Regija
PRIJETI IM GAŠENJE

Belje tereti lovačka društva za milijunsku štetu
Objavljeno 5. srpnja, 2012.

BELI MANASTIR - Belje je ovih dana belomanastirskom Općinskom sudu podnijelo prijedlog za osiguranje dokaza zbog, navodno, ogromne štete koju im je nanijela divljač. Lovačka društva s područja Baranje mogla bi tako ostati “kraća” za gotovo milijun kuna, u ovisnosti o površinama kojima gospodare.

Već za danas zakazana su vještačenja nekretnina na određenim poljoprivrednim površinama, kojima će nazočiti ovlašteni sudski vještak poljoprivredne struke, koji će vještačenje izvršiti na način da utvrdi postotak štete na usjevima merkantilne pšenice, a uslijed vađenja sjemena i kulture, popasenosti, gaženja i rovanja od strane jelenske divljači i divljih svinja, kao i visinu štete. Beljci u prijedlogu sudu navode da su pretrpjeli materijalnu štetu te sukladno agrotehničkim rokovima (početak žetve) predlažu žurno provođenje postupka vezanog uz osiguranje dokaza i isplatu naknade štete po principu: kilogram pšenice pomnožen s 1,40 kuna. Čelnim ljudima nekih baranjskih lovačkih društava pao je “mrak na oči”.

- Napišite slobodno da nam, ako dođe do naplate iznosa za koji nas terete, ne preostaje ništa drugo do stavljanja ključa u bravu - tvrdi jedan od predsjednika lovačkih društava, ističući da su slična društva samo obične udruge građana kojima iznosi za koje ih se tereti znače bankrot.

Sličnu priču čuli smo od većine lovaca koji, ujedno, naglašavaju da “mjesto za pravnu borbu” - postoji. Dio baranjskih lovaca priznaje krivnju, ali samo za dio nastale štete, i nada se da će nagodba riješiti većinu nastalih problema budući da je, za sada, riječ samo o jednostranoj procjeni te da ni Belje nije učinilo sve što je prije dogovoreno.Ivica Getto

Dožupanov apel Belju

Dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak obaviješten je o novonastaloj situaciji. ''Apeliram na Belje, koje već više od 300 godina živi s divljači, da, zajedno s lovačkim društvima, pronađe zajednički jezik te skupa poduzmu potrebne mjere kako bi se u budućnosti smanjile štete na usjevima, ali i stvorili uvjeti za nesmetano bavljenje lovstvom.”

Najčitanije iz rubrike