet razreda, a još je tridesetak slobodnih mjesta. Zrinka Katinić zadovoljna je upisom sina Antonija jer je on baš to htio, a kao odličan učenik planira nastaviti studij informatike. No veliki je pritisak u Industrijsko-obrtničkoj školi za upis za zanimanje vozač. Zbog istog zanimanja iz Novih Perkovaca putovat će u Brod Tomislav Adrić. Od prijavljenih 36 učenika upisano je 28, a Tomislavov otac misli da će s tim zanimanjem najlakše doći do posla.

Damjan Klešček

Osijek

Volim raditi na kompjutorima, a osim toga u računalnoj tehnologiji je budućnost

Monika Aralić

Slavonski Brod

Želim, kaže, nastaviti studij medicine i pomagati ljudima

Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama