Regija
POZNATI STRIP-CRTAČ IZ VUKOVARA NENAD BARINIĆ PODUČAVA DJECU NA SVOJIM RADIONICAMA STRIPA

Stotinjak mališana iz Osijeka i Vinkovaca naučio crtati stripove
Objavljeno 29. lipnja, 2012.
Djeca su radionice odlično prihvatila, dolaze u velikom broju i svih dobi

VUKOVAR - Kada je Nenad Barinić - danas poznato ime u svijetu hrvatskog stripa - sa svojih četiri-pet godina počeo crtati, nije bilo interneta ni radionica, samo stripova, po koje se išlo na kioske, pa se tajnama crtanja (samo)učio iz svega na što bi naišao. Sada su iza njega bezbrojni stripovi i ilustracije, dizajnerska rješenja i izložbe, nagrade. Barinić se posljednjih godina uključio i u radionice stripa za djecu, kakva je bila ona lipanjska u Osijeku u prostorima Galerije Kazamat u Tvrđi ili prošle jeseni radionica na otvorenom u parku na Meraji u Vinkovcima.

- Djeca su radionice odlično prihvatila, dolaze u velikom broju i svih dobi. Bude onih od samo pet godina do starijih, od 20 i 25 godina. Svi budu na okupu, zajedno uče i crtaju - govori o svom iskustvu na radionicama crtanja stripa, kroz koje su dosad prošle stotine malih polaznika.

Crtanje s djecom Barinića, a mnogi ga znaju i pod umjetničkim nickom Nenoos, raduje i opušta pa mu nije teško uvesti "neke nove klince" u teoriju pričajući im 20-ak minuta - jer dječja pozornost teško izdrži duže - a onda im i, crtajući pred njima olovkom na papiru, zorno predočiti svaki pojedini korak u nastajanju table stripa. Objasni im za početak da je strip "niz slika s riječima", koristeći se već popularnim dječjim stripovima, poput, primjerice, Garfielda. - Na radionicama nauče kako se i na čemu crta, kakav im "alat" treba. Zajedno prođemo cijeli put nastanka stripa, od ideje i razrade u strip-scenarij do skiciranja i karakteriziranja likova, pa pretvaranja u kadrove… S papirom i olovkom u ruci djeca sve to pokušaju i sama, prepričava Barinić kako izgledaju radionice crtanja stripa, na kojima bi, da su postojale u njegovim početničkim fazama, stalno "visio".

- Sva su ta djeca, na svoj način, talenti. Ostaje samo vidjeti koliko će ih držati zanimanje za strip i crtanje, jer uvijek je važno i dalje učiti i neprestano se usavršavati. A ulogu igra i podrška okoline - kaže Barinić, koji je vodio čak četiri radionice u sklopu nedavnih Dana stripa u Osijeku, kada su školarci iz Slavonije imali kreativan zadatak nacrtati po jednu tablu stripa s temama poput: obitelj, prijateljstvo, humor... Njihovi su radovi ukrasili galerijske zidove u Tvrđi, a mali sudionici kući su otišli i s darovanim albumima strip-majstora, iz kojih, osim što su uspomena, mogu i učiti.

Barinić kaže i da ljubav prema stripu oduvijek postoji u Slavoniji, pa ga ne iznenađuje velik odaziv i na radionice u Vinkovcima, gdje polaznici, a radionice su za sve besplatne, dobiju osnove stripovskog umijeća te ponešto čuju i o modernim tehnologijama u toj posebnoj grani likovne umjetnosti.

- Radionice su zanimljive, zabavne i poučne, mnoga se djeca vraćaju naučiti još ponešto, bude tu i izrazitih talenata, a, tko zna, možda crtanje stripa nekome od njih poslije postane i profesija - kaže Barinić koji stripove objavljuje još od 1986. godine. Njegovi albumi "Einstein World" i “Gone Fishin” stigli su i do ljubitelja stripova u Australiji te su dostupni kao aplikacije za iPhone ili iPad, a strip-projekt "Ovčara - krik u noći", na kojem je s vukovarskom udrugom logoraša radio 2007. godine, Ministarstvo prosvjete uvrstilo je među pomoćna nastavna pomagala u školama. Posebnu vrijednost radionica, iza kojih stoji Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka, Barinić vidi u pružanju mogućnosti djeci i mladima da se bave nečim kreativnim i tako izraze svoju maštu, crtežom na papiru, učeći od poznatih crtača, članova spomenute udruge. Tako je i na svoje četvero djece Nenad Barinić - koji i na blogu vodi školu stripa, a između ostaloga bavi se i oslikavanjem motocikala airbrush tehnikom - prenio ljubav prema stripu i umjetnosti.

Sanja BUTIGAN

Njegovi albumi "Einstein World" i "Gone Fishin'" stigli su i do ljubitelja stripova u Australiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana